Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Paperin voi kierrättää!

Alkoi aamulla sanomalehteä lukiessa hihityttää. ”Paperi ei ole jätettä”, mainosti kaupungin jätelaitos kokosivun ilmoituksellaan. Lehtimainoksessa kerrotaan, että Reykjavíkin asukkaat saavat tänä keväänä paperinkierrätysastiat sekajäteastioiden viereen. Nyt jo.

”Paperia ei laiteta enää sekajätteisiin, vaan kierrätykseen.” Kuka idari ruttaa mainospostin kodin sekajäteastiaan? No aika moni täkäläinen, koska sanomalehtien kierrätys vaatii asuinpaikasta riippuen ponnisteluja. Paperijäte on pitänyt kuljettaa erillisiin kierrätyspisteisiin, joita sijaitsee eri puolilla kaupunkia. Joskus jopa automatkan päässä.

Joissakin asioissa täällä ollaan täys yössä  ja valovuosia jäljessä muuta Eurooppaa.

Jään innolla odottamaan  pullojen ja tölkkien kierrätysmahdollisuutta ruokakauppoihin. Siihen tosin voi mennä vielä jonkun aikaa.

17 Comments

 • pilami

  Eikös siellä ole se jätevedenpuhdistuskin "vähän" heikolla tolalla? Olen antanut itseni ymmärtää, että "Atlanttiin vaan"! Kai ne nyt kiintoaineksen poistaa, mut ravinteiden poisto on kai aika heikkoa. Vai onkos tähänkin tullut jo muutoksia?

  • Satu Rämö

   Mä en itse asiassa ole tästä asiasta ihan varma – ois kiinnostavaa tietää, pitääkin selvitellä ja kysyä asiasta enemmän tietäviltä. Mutta iso ongelma (siis Islannin mittakaavassa iso) ovat olleet jätteenpolttolaitokset joista on valunut jotain skeidaa maaperään. Ja maailmankin mittakaavassa täysin hanurista on alumiiniteollisuutta varten viime vuosikymmeninnä rakennetut vesivoimalat.

 • Anna

  Kun jumala loi maailman, hän ei kiireestä puhunut mitään, sanoo satakuntalainen sananparsi. 😉

 • Sari

  On se upeaa, että suomalaiset ovat jossain asioissa edelläkävijöitä. Tuskin edes muistaa aikaa, jolloin paperia ei vielä kierrätetty.

  • pilami

   Paperiahan on kierrätetty 1950- tai -40 -luvulta lähtien, joten mulla ei ainakaan oo ees mahiksia muistaa. 😉

  • Sari

   Siis ei mullakaan periaatteessa kyllä ole. En edes tiennyt milloin se on Suomessa aloitettu. Muistan vain kun asuimme kerrostalossa, kun olin lapsi, että lehdet kiikutettiin aina kellariin, josta ne salamyhkäisesti jonnekin hävisivät.

  • pilami

   Mä muistan omasta lapsuudesta miten niitä lehtiä laitettiin omakotialueella tien varteen pinoihin ja siitä ne joku (ilmeisesti paikallinen urheiluseura) sitten haki pari kertaa vuodessa. Meidän perheessä niitä kyllä kiikutettiin myös keräyspisteisiin, mutta esim. naapurissa kaikki lehdet (tai ainakin suuri osa) säilöttiin terassin seinustoille. Olishan sitä siinä, jos alkaisi itsekin kasvattaa pinoja seinustoille… 😀

 • Kahdessa kulttuurissa

  Lapsuudenkotiini tuli lajittelu pakolliseksi vielä silloin, kun asuin siellä, eli ennen vuotta 1996. Piti ruvata erottelemaan polttokeponen ja sekajäte + metallit. Ja tää oli siis ihan maalla!

  Se on kyllä jännä, miten muualla maailmassa toi kierrätys on jotenkin ihan alkeellisella tasolla. Asuessani Irlannissa, laitettiin surutta kaikki jätteet samaan roskikseen. Pullot, metallit, paperit, biojätteet jne. Saattaa olla kymmenessä vuodessa hieman muuttunut, mutta en menis vannomaan. Ainoastaan Israelissa olen törmännyt vastaavanlaiseen kierrätykseen kuin Suomessa. Ei sielläkään mitään pantteja ole tms., mutta muovipullot ja lasit kerätään erikseen jne.

  • Satu Rämö

   Me asuttiin aikaisemmin Espanjassa ja siellä (kaupungissa) kierrätys toimi järjettömän hyvin. Joka korttelilla oma roskisastiarivi, jonne pystyi lajittelemaan muovin, pahvin, paperin, pullot/tölkit, bion ja sekajätteen. Josku on noita leveysasteista ikävä 😀

  • Kahdessa kulttuurissa

   Hmm.. Onkohan tää jotenkin kaupunkikohtaista. Asuin tovin Valenciassa ja siellä ei kierrätetty mitään muuta kuin muovi- ja lasipullot. Muut nakattiin ihan jumalattomaan roskikseen. Lähin roskis ei todellakaan ollut korttelin päässä…

 • Jennijee

  Kun on tottunut kierrättämään, niin se tuntuu suorastaan rikolliselta viskellä paperit ja pullot sekajätteeseen.

  Meillä on omakotitalon pihalla oma komposti, ja se on perinteisesti jäässä ja ihan täynnä. Parin kuukauden ajan täytyy laittaa biojätteet sekajätteisiin, ja se tuntuu vaan niin väärältä. Jospa mä ensi kesänä saisin hankittua toisenkin pömpelin, niin maailma pelastuu! 😀

 • Rokkimamma

  Kyllä Suomessakin ollaan tässä asiassa jäljessä… ainakin omakotiasujien osalta.
  Meillä ei kerätä kuin sekäjäte eli on ihan omasta aktiivisuudesta kiinni viitsitkö viedä pahvit, paperit, metallit, lasit ja muovit kierrätykseen esim. kauppareissulla tai muuten vaan keräyspisteeseen. Biojätteen saa itse kompostoida jos jaksaa.

  Ja lisäksi … kun vien nuo kierrätettävät kierrätykseen jätesäiliö on aina puolityhjä kun se tyhjennetään.Tyhjennysväliä ei pysty harventamaan (koska jossain laissa on määritetty keskimääräinen jätteen määrä/hlö) ja saman maksat tyhjennyksestä vaikka säiliö olis puolillaan. Eli ei kovin kannustava systeemi tämäkään. Kierrätän silti kaiken mahdollisen, koska mun mielestä on rikollista viedä kaatikselle jätettä joka voidaan uusiokäyttää.

  • Satu Rämö

   Tuo on muuten ihan totta. Kaupungissa jätteiden lajittelu on musta helpomaa kuin maalla. Paitsi jos takapihalla on possu ja kanoja, joille voi heittää ruoantähteet ja cherious-killer-murojen jämät…

  • pilami

   Mun mielestä hirmu iso ongelma on ongelmajätteiden ja sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätys. Meillä ainakin pyörii jotkut vanhat sähköromut eka puoli vuotta nurkissa ja sitten puoli vuotta autossa ennenkuin ne muistaa viedä oikeaan aikaan oikeaan paikkaan ohi ajaessaan. On meillä nurkissa pari vuotta vanha tulostimen mustepatruuna vai mikä liekään, kun ei ole sillekään toistaiseksi löydetty / ehditty etsiä oikeaa osoitetta. En kyllä ihmettele, että moni varmaan heittää ne ihan vaan sekajätteeseen. Vois sen kaappitilan järkevämminkin käyttää…

  • Anonyymi

   Eikös se ole nykyään niin, että jos firma myy elektroniikkaa, se on velvollinen ottamaan sitä myös vastaan? Että jos menee kahvinkeitin rikki, niin sen voi kiikuttaa pois toimitettavaksi sinne, mistä sen uuden hankkii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *