Raparperia lasissa

Anopin sisko kävi eilen kylässä ja toi tuliaisena itse valmistamaansa raparperimehua. Tsiisus, miten hyvää juomaa!  Mehu maistuu aidolle raparperille, johon on lisätty rehellisen paljon sokeria. Taivaallista jääkylmänä.

Tuliaisia anopin siskolta.

Mehu on valmistettu keittämättä. Puhdistetut raparperinvarret oli upotettu sokeriveteen, ja keitos oli jätetty seisomaan muutamaksi päiväksi, jonka jälkeen mehu siivilöitiin ja pullotettiin. Litku on sen verran stydiä, että se kannattaa laimentaa vedellä.

Takapihallamme rehottaa raparperia. Tänä kesänä ajattelin yrittää niiden hyötykäyttöä, ja voisin kokeilla tuota seisotusmetodia. Kertokaas, jos teillä muillakin on hyviä vinkkejä raparperimehun valmistukseen! Kun eihän se välttämättä ihan ensimmäisellä yrityksellä mene suoraan pulloon.

16 Comments

 • Marjaana

  Tämä ei ole mehua, mutta taivaallisen hyvää vaniljajäätelön kanssa – ja helppoa myös: hauduta kilo raparperin palasia pannulla 3 dl:ssa valkoviiniä ja 2 dl:ssa sokeria (mulle riitti 1 dl sokeria, mutta ihan oman maun mukaan). Nam!

 • Minna

  Pitäisköhän sitä mennä nyysimään tuosta naapurin pihalta vähän raparperia. Se kun rehoittaa sillain jo kävelytien puolella, että eikös se ole sitten jo jokamiehen oikeus sitä siitä poimia 😀

  • Satu Rämö

   No todellakin! Koska täällä ei voi käydä omenavarkaissa, käykäämme raparperiryöstökeikalla. Mä tuun messiin, laitataan naamiot 😀

 • Anonyymi

  Muistakaa että raparperi on tosi paha hampaille – niin että päälle on hyvä juoda maitoa neutralisoimaan happoja. Vai onkohan tämäkin vain urbaanilegenda?

 • Henna

  Anonyymi, ei ole urbaanilegenda. Raparperissa on oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. On siis syytä nauttia maitotuotteita, jos on syöty (varsinkin suurempia määriä) raparperia. Näin ollen tuo Marjaanan resepti on aivan loistava! "Katokun tätä jäätelöä pitää syödä kun on raparperiä, jos toinen kipollinen vielä, kiitos!"

 • Anonyymi

  Mitäs ihanalle tyttärelle ja komealle miehelle kuuluu?
  Kesäterveiset kuumasta Suomesta!

  🙂

 • Anonyymi

  Ai noinkin vois tehda. Ma olen aina tehnyt keitettya mehua, jonka voi juoda samantien:

  noin kilo raparperia
  1,5 l vettä
  noin 5 dl sokeria

  Keitä vettä ja raparperinpaloja 15-20 minuuttia. Ota pois liedelta ja lisaa sokeri. Jata jaahtymaan pariksi tunniksi. Puserra raparperit siivilan lapi jos haluat tujumpaa mehua. Jos haluat kirkkaampaa, niin siiviloi ihan normaalisti. Lisaa mintunlehtia mauan mukaan ja pista jaakaappiin. Siita siivilaan jaaneesta massasta voi tehda vaikka piirakkaa tai voi syoda jaatelon kanssa.

  Tata voi juoda esim. ginger alella tai sitten soodavedella lantrattuna.

  0,5 dl sitruunamehua

  1 l ginger alea

  jäitä

  Kuumenna mehu ja sekoita valmiin mehun joukkoon sokeri. Jäähdytä hyvin ja lisää appelsiini- ja sitruunamehut. Vähän ennen tarjoilua lisää kylmä gingerale ja runsaasti jäitä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *