Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Sunnuntaipöhötys

Sunnuntai-ilta on ollut mulle aina viikon matalalentoisin ajankohta. Seuraavan viikon tekemistä odottavat asiat pyörivät mielessä ja to do -lista on pisimmillään. Maanantaiaamut taas ovat viikon hienoimpia hetkiä, koska silloin tekeminen on jo alkanut. Kylmän suihkun odottaminen on siis rassaavampaa kuin se itse kylmä suihku.

Jäin miettimään, miten pääsisin elämääni kiusaavasta sunnuntaivammasta eroon. Keskustelu ystävän kanssa antoi perspektiiviä. Hän sai mut tajuamaan, että oleellisinta on seurata omien ajatusten liikkeitä. Elämäntapaoppaita vierastavien helpotukseksi totean heti alkuun, että nyt ei ala tulla mitään self help holistic mindfullness -esseetä.

Mutta sen sijaan piirsin matriisin.

Ihminen voi sijoittaa itsensä seuraaviin bokseihin toisaalta sen mukaan, minne hänen ajatuksensa keskittyvät ja toisaalta aikaperspektiivin mukaan.

Keskittyy itseensä
Keskittyy muihin
Menneisyys
A (keskittyy siihen, mitä tein esim
eilen)
D (keskittyy siihen, mitä joku muu
teki joskus menneisyydessä)
Tämä
hetki
B (keskittyy siihen, mitä mulla on meneillän
juuri nyt)
E (keskittyy siihen, mitä joku muu
tekee juuri nyt)
Tulevaisuus
C (keskittyy siihen, mitä itse
tekee joskus tulevaisuudessa)
F (keskittyy siihen, mitä joku muu
tekee joskus tulevaisuudessa)

Jos omassa elämässä joku asia ei koskaan onnistu, kannattaa pysähtyä ja oikeasti miettiä, mistä se johtuu. Menneeseen takertujat saavat vähemmän aikaiseksi kuin ne, jotka keskittyvät nykyhetkeen. Jos elää kokoajan tulevaisuudessa, nykyhetki karkaa käsistä. Jos kelaa suurimman osan aikaa muiden asioita ja muiden ihmisten näkökulmasta, oma elämä ei muutu koskaan haluttuun suuntaan.

Matriisia voi soveltaa aika moneen. Kuten siihen, miksi mua ahdistaa aina sunnuntaisin. Koska olen aina sunnuntai-iltaisin laatikossa C! Maanantaiaamuna olen karsinassa B. Kukaan ei estä mua hengailemasta B:ssä myös sunnuntai-iltaisin – pitää vain vaihtaa laatikkoa. Siis omaa asennoitumistani.

Olenkohan mä jotenkin vajaa, kun tajusin tämän vasta nyt?

Oli miten oli, olen iloinen, koska mulla on just yksi asenneongelma vähemmän! Ja stressivapaa sunnuntai-ilta – ekaa kertaa 32 vuoteen.

10 Comments

 • Anonyymi

  Yks toimiva juttu on hankkiutua vuorotöihin. Siinä menee viikonpäivät niin suloisesti sekaisin, ettei huomaa onko tiistai vai sunnuntai.

  • Satu Rämö

   Tää on muuten toisaalta ihan totta. Mä oon toisaalta joka päivä töissä – pitäisi vapaapäivien nimissä yrittää jotenkin rajata duunihoommat vain arkipäiviin, mutta kauppias on töissä kun on asiakkaita ja toisaalta jos on koneella tehtäviä hommia, niitä tulee tehtyä silloin kun skidi nukkuu tai katsoo muumeja…

 • Tuulia

  Mulla oli vähän sama ongelma aikoinaan, kun silloinen työpaikka ja työ stressasi tosissaan. Aloin huokailla stressihuokailua jo sunnuntaina päivällä, työasiat pyörivät mielessä koko päivän. Ja sehän harmitti tietysti vielä enemmän, kun itsekin tiesi että on niin turhaa murehtia etukäteen, mutta ei vaan pystynyt olemaan relasti. Ratkaisin sitten asian niin, tai ainakin helpotin oloani, että aloin käydä yksin tai seurassa leffassa aina sunnuntai-iltaisin. Tai sitten kutsuin jonkun kylään tai änkesin itse kyläilemään. Illallisruokailun järkkääminen ystäville sunnuntai-iltana ei oikeasti ole pöllömpi ajatus. Sain venytettyä viikonloppua ja ahdistavat työajatukset pois mielestä ainakin osaksi aikaa.

  • Satu Rämö

   Leffassakäynti tai leffan katsominen kotona on kyllä yksi parhaita tapoja rentoutua. Taidankin käydä tänään – maanantain kunniaksi – ihan vuokraamassa leffan 🙂

 • Sari

  Väliäkös sillä miten pitkään tuohon meni aikaa, että sait stressittömän sunnuntai-illan, pääasia että sait! On mukavaa huomata, että omaa ajatusmaailmaansa pystyy muokkaamaan sellaiseksi, että oma olo paranee.

 • madde

  tää oli hyvä! Hyvä pysähtyä välillä ja miettiä mihinkohtaan matriisia sijoittuu ja mihin haluaisi sijoittua.

 • Anonyymi

  Ajatukset ja tunteet on kuin telkkari. Jos on kaukosaadin hukassa niin joutuu katsomaan sita samaa kanavaa aina ja ikuisesti. Tarkkailemalla itseaan voi loytaa sen kaukosaatimen ja johan alkaa kanavasurffailu sujua. Tama on jostain lainattu ajatus…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *