Selviytymisopas Muumimaailmaan

Kävimme keskiviikkona Muumimaailmassa. Kersa tärisi onnesta, kiljui mörköä, pussasi Niiskuneidin takapuolta ja olisi kovasti halunnut hypätä uimahuoneen laiturilta mereen.

Tein seuraavan listan itselleni ensi vuotta ajatellen. Koska onhan sinne aivan pakko mennä uudestaan!

Ipanaa nolottaa. Onhan se juuri pussannut Niiskuneidin takapuolta.
1. Piirroshahmojen lihallistuminen saa aikaan täysin odottamatonta poukkoilua. Harjoittele nopeita lähtöjä, vaikka lapsesi olisi normioloissa Buddhaa rauhallisempi. Muumimaailmassa se vetää Boltit.
2. Pukeudu juoksulenkkareihin, trikoisiin ja tukevaan selkäreppuun. Tai laita lapsi valjaisiin.
3. Pakkaa reppuun eväiden lisäksi yksi kylmä, virkistävä olut. (Tölkkiolut pysyy kylmänä pisimpään.)
4. Älä ahnehdi kaverin polttareita ja Muumimaailmaa samalle viikonlopulle. Muumimaailmaa ja kankkusta pahempaa yhdistelmää ei ole. For real.
5. Ota Muumi poskeen (!). Lapsi istuu kasvopiirrostuokion ajan hiljaa paikallaan, ja sinä ehdit juoda sen oluen.
6. Ajoita oikein. Jos yövyt lähistöllä, mene heti aamusta, vältät iltapäiväruuhkan. Jos ajatte kauempaa, ajoita visiitti viimeisiin tunteihin; pois lähdöstä ei tarvitse riidellä, koska ”Muumitkin menevät nukkumaan”.
7. Tee suunnitelma ja toista sitä lapselle noin sata kertaa päivän aikana. Ensin käydään Muumitalossa. Sitten syödään eväät. Sen jälkeen kierretään seikkailumetsä ja satupolku. Sitten juodaan kahvit ja syödään jäätelöt. Lopuksi käydään vielä kerran halaamassa muumeja. Ja Sitten Mennään Kotiin.
8. Älä anna tilanteen (raivostunut lapsi heittää muumia jäätelöllä / yrittää hypätä pää edellä alas kalliolta / tms.) ajaa itseäsi raivarin partaalle. Se vain pahentaa tilannetta. Tiukan paikan tullen laske kymmeneen etu- ja takaperin. Kuvittele, että olet hapoissa, ja trippi loppuu ihan pian.

24 Comments

 • Minna

  Ens kesänä taidan kaivaa nää ohjeet esiin kun tuo reissu muumimailmaan on varmaankin edessä… Huhhuh, nyt rupes kyllä jo hiukan jännittämään 😀

 • Anonyymi

  🙂

  Sun kannattais liittyä Marttoihin! On senverta kokemukseen perustuvaa käytännön neuvoa tarjolla. 🙂

 • Diidah

  Voi kun mun mielestä siellä oli kivaa. Kun keskittyy siihen miten paljon oma kaksvee siitä nauttii, pystyy melkein unohtaa sen järjettömän tungoksen ja kanssa ihmisten suorituspaineet. Mä ainakin nautin siitä reissusta (mukana olleet muut aikuiset ei ollu yhtä ihastuksissaan) melkein yhtä paljon ku lapsikin =)

  • Satu Rämö

   No hyvä! Ipana kyllä nautti, mutta muuttui nautioinnssaan niin kreisiksi mölyapinaksi. Mutta kuten sanottua, eihän tätä väliinkään voinut jättää 🙂

 • id

  Ettekö te käyneet teatterissa? Ne teatteriesitykset ovat ihan parhaita, lapset varsinkin tykkää eikä aikuisenkaan varsinaisesti tee mieli repiä silmiään ja korviaan irti. Ja sitä paitsi siellä saa istua. En kylläkään ole käynyt Muumimaailmassa tooooodella pitkään aikaa (eli sen jälkeen kun vietin kesän pari tuollaisena muumina), mutta kuulemani mukaan tämä pitää edelleen ihan paikkansa.

 • Kahdessa kulttuurissa

  Pakko jakaa (tääkin) täällä. Mun kaveri oli useana kesänä kesätöissä Muumimaailmassa. Se esitti siis Muumipeikkoa. Ne muumithan ei puhu siel mitään ja joku känninen isä oli vetänyt sitä Muumipeikkoa turpaan, kun oli yrittänyt tivata siltä mun kaverilta, että mitä kello on. Kaveri oli turhaan yrittänyt esitellä rannettaan, jossa ei ole kelloa ja heilua siinä, mutta ei auttanut, turpaan tuli. Muumipeikon turpaan jäi nyrkin kokoinen lommo 😀

 • Villasukka kirjahyllyssä

  Meidän parin kesän takainen Muumimaailmareissu oli ihan huippu, niin lasten kuin vanhempien (noh, ainakin minun) mielestä 🙂 Tosin ei oltu liikkeellä ruuhkaisena heinäkuuna (ja syöksyttiin sisään heti aamusta). Tosin pienempi ipana veteli rattaissa sikeitä suurimman osan ajasta (taisi olla "Muumimamman" pöperöt sen verran unettavia ;D) ja isompi ipanakin oli suhtkoht kunnollisesti. Tunnustan, minäkin vähän riehaannuin Muumeista 😉 Silti listasi on erittäin hyvä ja kattava 😀

 • Henna

  Minkähänlaisista aineksista nuo työntekijät on tehty? I mean, miten kukaan ihminen voi kestää sekoamatta tuota pukua (miten kuuma sen täytyy olla?!) JA niitä kiljuvia ja riehuvia ipanoita. Ja niiden vanhempia (vrt. kahdessa kulttuurissa -henkilön kommentti). Pakko arvostaa niiden luonteenlaatua.

  • id

   Silloin alle 18-vuotiaana tuo oli ihan hyvä kesäduuni kun vaihtoehto olisi ollut ei mitään. Olin kyllä vapaalla tosi ärtyisä koko kesän, kun kaikki kärsivällisyys ja sosiaalisuus kului loppuun töissä. Lapset olivat enimmäkseen aika suloisia ja niiden takia oli helpompi jaksaa niitä vanhempiakin, jotka kyllä osasivat käydä hermoille, etenkin silloin kun muumia ympäröi 30 lasta ja juuri heidän Mikapetteriään ei huomioitu tarpeeksi nopeasti (sen muumin näkökenttä ei ole mikään erityisen laaja, voin kertoa). Sitten sitä huokailtiin melodramaattisesti, miten ei se Muumi nyt huomaa Mikapetteriä. Tai otettiin käyttöön varsinainen klassikko, "Nykäise muumia hännästä niin se huomaa sut!", joka oli ällistyttävän suosittu. Kerran itselleni tosiaan kävi sitten niin, että se häntä lähti irti. Lapselle tuli varmaan hyvät traumat siitä, ja muumi lähti takapuoltaan pidellen taukokoppiin. Toivottavasti se isä tajusi edes hävetä.

   En ole yleensä ottaen ollenkaan lapsirakas, mutta todella ärsyttävät lapset jäivät tuolla aivan täysin todella ärsyttävien vanhempien varjoon.

 • Kahdessa kulttuurissa

  Se mun kaveri, siis se, joka oli Muumipeikko, joka sai turpaansa, on ainakin semmoinen yltiösosiaalinen muutenkin. Tykkää muutenkin olla framilla, vaikka ei tietty muumina saanut puhua. Ja siis kyseessä on miespuolinen henkilö. Toki se teki keikkaa opiskeluaikana, joten eiköhän opiskelijat ole valmiita ottamaan vastaan mitä vaan työtä 😀

  • Henna

   No ei esim. mua kyllä olisi Muumimaailmaan saanut opiskeluaikanakaan vaikka olisi aseella uhattu (tai konkurssilla, vaikka se nyt oli jatkuva muutenkin) 😀 Ei kerta kaikkiaan vaan hermo kestäisi.

   Kuten sanottu, pakko arvostaa niitä joilla kestää!

 • Anonyymi

  Me oltiin ekaa kertaa tänä vuonna. Skidit on 1,5 ja 4. Meidän reissu oli helppo ja mukava ja siihen kuului mm. auringossa istuskelua, rauhallista jutustelua ja aikuisten kahvihetkiä. Miten voi olla mahdollista? No, me mentiin ystäväperheen kanssa, jolla oli samanikäiset lapset. Isommat lapset kehitteli omia leikkejä yhdessä vaiheessa pariksi tunniksi paloasemalle, osittain jakaannuttiin niin, että kahdella aikuisella oli kaikki neljä lasta ja sitten pikkusisaret nukkuivat parin tunnin päikkärit, jolloin minä ystäväni kanssa saatiin rauhassa istua se aika auringossa ja jutella katkeamattomilla lauseilla ihan oikeita asioita. Suosittelen!

 • Anonyymi

  heippa kaikki muumimaailmailijat! Miten kauan olette kuluttaneet aikaanne muumimaailmassa? kuinka kauan lapsi (tai aikuinen..) viihtyy siellä, kuinka kauan täytyy olla, että näkee kaiken oleellisen? Kummipoika täyttää ensi keväänä 2, ja haluaisin hänet viedä kesällä muumimaailmaan. Koska minulla ei ole lapsia, en osaa yhtään ajatella, kuinka kauan tuollaisessa paikassa menee aikaa/kannattaa olla/kestää olla??? (::

 • Emppa

  Ei hitto, me melkeen tormattiin! Olin siella kaks paivaa teita ennen. Tai siis oltiin, yksin en olis ehka lahtenyt 😀

  Musta se oli muuten ihan siedettavaa, mutat just muumitalon edustalla ja siella sisalla oli ihan hirveaa. Kaamea ryysis ja kaikki yritti paasta saamaan osansa muumien huomiosta. Meidan Tirppa jai ihan jalkoihin. Mutta sita kesti just sen takia, etta naki, mieten liekeissa lapsi oli.

  Taytyy ensi kesana muistaa noi sun ohjeet, silla lapsella ainakin naytti olevan selvaa, etta uusi reissu tulee viela…

  • Satu Rämö

   Hehe, eiks tää oo just semmoinen paikka, minne aikuiset haluaa mennä yksinään – ihan vaan rentoutumaan ja lataamaan akkuja 😉

   Ja joo, uusiksi mennään mekin ensi vuonna.

 • Anonyymi

  Muumimaailman työntekijänä on ilo ilmoittaa, että ne "ärsyttävät" lapset (tai heidän mahdollisesti yhtä huonokäytöksiset vanhempansakaan) eivät saa latistettua työfiilistä, kun on kuitenkin niitä ihaniakin lapsia. Työ ei ole hermoja raastavaa, vaikken mikään erityisen lapsirakas olekaan. 🙂 pienet jutut tekee töistä kivaa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *