Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Puoliraaka suunnitelma

Oli työn alla sitten mitä tahansa, teen yleensä ensin raakasuunnitelman. En saa kiinni yksityiskohdista, jos en ensin hahmottele paria ajatusta lautasliinan nurkkaan tai kännykän tekstiviestikenttään.

Vuoden alussa päätetty pakettimatka alkaa saada muodon. Olemme päättäneet matka-ajankohdan ja vedelleet ääriviivoja kohteista.

thailand
Ei mulla muuta.

Päätimme, että lähdemme matkaan joulun jälkeen. Päätös oli helppo. Joulukuu on kauppiaan kiireisintä aikaa. Kaupan bisneksen kannalta on järkevintä nostaa kytkintä vasta sitten, kun joululahjat on myyty. Sitä paitsi lentojen hinnat ovat lähes poikkeuksetta edullisimmillaan tammi-helmikuussa. Budjettihaukan kannataa matkustaa silloin, kun muut ovat töissä. Ja se kolmas syy: perhe. Siskoillani ja omalla mutsillani on jouluna lomaa. Se on ainut ajankohta vuodessa, jolloin voimme olla kaikki yhdessä samoissa asuinneliöissä samaan aikaan.

Maailmanympärimatka alkaa seksikkäästi Suomesta, koska sieltä on hyvät lentoyhteydet Aasiaan. (No ei tarvitse olla kovin välkky keksiäkseen paikan, josta on Islantia paremmat lentoyhteydet Aasiaan.)

Valitsemme 3-4 kiinnostavaa kohdetta ja olemme kussakin vähintään kolme viikkoa. Edes minä en ole niin hullu, että haluaisin lähteä 3-vuotiaan kanssa neljäksi kuukaudeksi reppumatkalle hostelleita kiertämään kahden päivän paikanvaihtovauhdilla. Haluan omaa rauhaa, hyvän sängyn ja oman kahvinkeittimen.

Ensimmäisen kuukauden ajaksi pysäköimme perheen joko Thaimaahan, Burmaan tai Laokselle. Vuokraamme asunnon kuukaudeksi jostain landelta, jossa on aurinkoa, luontomatkailukohteita, rauhallinen meininki mutta kuitenkin lekurinpalvelut lähellä.

Toinen pysähdyspaikka on Uusi-Seelanti. Kehittynyt länkkärimaa ja hyvät tiet: sopii automatkailuun. Ajattelimme vuokrata asuntoauton (hyvillä sängyillä) ja kiertää ainakin eteläsaaren. Retkikeitin! Aamu-uinti meressä!! Leirintäalueen suihkut!!! Hipin ihanaa. Kohdevalintaan vaikuttaa osaltaan myös se, että ukon kiipeilykaveri asuu Dunedinissa.

Kolmas kohdevalinta on vielä täysi raakile. Joku saari jossain Tyynellämerellä. Ei hajuakaan, missä. Samoa, Tonga… Hmm.  Päätökseen vaikuttavat ainakin  yhteydet Uudesta-Seelannista, hintataso ja se, mitä siellä voi tehdä.

Meidän kannattaa lentää takaisin kotiin suorilla lennoilla Yhdysvalloista,  joten todennäköisesti siinä Tyynenmeren saarien ja Seattlen välissä pitäisi vielä kehittää jotain.

Ja nyt vedän syvään henkeä. Kiljun riemusta, kun ajattelen näitä freelancer-työn suomia vapauksia, joita tässä kohta lunastan koron korkoineen. Samaan aikaan tämä tuntuu myös vähän väärältä. Voidaanko me muka ihan oikeasti lähteä? Onko se oikein? Tuntuu järjettömältä suunnitella tätä matkaa. Varsinkin, kun seuraavaksi pitäisi tehdä matkabudjetti. O-ou.

Kuva: Flickr/terre vu du ciel

29 Comments

 • Tarkastaja

  Suosittelen kyllä Samoaa. Aucklandista menee kerran viikossa kone Losiin, joka pysähtyy matkalla Raro-Tongalla ja Samoalla. Jos missaa koneen niin saa odottaa viikon seuraavaa 🙂

 • Anonyymi

  Kuulostaa edelleen mahtavalta! Ja mehän ollaan sitten alkuvuodesta samoilla huudeillakin. 😀 Tuntuu niin kummalta tsekkailla Aasian karttaa, kun maat ja etäisyydet tuntuu pieniltä, vaikka puhutaan helposti tuhansista kilometreistä. Itse löysin syksylle Norwegianilta uskomattoman edullisen suoran (meno)lennon Tukholmasta Bangkokiin, ja kyllä noi ihan Suomestakin lähtivät olivat halpoja, kun oli kerrankin ajoissa liikkeellä. Ja jos haluatte lyödä kaikki paikat lukkoon ennen lähtöä, niin esim. Kilroylta saa hyviä lentopakettitarjouksia. Heidän sivuillaan on jotain maailmanympärimatkaesimerkkejä, mutta myös räätälöidyt paketit onnistuvat.

  Oon niin onnellinen teidän puolestanne, että päätitte toteuttaa tämän, koska kuten sanoit, niin eipähän sitten tarvitse myöhemmin murehtia, ettei tullut tehtyä. Ja sitten voi ehkä lähteä toistekin, tai kolmannen kerran. 😉 Jos terveys vain kestää, niin musta tulee hurja eläkeläismatkailija.

  Ja hei, kiitos tästä muistuttelusta, ehkä sitä pitäis matkablogi pykätä. 🙂

  – Kalypso

  • Satu Rämö

   Joo totta, välimatkat ovat hurjia. Eikä välttämättä aina selviä yhdellä lennolla kahden kohteen välillä vaikka miten yrittäisi säätää.. Jotta nousuja ja laskuja tulisi mahdollisimman vähän, me ajateltiin olla yhdessä kohteessa pidemään ja tehdä sieltä käsin reissuja lähimaastoon esim. autolla.

   Pistä matkablogi, joo, huippua! 🙂 Mä olen nytkin alkanut lukea useampaa, pitääkin alkaa linkata niitä tonne omaan blogikirjastoon.

 • Anonyymi

  Mahtavaahan tuo on, syyllisyys pois 🙂 Mua kiinnostaa kovasti budjettipuoli, eli toivon, että siitäkin kirjoittelisit mahdolisimman tarkasti. Itse perheineni haaveilen useamman kuun oleskelusta lännessä päin heti, kun suuri rahaläjä on saatu kasaan. Meil on ns. todellinen suurperhe, joten ihan karkeantason hinta-arviokin kipuaa kymeniin tuhansiin. Vaan haaveita ja tavoitteita pitää olla!

  • Satu Rämö

   Joo muakin kiinnostaa 😀 Me varmaan rahoitetaan iso osa elinkustannuksista vuokraamalla meidän oma koti reissun ajaksi pois. Lisäksi pitää laskea, kuinka paljon mun/meidän pitää tehdä reissun päältä töitä, ilman että tulee liian iso lovi lompakkoon. Rahamäärä X pitäisi myös saada säästöön. Palaan siis varmasti vielä tähän budjettiasiaan!

   Missä päin teidän perhe asuu tällä hetkellä?

 • Anonyymi

  On oikein! Ja menkää sinne LaoSIIN (joo joo, sama nipo täällä: se ei edelleenkään ole saari – itse asiassa Laosilla ei ole edes merenrantaa). Siellä ei tosin takuulla ole lekuripalvelut lähellä, mutta pysytte luultavasti ihan terveinä.

  • Satu Rämö

   Ups, mä TAAS kirjoitin tuon Laosin nimen väärin. Alkaa mennä jo nolouden puolelle 🙂 Juu, se ei ole saari.. Mutta mä elin ihan siinä uskossa että maa rajoittuisi itärajalla jonkin aikaa mereen. Mutta eihän siellä tosiaan palmurantaa ole. Mutta on se silti vielä kohteena mahdollinen. Meri&palmut-kombosta voi nauttia reissun jälkipuoliskolla….

 • Anonyymi

  Me oltiin Uudessa-Seelannissa kuukauden verran ennen kun saatiin lapsia ja oli kylla niin ihanaa!! Etelasaaren pohjoisosassa on ihana kaupunki Nelson, josta saa esim vuokrattua viikoksi kampan merenrantanakymilla. Niissa on tiski/pyykkikoneet ja parkkipaikka vaikka sille asuntoautollekin, eika hinta huimaa paata. Tassa linkkii jos kiinnostaa 🙂 http://www.kimberley.co.nz/ Voi kun paastais mekin viella joskus takasin!!

  -Henkka

 • Henna

  Tuvalu? siis ehdotuksena Uuden Seellannin jälkeen.
  Kuulostaa ihanalta teidän suunnitelmat! Hitto olis ihanaa repästä elämässä vielä kerran kunnolla … tai ylipäätään kertaakaan …

  • Satu Rämö

   Kiitos vinkistä! Googlailin Tuvalua pintapuolisesti; siellä näyttäisi olevan ainakin jonkin verran ekomatkailukohteita, hyvä! Täytyy tosin vielä vertailla vielä noita eri kohteiden lentokustannuksia; se on kuitenkin jonkin verran matkaa rajoittava tekijä (sen lisäksi, että pääsisi mahdollisimman suorilla lennoilla.)

   Kun tulee tilaisuus tehdä jotain mukavan kreisiä, kannattaa heittäytyä messiin, jos se on olosuhteiden kannalta vähääkään mahdollista. Jos ei ole, olosuhteita voi yrittää venyttää 🙂 Harvemmin niitä irtiottoja katuu. Toisaalta ymmärrän sen, että raha ja elämäntilanne, esim. vakituinen työsuhde tai ihan pieni kersa, rajoittavat joidenkin isoimpien unelmien toteuttamista. Silti voi ja kannattaakin repäistä; pitää vaan ottaa vähän pidempi suunnitteluhorisontti ja hautua asia hitaasti valmiiksi. 🙂

  • Henna

   Oon varmaan maailman ainoo friikku joka ei pääse minnekään 🙂 Ok, eipäs valiteta. Mulla on näitä arkielämän irtiottoja ja kunhan tuo jälkipolvi on saanut vähän lisää aivokapasiteettia voidaan ympyröitä laajentaa.

  • Henna

   Täyttävät nyt keväällä 8, 10, 12, 14. Tyttöjä. 🙂 Kävi ajatuksissa lähteä niiden kanssa kurvailemaan kesällä volkkaribussilla Pohjoisespanjan rannikolle mutta kun toinen puolisko ei vedä … kun se on niin suunnittelematonta – plääh … no katsotaan. Ehkäpä lähdetään naisporukalla.

 • Anonyymi

  Burma Burma, ihanaa. Lukemistoon ensin "Lasipalatsi". Siellä ei kyllä ole mitään kummoisia lääkäripalveluita eli omavarainen täytyy vähän olla. Mut ainahan voi lentää Bangkokiin. Kivat rannat tosin ovat kaukana pääkaupungista… -sussukka-

  • Satu

   Monet kiitokset kirjavinkistä! Nyt vasta tulin ajatelleeksi, että munhan pitää tiettysti laittaa ennen reissua lukulistalle vähintään kirja tai kaksi per kohdemaa. Monet hehkuttavat Burman puolesta… Mondo-lehtikin oli valinnut sen vuoden 2013 kohteeksi. Ja jos pystyis budjaan siten, että massit menis jollekin paikalliselle pienyrittäjälle eikä valtio-omisteiselle ketjulle, niin tässä voisi olla hyvät ainekset kasassa.

  • Anonyymi

   Kuulemma Yangonissa on nyt pankkiautomaatti. Kolme vuotta sitten jouduimme viela kantamaan dollarit repussa mukana, mutta ehka siellakin alkaa olla jo enemman matkailijoita (ja avustustyontekijoita..). Jos haluat vinkkeja niin laitetaan mailia. -s-

 • pilami

  Kuulostaa kyllä ihan tosi mahtavalta!! Mä haaveilen siitä, että lasten kasvettua päästäisiin reilaamaan Eurooppaan. Siis lasten kanssa. En oikein vielä hahmota minkä ikäisiä niiden pitäisi olla, että tollasta matkantekoa vois harrastaa.

  • Satu

   Hei se vois olla todella siistiä! Skidit yleensä tykkää olla junassa. Siellä voi liikua melko vapaasti ja ikkunoista näkee maisemia. Ympärillä pyörii jos jonkinnäköstä kanssamatkustajaa.

   Jos ottaa vaan muutaman kohteen (eli ei tarvitse istua junassa koko aikaa) ja katsoo järkevät matskustusajankohdat (ettei tarvitse juosta junanvaihdosta toiseen keskellä yötä), niin tämä vois toimia todella hyvin. Meidän kersa on nyt 3-vee; mä voisin kuvitella että vuoden tai parin päästä reilaus voisi onnistua ihan hyvin (rakko kestää junavessan jonossa sen, ettei ihan just nyt tällä sekunnilla päästä pissalle).

 • Taru

  Voi kateus… Vaikka noin yleisesti keksin todella monta asiaa, jotka on lasten kanssa elossa vaikeaa tai ikävää koirien kanssa elämiseen verrattuna, niin tässä matkailuasiassa lapset kyllä vie voiton. Aivan turha haaveilla ottavansa koirat mukaan pitkälle matkalle (tai yhtään mihinkään mihin lennetään), eikä meillä ole paikkaa mihin jättää ne noin pitkäksi aikaa.

  Valintojahan nämä, mutta tollasia suunnitelmia lukiessa ja varsinkin kun joku mainitsee menevänsä useaksi viikoksi Uuteen Seelantiin, sitä hieman kyseenalaistaa niitä valintojaan…

  Aivan todella hienoa, että teillä on mahdollisuus tehdä tollanen matka, ja että te todella käytätte sen mahdollisuuden 🙂

  • Satu Rämö

   Lapsia ei tarvitse järjestää ruumaan lennon ajaksi (vaikka se voisi ehkä olla ihan kätevä vaihtoehto). Ja kaikki maahantulojärjestelyt on eläinten kanssa vähän hankalia; siinä saa matkustaa jo vähän pidemmäksi aikaa, että rekku pääsee karenssista biitsille.

   Me ajateltiin työntää itsemme ulos tästä pienestä "mahdollisuuden raosta" – vähän se vaatii etenkin finanssipuolen kanssa järjestämistä. Eli kohta on excel-sulkeiset 🙂

 • Anonyymi

  Reilaamaan voi lähteä lapsen ollessa minkäikäinen tahansa! Itse valitsin ehkä sen huonoimman ajankohdan kersan ollessa pikkasen reilun vuoden = haluaa kävellä itse, juosta, kaatua, kiipeillä joka paikkaan, mutta ei vielä keskity maisemiin, palapeleihin, piirtämiseen, videoihin + ruoka-aikojen ja nukkumisten rytmien kanssa tarkempaa. Mutta silti ihan mahtava reissu, kaikki meni tosi helposti! Juna-asemalla kysyin heti saavuttuani suoraa yöjunaa seuraavan kohteeseen. Aivan mahtava tapa matkustaa lapsen kanssa, suosittelen lämpimästi. Ens kesänä uusiksi, lapsi silloin 3,5 vuotta.

  • Satu Rämö

   Kuulostaa hyvältä! Ois se kyllä aika nastaa tehdä joku Praha-Berliini-reissu… Kun saa tämän ekan matkan pois alta, pitää tietysti alkaa suunnitella seuraavaa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *