Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Melko liemessä

Porvarivaroitus, porvarivaroitus! Olen aloittanut uuden harrastuksen. Aloin kerätä viinejä. Ryhdyin vihdoin toteuttamaan suunnitelmaani 18 vuotta jatkuvasta syntymäpäivälahjaprojektista. Tavoitteenani on ostaa lapselle yksi hyvä viinipullo per vuosi, eli kun mittarissa on Suomen mittapuulla täysi-ikäisyys, viinikaapissa odottaa 18 erinomaista vuosikertaviiniputelia.

Tässä projektissa on tärkeää ottaa huomioon seuraavat seikat:

– Osaava viinakaupan myyjä. Mä en tiedä viineistä viiniasiantuntijoiden mittapuulla yhtään mitään. No okei, olen nähnyt Sidewaysin.
– Kärsivällisyys. Näitä pulloja en kaiva esiin jatkoilla kello 04.30.
– Kärsivällisyys. Jos punaviini on tissutteluiltana loppu ja viinakauppa on kiinni, en saa avata viinikaappia vaan soitan vaikka naapurille tai teen drinkit punaviinietikasta.
– Kärsivällisyys. Näitä pulloja ei ole missään olosuhteissa lupa nauttia 16-vuotiaana torin kulmalla lämpimänä kesäyönä vuonna 2026. Siihen tarkoitukseen käyn ostamassa, vaikka sitten omaan piikkkiini, kolme pulloa lonkeroa.
– Suunitelmallisuus. Jotta vuosikertaviini säilyy, lämpötilan pitäisi pysyä tasaisena, mitä meidän asunnon sisälämpötila ei ole. Pitäisi siis ostaa viinikaappi. Tähän on tultu.

Potkaisin viininkeruun käyntiin maanantaina Helsinki-Vantaan tax freessä kurkistamalla vintage-viinikaappiin. OMG. Lähtöhinnat noin 250 euroa. Onneksi myyjä oli ihana ja osaava ja sai langan päästä kiinni. Ei mitään ihan himokallista. Hän neuvoi tavallisesta hyllystä vaihtoehdon Aalto PS 2009, jonka pitäisi säilyä seuraavat 20 vuotta. Viinitilan espanjalaiset omistajat ovat nimenneet putelin fanittamansa Alvar Aallon mukaan. Nice. Pulitin seitsemänkymppiä ja lensin investointi kourassa Islantiin.

Sama myyjä muuten vinkkasi, että Torresin Mas La Plana (2005), joka makaa astiakaapissamme muistona edellisestä asuinmaasta, säilyy myös seuraavat kaksi vuosikymmentä. Sijoitusportfolioon sujahti siis kaksi pulloa yhden hinnalla.

Jos täällä lukijoiden joukossa on viinispesialisteja, kuulisin tietysti mielelläni tuomion näistä hankinnoista. Että tuliko siltikin ostettua ne jatkojen janojuomat.

13 Comments

 • Anonyymi

  Nyt olet antanut pirulle pikkusormen, ja ennenkuin huomaatkaan, teille ilmestyy viinikaappi ja pian etsit taloa, johon voi tehdä viinikellarin. 😉

  Loistava idea, ja noista minulle tutumpi Torres on ainakin aivan ihana viini, joka tulee vielä rutkasti paranemaan vanhetessaan!

  Mä tein liki samaa, omille ostin aina laatikon erästä tiettyä ranskalaista samppanjaa joka vuosi, aina syntymävuodesta lähtien. Ensi kesänä vietetään häitä, joissa tuo juoma tulee olemaan onnittelumaljoissa. Snif.

  Ovat luvanneet jatkaa traditiota sitten joskus oman perheenlisäyksen kohdalla.

  Kuopus, täysi absolutisti toistaiseksi, on ilmoittanut myyvänsä oman kokoelmansa heti, kun saa sen haltuunsa.

  HannaHoo

  PS. niitä 4.30 jatkoja varten kannattaa hankkia lukollinen kaappi, jonka avaimet anopilla. Eräskin armagnac 50-luvulta tuli tyhjennetttyä vastaavassa tilanteessa….

 • Satu Rämö

  Mahtava häämalja!

  Ja tosiaan, onhan tämä myös hyvä sijoitus; eihän niitä tarvitse itse kuluttaa, myymällä ne jollekin keräilijälle kuopuksesi tekee kivasti cashia 😉

  Talo viinikellarilla Pohjois-Italiassa olisi aika jees.

 • Sini

  vähänkö hyvä idea!! lapsi varmasti kiittää 20 vuoden päästä! ehkä kantsii ostaa itselle samalla aina yks pullo, niin sitten ei harmita vanhempana! 😀

 • mimmi

  Taidan pölliä tuon shampanjalaatikkoidean. Tosin en tiedä minne ne voisi varastoida. Anopin autotalliin varmaan, meillä ei ole tilaa… ja kun tuli pykättyä kaksoset, niin varastotila tulee olemaan kortilla nopeasti ja pitkään.

  • Satu Rämö

   Mun on pakko pysyä pulllon vuosivauhdissa ainakin toistaiseksi. Katsotaan sitten kun on se huvila Hangossa, jos sinne voisi rakennuttaa jonkun kivan viiniholvin. 😉

  • Anonyymi

   Esitin ajatuksen insinoorimiehelle eilen ja se tyrmattiin heti. Lapset ei kuulemma arvosta lahjaa ja pettyvat. Taidan ostaa skumppaa anyway ja varastoida ne Suomeen, faijan autotalliin. Skumpat voi siten ostaa laivan verottomasta jokakesaisella automatkalla. Brilliant!

 • Sari

  "Ei mitään ihan himokallista."
  Kylläpä sain tavata tuon monen kertaan, ennen kuin ymmärsin ettei tällä lauseella ollut himojen kanssa mitään tekemistä…

  Ja joo, kärsivällisyys lienee tosiaan projektin A ja O 😉

 • Maeve

  Meille suositeltiin tuota Aaltoa viinimessuilla ja oltiin kyllä myytyjä kun sitä juotiin. Tuo Mas la Plana ja varsinkin 2005 on myös käsittämättömän hyvää. Oltiin tosi pettyneitä Torresin osastoon viinimessuilla kun ainakaan sunnuntaina ei ollut Mas la Planaa enää maistissa.

  Satuin ohimennen maistamaan sitä Viking Linen tax freessä reilu vuosi sitten ja tykkäsin. Ostin sitten pullon kun halvalla sai (20 e tarjouksessa) ja unohdin koko jutun. Pari kuukautta myöhemmin korkattiin puteli aviomiehen kanssa ja saan edelleenkin kuulla, että miksi v*tussa en tajunnut silloin ostaa laatikollista. Alkossa kyseinen pullo maksaa n. 50 e muistaakseni. Onneksi mies löysi nyt loppukesästä Tallinnan laivalta Mas la Planan 23 e/plo, joten saatiin se laatikko viimein kaappiin odottamaan juhlahetkiä.

  Toivotaan, että teidän kersasta tulee viiniystävä 🙂 Jos ei niin ole yhteydessä 18 vuoden päästä ja lupaan tulla avittamaan varaston tuhoamisessa 😉

  • Satu Rämö

   haa, laitan saleen kutsun tulemaan 🙂

   toi mas la plana on muuten jännästi hinnoiteltu. se on espanjassa kaupoissa ihan törkykallista (siis reilusti yli 50 egeä pullo), mutta esim. islannin tax freestä sitä saa alle kolmellakympillä puteli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *