Käännä ja arvaa

Olen pari viime vuotta huhkinut perse ruvella kasaan tutkintoa islannin kielestä Islannin yliopistossa. Enää YKSI lukukausi jäljellä. (Enkä varmasti lopeta kesken, koska tässä iässä osaa jo arvostaa sitä, kun voi viettää yhden kesäpäivän hassussa kaavussa, juoda paljon skumppaa ja kaikki tulevat onnittelemaan.) Koulun penkillä olen oppinut paitsi lisää islantia myös lisää itsestäni. Kuten sen, että minusta ei koskaan tule kääntäjää tai tulkkia. Nevörevör.

Pääsin läpi syksyn käännöskurssista. Eilen käsiini saamassa kirjallisessa palautteessa kurssin vetäjät tosin kaunein sanankääntein totesivat, että käännökseni (käänsin alun yhdestä islantilaisesta chic lit -teoksesta) oli kyllä todella hyvin kirjoitettu. Teksti on selkeää, mukaansatempaavaa, nokkelasti kirjoitettua ja pysyy tyylissään. Mutta on vain yksi ongelma: loin uuden stoorin. En malttanut pysyä uskollisena lähdetekstille. Palaute ei varsinaisesti yllättänyt. 
Mulle on sen yhdentekevää, tahraantuuko henkilön takki siksi, että hän ottaa likaisen mustan jätesäkin syliinsä oikealla vai vasemmalla kädellä. En myöskään jaksa jäädä mietimään, onko rappusten päällysmatto tehty puuvillasta eikä esimerkiksi puuvillasekoitteesta, koska sillä ei ole mitään väliä (mulle). 
No p*rkele. Hyppää!!!

Olen nollasta sataan tyyppinen ihminen. Ei ole aikaa katsella kaikkia mahdollisia yksityiskohtia jokaisesta mahdollisesta näkökulmasta. En pysty kanavoimaan energiaa pienenpieniin kokonaisuuksiin: sisälläni räjähtää, jos joudun keskittymään mikrobin kokoiseen asiaan.
Onneksi musta ei tullut aivokirurgia. Onneksi minusta ei myöskään tule virallista kääntäjää. Mutta sen pään yli vedettävän naamiaislakanan ja ne skumpat rutistan ulos putkesta, oli miten oli.

6 Comments

 • Jennijee

  Mä opiskelin hetken aikaa ruotsia, tai hienommin sanottuna pohjoismaista filologiaa yliopistossa ja ai kauheeta, että vihasin kääntämistä! Erityisesti suomi -> ruotsi -käännöksissä se käsittämätön vääntö artikkeleista ja taivutuksista ja prepositioista ja sanavalinnoista… Ei ole käännökset munkaan juttu ei.

  • Satu Rämö

   Hyvien tarinoiden kääntäminen ja tekstien ymmärrettäväksi tekeminen on kivaa ja kiinnostavaa. Mutta se nyhvääminen ja maailman pienimpiin yksityiskohtiin takertuminen on vähän hankalaa… Etenkin silloin jos se tarina ois musta paljon parempi pienten yksityiskohtien muuttelun jälkeen 😉

 • Anonyymi

  Istuin juuri muutaman kuukauden kielioppikurssilla (jonka olen joskus kymmenen + vuotta sitten Suomessakin parhaalla arvosanalla suorittanut). Asiaa väännettiin tuntitolkulla siitä, että määrittääkö tämä adverbi nyt verbiä, koko lausetta ja voiko sen nyt laittaa infinitiivin keskelle vai nou.

  En jaksanut vääntää kotitehtäväksi annettuja puudiagrammeja tai tehdä lauseanalyysejä. Maanantain tentti jää väliin ja otin tämän harrastuksena rakkaudesta kieleen. Jos vielä joskus teen jonkun tutkinnon, se tulee olemaan joku luokkaa sairaanhoitaja tai leipurikokki. Akateemiset nysväykset sopi paremmin parikymppiselle meikäläiselle, enää en jaksa.

 • tata

  Mäkin oon suurpiirteinen "isot linjat" -tyyppi. Ei oikein toimi tilastotieteen opinnoissa, joita par'aikaa yritän tahkota. Huoh! Tsemppiä opintoihin – näistä sun jutuista saa itsekin tsemppiä pitää kaikki omat raudat tulessa.

  t. tata (en ookaan kommentoinut piiiitkäään aikaan:)

  • Satu Rämö

   tata moi, kivaa kuulla susta 🙂
   tilastotiede <3 kreikkalaiset ainakin osas aika hyvin "vältellä yksityiskohtia".
   tsemppiä; oon tehnyt yhden perusteiden kurssin vuonna kirves ja vasara ja sain joka tunnin jälkeen megahedarin. mut tilastotieteestä on toisaalta hyötyä ihan joka alalla – ja todennäköisyyslaskenta sitäpaitsi oli aika hauskaa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *