Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Perseeseen sattuu

Viime aikoina olen joutun työskentelemään paljon seisten. Osa-aikainen työuran vaihto on tuntunut mielekkäältä – paitsi takapuolessa. Kassakoneen takana seisominen ja varaston järjestäminen aiheuttaa painetta perselihaksissa. Ongelma on sikäli uusi, että olen tehnyt aikaisemmin pääasiassa istumatyötä, joka rasitti etenkin hartioita ja yläselkää. Kymmenen vuotta päätetyötä opetti availemaan niitä venyttämällä, uimalla ja menemällä hierontaan.

DSC_0123
Hyvin venyy, kuin sulla?

Harva hieroja kuitenkaan ”kehtaa” rouhia pakaralihaksia. Usein sanon hierojalle etukäteen, että on ok hieroa myös takapuoli – ovathan pakaralihakset yksi vartalon isoimmista lihaksista. Silti persposket ohitetaan nopealla sipaisulla. Karsee pettymys! Eikä siinä alastomana hierontapöydällä oikein alkaa kehtaa uudestaan pyytää, että voisitko nyt oikeasti painella sitä pehvaakin. Luulevat pian, että pervo odottaa happy endingiä.

Teen iltaisin jumppatunneilta tuttuja pakaralihasten venytyksiä (istuma-asento lattialla, toinen jalka toisen yli koukussa ja selkä suorana), mutta se ei tunnu menevän tarpeeksi syvälle. Tirsk.

Onkohan täällä muitakin tiukkapehvoja? Rentoutusneuvot olisivat suureksi hyödyksi!

Paitsi heiii…. jos takapuolta ei venytä, tuleekohan siitä lopulta niin tiukka, että se pienenee kuin itsestään? Voisi vihdoinkin lopettaa juoksemisen.

Kuva: justynajaworska

18 Comments

 • Gwenndelin

  Hihihi, taatut aamunaurut täältä taas. 🙂

  Mutta vakavasti ottaen (laittaa kasvoilleen uutistenlukijan vakaan ilmeen) pakaralihajumit kannattaa aukua, ettei käy kuin minulle. Kärsin aika ajoin aika tosi kivuliaista alaselkäongelmista, jotka aiheuttaa monen asian yhteisvaikutus, mutta yksi niistä asioista on jumissa oleva pakaralihas. Minun pitää siis venytellä pakarat, lonkankoukistajat ja etureidet joka ilta. Para pakaravenytys on nk. piriformisvenytys eli toinen jalka on koukussa edessä ja toinen suorana takana ja sitten lasketaan ylävartalo koukussa olevan jalan päälle. Get it? Googlen kuvahaku auttaa, mikäli ei tuosta hahmotu. 🙂

  • Johki

   Hih, mä luin just jostain että seisomatyö veltostuttaa persettä eli vissiin painovoima vetää (hehehe) sitä maata kohden =D Tämä jäi mieleen kun itselläni on juuri tullut seisomatyöpiste, toki istuakin voi (sähköpöytä). Istumatyötä kun olen tähän asti tehnyt niin sitten seisomatyö on ollut tiukkaa kun sitä harvoin tulee tehtyä (8-12 tunnin fyysiset keikat, joiden aikana EI istuta. En puhu siis päivätyöstäni, jossa tuo sähköpöytä on). No, nyt rankkaa voimaharjoittelua tehneenä voin kertoa että kaikenlaisiin tällaisiin kipu- ja väsymystiloihin (mulla väsyi selkä jaloilla ollessa koko päivän) auttaa näköjään kun lihakset on kondiksessa. Eipä satu eikä kipuile enää, vaan olo on ihan normaali vaikka juoksis 12 tuntia tukka putkella. Olen niiiiiin iloinen. Persettä harjoitetaan myös ahkerasti 😉 ja se onkin jo noussut tuonne pohjoiseen päin =D Jumppaa ja tuollaista olen harrastanut pitkään mutta se ei kyllä koskaan vienyt pois väsähtänyttä selkää vaan vasta raa'an raudan nostelu on tuonut tämän edun. Suosittelen 🙂

 • Anonyymi

  Tulin kirjoittamaan jo tuossa aikaisemmissa kommenteissa mainituista asioista. Alaselkä ja peppuvaivat ovat erottamaton pari, mäkin elän niitten kanssa jatkuvasti. Istuminen pahentaa vaivoja. Syvien vatsa- ja selkälihasten kunnossapito, jooga, venyttely, hieronta ja kiropraktikolla käynti auttavat. Pitää myös muistaa seistä, istua, kävellä ja juosta selkä oikeassa asennossa eikä peppu pitkällä ja polvet takalukossa.
  Pilatesrulla (foam roller) on ihan yliveto rääkkäyslaite pepulle ja IT-jänteille.
  Onpa siellä ujoja hierojia! Kyllä mun täkäläinen hierojani ottaa pakaratkin kunnolla (sveitsin huippuhierojastani puhumattakaan…)

  • Satu Rämö

   Joo niin on… Suomessa mulla oli pari luottourheiluhierojaa, ja ne kyllä paineli meneen myös takapuolen ja rintalihakset. Mä taidan todellakin hankkia tuollaisen rullan – tai käyn lainaamassa miehen työkalunurkasta palan viemäriputkea.

 • Anonyymi

  Minullakaan tuo mainitsemasi venytys ei tunnu yhtään missään! Teenkin yleensä niin, että kellahdan selälleni samassa asennossa, ja jos nyt vaikka oikea jalka on koukussa vasemman päällä, niin sen sijaan että ottaisin kiinni vasemmasta säärestä (kuten oikea ohje on), otankin kiinni oikeasta, koukussa olevasta jalasta (säärestä) ja venytän koukussa olevaa jalkaa rintaa kohti. Samalla kallistan vartaloa hieman vasemman kyljen suuntaan. Ah, kyllä muuten venyttää!

 • Anonyymi

  Jos polvet kestää niin hyvä persvenytys on puolilootus. Eli risti-istunta ja sitten vaan toinen jalkapöytä siihen toisen reiden päälle. Sitten jos taivuttaa vielä yläkroppaa vähän eteenpäin niin jee ja auts.

  • Anonyymi

   Eturistisiteen polvestani korjannut ortopedi sanoi, että lootuksen mitään versioita ei pitäisi tehdä, niissä on kuulema useampi kierukka hajonnut…

  • Satu Rämö

   mä oon muuten miettinyt myös noita astanga-liikkeiden terveysvaikutuksia. kokeneet joogaajat venyy kyllä aivan mahtaviin asentoihin ja suorituksiin, mutta onkohan se keholle hyväksi? paukkuuko paikat? hajookohan pakaralihakset? tuskin siis maratoonien yltiöpäinen treenaaminenkaan on terveellistä, tai 10 kg suklaasatsin päivittäinen nauttiminen. keskinkertaisuus saattaa asiassa kuin asiassa olla paras vaihtoehto 😉

   mutta toi puolilootusistunta tekee kyllä gutaa. myös hartioille!

  • Adjektiivi

   Kyllä, olen keskinkertaisuuden ystävä ja ehkä siksi en tässäkään asiassa millään lailla asiantuntija. Alkeisastangaa suosittelisin silti melkein kenelle tahansa. Kyllähän siinä varmasti itsensä rikki saa jos oikein vääntää eli sanoisin että järjen kanssa ja kehoaan kuunnellen 🙂

 • Minna Uu

  Mäkin neuvoisin venyttämään myös lonkan koukistajia. Ne voivat jumittaessaan vetää lantion hassuun asentoon ja siitä johtunee esim. moni selkäjumi. Tulee mieleen myös, että hyvät työkengät varmaan vaikuttaa myös. Samoin ehkä se, miten seisot. Onko polvet takalukossa? (mulla on, fyssari huomautti)Tai onko jotain muuta lihasepätasapainoa tjsp?

  Foam roller oli mulle entuudestaan osin tuntematon, mutta meillä samaa virkaa hoitavat metrin pätkä viemäriputkea (halkaisija n. 10 cm) ja pallukka-hierontaväline. Siinä siis on kaksi siirreltävää kumista kiekkoa muovitangossa ja sillä sit voi rullailla omia tai kaverin lihaksia. Tiedän yhden hierojan, joka käyttää tuota ja musta on kans kätevä. Mutta siis samaa periaatetta tuossa vaahtorullassa.

  • Satu Rämö

   on muuten usein joo polvet takalukossa – ihan huomaamatta ne "lukkiutuvat" jos seison paikallaan. täytyykin yrittää kiinnittää tähän tapaan huomiota.

   no niin, putket täällä olikin jo mainittu, hyvä! mä nimittäin ajattelin että voisin ennen vaahtorulla-ostoksille lähtöä mennä käymään miehen putkivarastossa 🙂 pari vuotta sitten alkaneen saunaprojektin jäljiltä jäi pari metriä viemäriputkea.

 • M

  Valittele sille hierojalles, että sulla on piriformis ihan tukossa. Se sijaitsee pakaran keskellä muiden pakaralihasten alla, joten jos sitä meinaa päästä kopeloimaan, niin täytyy ne muutkin hieroa päältä pehmeiks. Ja noi piriformisongelmat on ihan yleisiä, joten ei tarvi pelätä pervon leimaakaan!

 • M

  Valittele sille hierojalles, että sulla on piriformis ihan tukossa. Se sijaitsee pakaran keskellä muiden pakaralihasten alla, joten jos sitä meinaa päästä kopeloimaan, niin täytyy ne muutkin hieroa päältä pehmeiks. Ja noi piriformisongelmat on ihan yleisiä, joten ei tarvi pelätä pervon leimaakaan!

 • Elli

  Höh, kyllä mun hieroja runnoon persposketkin sillä lailla, että meikäläinen kiljuu armoa. Jälkeenpäin aina pahoittelen, että haukuin sitä, mutta se kipu on senverran infernaalinen, ettei pysty suodattamaan ihan kaikkea. Mulla on siis iskias, minkä vuoksi perse menee jumiin tosi pahasti välillä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *