Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Vain äänestämällä voit voittaa

Hyvä Katja!! Vaikka asun tuhansien kilometrien päässä Espoosta, olen niiiiin iloinen että Katja pääsi valtuustoon. Hel yeah! Espoo yeah. Nollan euron vaalibudjetilla ilman flaierisälää ja ihmisten kampittelua Kolmen sepän patsaalla. Se toimi!!

Katjan valinta on musta hyvä asia koko kaupunginpolitiikan kannalta ihan senkin takia, että tämä valtuutettu on läsnä blogissaan melkein joka päivä. Päätöksentekijä on lähellä. Ei tarvitse hakea audienssia, kun voi kysellä kommenttiboksissakin.

Sitten ne paskat uutiset. Miksi vain 60 % suomalaisista kävi äänestämässä? Mä en ta-ju-a. Koska äänestämällä voi ihan oikeasti vaikuttaa (ja kuntavaaleissa ihan omia kotinurkkia koskeviin asioihin), miksi ihmiset eivät käy äänestämässä?! Se ei maksa mitään, eikä se ole vaikeaa.

Missä ne 40 % viime sunnuntaina olivat? Syysflunssassa tai maailman karseimmassa darrassa. En usko.

#unibrennt - Demonstration

Miten välinpitämättömät ja laiskat saisi vetämään numeron lappuun? No mulla on kaksi ehdotusta. Ensimmäinen vaihtoehto on porkkana. Jos äänestät, maksat puoli prosenttia vähemmän veroja. Sitten on se keppi. Jos et käy äänestämässä vaikka kolmissa peräkkäisissä vaaleissa, yhteiskunnan maksamien sosiaalitukien nautintaoikeus loppuu. Jos ei sen vertaa kykene ottaa osaa, että kävisi äänestämässä, niin miksi pitäisi olla oikeus nauttia yhteiskunnan tarjoamista eduista?

Kuva Flickr/dChris

32 Comments

 • Anonyymi

  Keppiä vaan, sanon minä.

  Eniten ihmetyttää sellaiset tyypit, jotka ovat itse ehdolla, mutteivät äänestä itseään. Mitä ihmettä?

  Korpikissa

  • Satu Rämö

   Muistan itsekin ihmetelleeni samaa kun näin vaalituloksista, että muutama ehdokas oli saanut 0 ääntä. Tosin siinähän voi olla taustalla sekin, että ehdokas on kuollut ennen vaalipäivää.

  • pilami

   Jos tietää ettei tule valituksi niin meneehän se ääni silti sille omalle puolueelle ja käytännössä sille omalle suosikillekin. Oikeastaan ainoa tilanne, jossa olisi merkityksellistä antaa se ääni sille omalle suosikille, on se, että sillä olisi tiukka kisa oman puolueen sisällä jonkun toisen kanssa. Eli vois sitä kyllä edes itse itseään äänestää. 😉

   Tosin, onhan myös mahdollista, että se ainoa annettu ääni jollekin ehdokkaalle onkin hylätty. Jos vaikka kirjoitti numerot epäselvästi. Heheh, vois vähän muuten harmittaa, jos äänestäisi itseään ja saisi silti 0 ääntä!

 • Anonyymi

  Tota, vaikka äänestämässä käynkin, ja olen valveutuneena kansalaisena opettanut lapsenikin siihen, että se on Tärkeää ja Velvollisuus, niin täytyypä sanoa, että jos joku sanoisi, että äänestäminen on pakollista, tai tulee sanktioita, niin sen verran heräisi tämän vihertävän kukkahattutädin sisäinen uinuva anarkisti, että ihan taatusti pakon edessä kävisin toki, piirtämässä sen ruman kuvan äänestyslippuun tai äänestämässä Aku Ankkaa.

  Onhan niitä maita, joissa äänestysprosentti on sata, tai ainakin liki, joissakin jopa yli, kun kuolleetkin kokee vaalipäivänä ylösnousemuksen, mutta yhdessäkään niistä maista en juuri tahtoisi asua.

  HannaHoo

  • Satu Rämö

   Juu en mä mitään diktatuuria Suomeen halua 🙂

   Mutta onhan meidän pakko hankkia peruskoulutus, maksaa veroja jne. niin miksi sitten ei äänestää? Sitä paitsi mun mielestä äänestysvelvollisuus olisi huomattavasti lievempi pakko kuin esim. asevelvollisuus.

 • Anonyymi

  Niin, ne laiskat ja välinpitämättömäthän ovat automaattisesti niitä samoja, jotka nauttivat sosiaalitukia.

  Kivinen

  • Satu Rämö

   Suomessahan sosiaalitukia nauttivat melkein kaikki jossain elämänsä vaiheessa: opintotuki, lapsilisä… Asuntovelallisten korkovähennysoikeuskin on eräänlainen yhteiskunnan tulonsiirron muoto.

 • Anonyymi

  Hesarin yleisönosastolla oli tänään hyvä kirjoitus siitä, että miten äänestämistä voisi vielä helpottaa: huonosti liikkuvat, maaseudulla pitkien matkojen päässä asuvat jne. Nettiäänestämistä ja äänestysbussia. Ei minusta huono idea. Tosin saman kirjoituksen "miinusääni" ei nyt ehkä ihan kannatustani saa. 😉

  • Satu Rämö

   Kyllä, tämä on niin totta! Sähköistä äänestystä pitäisi ehdottomasti kehittää. Jos pankkiasiat voi hoitaa verkossa, niin mun järjen mukaan on oltava myös turvallinen tapa äänestää verkossa.

  • Täti-ihminen

   Eikös Keskusta ole perinteisesti kyydittänyt haja-asutusalueen mummoja äänestämään. 😉 Vieläkö mahtaa toimia?

   Nettiäänestyksen ongelmana lienee, että kukaan ei voi valvoa oletko äänestyspisteellä yksin – toteutuuko vapaaehtoisuus ja vaalisalaisuus. Senhän takia sinne koppiin pitää mennä yksin, numeroa ei saa näyttää kenellekään jne. jne. Itsekin toki pitäisin nettiäänestystä nykyaikaisena, mutta saattaisi mahdollistaa äänten ostoa yms. entistä helpommin…

   Brasiliassa ja kai joissakin muissakin maissa äänestäminen on velvollisuus, ei oikeus. Pakolla koppiin viety äänestää kirkkovenettä, eli en näe miten se lisäisi ääniä. Ja porkkanaahan tarjotaan jo nyt: jos äänestää *oikein* saa paremman maailman 😉

 • Anonyymi

  Minulta esimerkiksi unohtui vaalilappu asuinpaikkakunnalle, kun lähdin viikoksi syyslomalle toiselle paikkakunnalle. Eli ennakkoon äänestäminen ei sen takia onnistunut. Varsinaisena vaalipäivän taas olin 450km päästä kotoa ristiäisissä niin, että lähdimme aamulla kahdeksalta ja olin kotona illalla 21:45.

 • Anonyymi

  Edelliselle anonyymille pätkä äänestysohjeista: "Ota mukaasi myös postitse kotiisi saama ilmoituskortti (ilmoitus äänioikeudesta). Se nopeuttaa äänestystoimitusta. Ilmoituskortti ei kuitenkaan ole pakollinen, vaan voit äänestää myös ilman sitä."

 • Sini

  Enbusken kolumni "Äänestysprosentti oli yllättävän korkea": http://www.hs.fi/kotimaa/%C3%84%C3%A4nestysprosentti+oli+yll%C3%A4tt%C3%A4v%C3%A4n+korkea/a1305611085338

  Mun mielestä tämäkin selittää paljon: "Politiikan analyyseissä on perustavanlaatuinen valuvika. Se on mittakaavaharha, joka jokaisella on omasta alastaan. Kun tyyppi on itse kiinnostunut politiikasta esikoulussa, sitä olettaa muidenkin tehneen saman."

  Ei ne 40% varmaan ihan hirveen laiskoja ole elämässä, mutta niitä ei vaan kiinnosta tarpeeksi, ei usko että yhdellä äänellä on mitään väliä, ei jaksa tehdä taustatutkimusta ehdokkaista.. lähinnä uskon, että ihmiset ajattelee, ettei heidän äänellään mitään kovin suurta vaikutusta voi olla, eli äänestämisen hyöty ei ole yhtä suuri kuin se vaiva.

  En kannata pakkoäänestämistä, se on demokratiassa hienoa, että saa valita, haluaako äänestää! Vaikka oishan se ihanaa, jos kaikki olisi motivoituneita kansalaisia ja välittäisi alueensa asioista 🙂

  • Satu Rämö

   Mä nyt ehkä jo jankkaan, mutta en vaan tajua sitä, että jos ollaan yhteiskunnan jäseniä ja saadaan siltä tukea ja maksetaan sille veroja, ei haluta äänestää. Kaikki haluavat kuitenkin valita omat kaverinsa. Mutta eivät edustajaansa. I dont get it.

 • Piksu

  Omalla paikkakunnallani osasin ennustaa äänestysprosentin laskemista, minkä uskoisin osaltaan juontavan siitä, että äänestyspaikkoja oli vähennetty siten, ettei kaikissa kaupunginosissa ollut lainkaan omaa äänestyspistettä. Meidänkin perheellä oli äänestyspaikalle n. 20 km, eikä julkista liikennettä siihen suuntaa kulje. Lähimmälle ennakkoäänestyspisteellekin oli 16 km. Tämä ei ole mielestäni oikea kehityssuunta, mikäli äänestysprosentista todella ollaan huolissaan.

 • Anonyymi

  Voin rehellisesti tunnustaa jättäneeni äänestämättä, vaikka äänestyspaikka olisi ollut n. 300 metrin päässä. En vain yksinkertaisesti tiennyt ketä olisin äänestänyt, sillä pienen kotipaikkakuntani ehdokkaista yksikään ei "kolahtanut" minuun. Tapanani on aina ollut äänestää henkilöä, eikä puoluetta, ja kun sopivaa ehdokasta ei tällä kertaa löytynyt, jätin äänioikeuteni käyttämättä. Tuntui turhalta antaa ääntä henkilölle, joka oli osissa asioissa kanssani samoilla linjoilla, mutta toisissa asioissa mentiin metsään niin että rytisi. Siinäpä se, ei äänestämättä jättämiseen välttämättä liity sen suurempaa "draamaa". 😉

  -Sunna-

 • Anonyymi

  Parhaiten mielestäni äänestäjien määrää saataisiin nostettua tekemällä nettiäänestäminen mahdolliseksi (henkilöllisyys varmennettaisiin vaikka verkkopankkitunnuksilla). Ihmiset ovat nykyään niin laiskoja lähtemään jonnekkin, josta ei ole heille välitöntä hyötyä. Jos netissä olisi myös mahdollista antaa ääni, niin ei löytyisi enää tekosyitä jättää äänestämättä.

  Itse meinasin kuulua myös äänioikeiden käyttämättä jättäneisiin kun auton perkele ei meinannut käynnistyä ja lähimmälle äänestyspaikalle (ja kauppaan) on 32km. Pääsin kuitenkin käyttämään ääneni ja uskon nyt vakaasti että antamani ääni auttoi työkaveriani pääsemään valtuustoon (tai sitten ei). Itsekkin kyllä mielummin äänestäisin jatkossa netissä.

 • Heli

  Itsekin olisin voinut jättää äänestämättä ihan vain siksi, ettei kukaan ehdokas ollut mielestäni tarpeeksi "oikea" minulle. Lopullisen päätöksen kahden vähiten huonon ehdokkaan välillä tein vasta kopissa. Mutta moraalini ei antanut minun jättää äänestämättä, koska olen sitä mieltä, että jos ei äänestä ja näin siis edes YRITÄ vaikuttaa, ei ole kyllä varaa valittaa mistään päätöksistä. Ja toiseksi, täytin tänä vuonna sen 18, niin olihan se hienoa päästä äänestämään ja käyttämään oikeuttani 🙂

  • Satu Rämö

   Mä taas olen sitä mieltä, että sähköistäkin äänestämisestä saataisiin toimiva kokonaisuus, jos haluttaisiin ja palvelusta tehtäisiin oikeasti todella HYVÄ. Jos maailman pörssikauppaa pyöritetään tietokoneilla, luottamukselliset tiedot pidetään sähköisissä arkistoissa ja tietokoneilla ohjataan ydinvoimaloiden turvallisuutta, niin kyllä nyt yhden sähköisen äänestämisenkin luulisi onnistuvan… Toi taannoinen suhmurointi oli kyllä käsittämätöntä, myönnetään.

  • Riitta

   Tässä on se ihan oleellinen ero noihin, että sähköisessä äänestyksessä pitää säilyttää vaalisalaisuus. Ts. äänestyksen jälkeen ei saa voida yhdistää ääntä ja äänestäjää.

   Kaikissa muissa järjestelmissä iso osa turvallisuudesta ja luotettavuudesta perustuu siihen, että kaikesta tekemisestä jää järjestelmään jälki. Ts. voidaan jäljittää kuka teki mitä.

   Mutta, joo… en ole tietojärjestelmäasiantuntija (toisin kuin Kasvi), joten en jatka tästä enempää. Katjaa voi aina pyytää jututtamaan valtuuskaveriaan aiheesta. 😉

 • Anonyymi

  On ihan pakko ottaa osaa keskusteluun. Vaikka itse kävinkin äänestämässä ja voisin sanoa olevani suht aktiivinenkin kansalainen, niin äänestämättä jättäminen kuuluu nimenomaan demokratiaan niin kuin äänestäminenkin. Siis koko tän jutun ydin on siinä, että meillä demokratioissa ei missään nimessä käytetä mitään keppejä tai porkkanoita, jos on kyse ihmisen oikeudesta käyttää ääntään. Äänestäminen ja äänestämättömyys ovat siis tasa-arvoisia oikeuksia demokraattisissa valtioissa.

  Asioista informoiminen (äänestämisen käytännöt, mistä saa tietoa ehdokkaista, mitkä ovat vaikutusmahdollisuudet äänestäjänä jne.) on tietenkin ihan toinen juttu. Vaikka onkin siis tyhmää jättää äänestämättä, niin oon kyllä ihan tyytyväinen siihen, että täällä saa olla tyhmä ilman mitään rangaistuksia. Ja äänestämättä jättäminen voi olla myös valinta, jos sopivaa ehdokasta ei löydy.

 • Anonyymi

  Tuossa pakkoäänestämisessä on vielä sekin juttu, että yhteiskunnassamme on ihmisiä jotka eivät ole psyykkisesti kykeneviä äänestämään. Altzheimerista kärsivät mummot ja vaarit vanhainkodissa eivät kovin suurella todennäköisyydellä pysty tekemään päätöstä ketä haluavat äänestää. Ja vaikka pystyisivätkin, niin suurella osalla heistä puheen tuottaminen ja ymmärtäminen on hiipunut olemattomiin jolloin kommunikointi on äärimmäisen vaikeaa. Jos heidänkin olisi pakko äänestää, niin käytännössä siihen lappuun kirjoitettaisiin sitten hoitajan valitseman ehdokkaan numero. Ja sama koskee myös vaikeasti kehitysvammaisia, sekä muita joiden psyyke ei ole läsnä tässä todellisuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *