Valkoinen irvistys

En tupakoi. Juon kohtuudella kahvia. Juon kokisen jälkeen aina vettä. Irtokarkkimässytyksen jälkeen jauhan purkkaa. Punkkuakaan ei kulu pulloa päivässä. Hammashuollosta en tingi. Vaikka kaikki muu menisi päivässä perseelleen, pesen hampaat aamulla ja illalla. Iltaisin vingutan hammaslankaa. ”Hammaslääkäriliitto suositelee”.

Kaiken järjen mukaan minulla ei pitäisi olla reikiä.

Crocodile Northern Territory

Mutta kun on. Varmaan sata. Viime viikolla paikattiin hole, joka oli levinnyt kolmeen (!) hampaaseen. Pari kuukautta sitten tilkittiin umpeen pieni reikä kahden alaposkihampaan välissä. Jokaisen leegolekurin ottaman röntgenkuvan jälkeen paljastuu vähintään yksi uusi alkava reikä. Prkl.

Kerran vuodessa joudun käymään poistattamassa hammaskiveä, joka tekee hymystä keltaisen ja tuo hengitykseen kivan pikantin tuoksahduksen.

Olen kokeillut kymmeniä eri hammastahnoja. Käytän ohutta hammaslankaa (koska paksu ei mene hampaiden väleistä sisään). Syön xylitol-purkkaa. Tänään kävin ostamassa apteekista hampaanväliharjoja, jotka muistuttavat minikokoisia pulloharjoja.

Skidinä leegoni olivat aina priimakunnossa. Hammasongelmat alkoivat vasta parikymppisenä. Kymmenen vuoden mittaisen paikkausrumban jälkeen suussani on tuskin yhtäkään koskematonta hammasta. Mikä tässä enää auttaa? Tekarit?

Kuva neeravbhatt

39 Comments

 • kat

  Kohtalotoveri ilmoittautuu! On viimeisen päälle ärsyttävää olla se kolmekymppinen jolle hammaslääkäri katsoo tarpeelliseksi huomauttaa että hampaiden hoidossa täytyy olla armoton ja pestä tosiaan ne hampaat ihan joka päivä. Puuh! Parikymppisenä maksoin itseni kipeäksi kymmenistä paikkauksista ja useammista juurihoidoista yksityisellä hammaslääkärillä koska en halunnut mennä kunnalliselle hammaslääkärile läksytettäväksi.

  Äitini on kokenut tämän saman kohtalon ja joku hammaslääkäri analysoi sen johtuvan tietynlaisen syljen laadun ja runsaas karieksen epäonnisesta kohtaamisesta. Lapsiani olen yrittänyt varjella tältä hirviökariekselta parhaani mukaan, 15 vuoden päästä nähdään olenko onnistunut…

 • Anne

  Mulla oli myös lapsena hampaat aina hyvässä kuosissa. Liekö johtunut siitä, että joufuin oikaisuhoidon takia ravaamaan alvariinsa hlekurissa. Milloin oli minkäkinlaiset raudat suusss. Mutta sitten kuinkasollakkaan kun parikymmentä vuotta täyttyy pam ja eka reikä hampaassa. Sen jälkeen siellä onkin saanut ravata vaikka kuinka hampaistansa pitäs huolta. Kunnallisella kävin itsekin ensin kunnes ne teki suurenvirheen mun hammashoidossani ja sen jälkeen olen maksanut itsenikipeäksi yksityisellä hlääkärillä käydessäni sillä kunnalliselle en mene. Harmi että en ole rikkaampi sillä silloin voisin käyttää lapseni yksityisessä hammashoidossa.

 • Anne

  Lisätäkseni vielä edelliseen viestiini, en juo punkkua, en kahvia tai cocista. Teetäkin juon harvoin, samoin limsoja koska ne värjää hampaani kellertäväksi. En polta tupakkaa enkä juurikaan käytä alkoholia. Täällä siis toinen kohtalotoveri.

 • Taru

  Tuntuu vähän siltä, että hampaiden kanssa on vähän sama kuin kolesterolin kanssa. Sua varoitellaan tekemästä sitä ja tätä, ja kehotetaan tekemään sitä ja tätä, ja lopulta kaikki on kiinni geeneistä ja tuurista, että miten huonosti käy…

  Mulla oli kans lapsena reiätön kalusto. Vähän yli parikymppisenä menin hammaslääkärille, ja vietinkin siellä visusti seuraavat viikot kun varmaan parikymmentä reikää korjattiin. Muutaman vuoden päästä siitä, yhtään uutta reikää ei ole tullut ja kaikki reiän alut on pysyneet alkuina. Syytän aina välillä kaupungin vettä, jossa asuin kyseisenä aikana, mutta olen kuullut että reiät myös "tarttuu" eli jos kumppanilla niitä on, itsekin niitä helposti saa. En tiedä kummasta oli kyse, mutta mitään en elintavoissa tai toiminnassa muuttanut.

  Tälläkin hetkellä harjaan hampaat kerran päivässä, käytän hammaslankaa kerran viikossa enkä syö edes purukumia. Ja hammashygienisti kehuu miten hyvin hoidetut hampaat mulla on… Että ihan tasan ei mene tämäkään 😀

 • -m-

  Ilmeisesti meillä joillakin vaan on pehmeämpi materiaali hampaissa. Omat vanhemmat+heidän sisaruksensa ovat parikymppisenä joutuneet laitattamaan tekohampaita, nyt mulla ja serkuilla on kolmikymppisenä jatkuvia paikkaamisia ja lapsena ei ollut paikan paikkaa. Ja ne reiät tosiaankin alkavat jostain ikenen alta tms. hammasjuuresta, että eipä niitä paljoa hammasharjalla tai purkalla tai hammaslangallakaan ehkäistä. Joku hammaslääkärikin ihmetteli että miten voi olla semmoisessa paikassa reikiä kuin minulle tulee. Purupinnat ovat pysyneet kunnossa vaikka kaiken järjen mukaan mun kahvinjuonnilla niiden pitäisi olla kärsineet!

 • salamatkustaja

  Islannissa on muuten julkinen terveydenhuoltojärjestelmä, mutta kaikki hammaslääkärit ovat yksityisiä. Joten olosuhteiden pakostakin käyn yksityisellä…

 • salamatkustaja

  Joo, viimeksikin kysyttiin, että miksi en halua käyttää hammaslankaa. Voi että…

 • salamatkustaja

  No niinpä! Tuntuu että vaikka tekisi kaikki kuten Hammaslääkäriliitto Suosittelee, purukalusto on samassa kunnossa kuin vanhalla denalla. Huh.

 • salamatkustaja

  Jotain pehmeetä mun hampaissa epäilemättä on… Perheenjäsenillä tosin – esim. mun nuoremmilla siskoilla – ei ole kuitenkaan ole samaa ongelmaa. Ehkä mut epähuomiossa vaihdettiin synnytysosastolla. 😀

 • mie

  Täällä vielä yksi onneton kohtalotoveri! Aina löytyy hammas paikattavaksi ja muutama reiän alku odottaa vuoroaan 🙁 Ja tietty mulla on melkoinen kammo hammaslääkäriä kohtaan – se on kyllä syntynyt huonojen kokemusten kautta. Silti raahaudun julkiselle, koska raha on the issue.

 • Mari

  Olen kärsinyt samasta ongelmasta, hampaat murenee alta vaikka mitä tekisi. Tosin oma kalustoni on ollut haperoa ihan ipanasta asti, ensimmäinen reikä oli vasta puhkeamassa olevassa maitohampaassa. Pahin urakka oli pari vuotta sitten kun lipsuin hammaslääkärillä käynnistä ja viisaudenhampaat pääsivät "hieman" huonoon kuntoon ja sen seurauksena suu oli karieksen vallassa. Operaatio kulutti hyvin opiskelijan palkkapussia varsinkin kun yksityisellä kävin. Aina olen hoitanut hampaani vähintäänkin hyvin, tuon hoidon aikaan olin hysteerinen puhdistuksen kanssa ja senkin jälkeen olen hoitanut hampaitani entistä paremmin. Normaalin pesun ja lankauksen ja purkansyönnin lisäksi käytän fluoritabletteja sekä Listerine-suuvettä. Nämä tuottivat hedelmää ja viimeksi kun kävin tarkastuksessa tapahtui ennennäkemätön ihme, ei yhtään paikattavaa reikää! En ollut uskoa hammaslääkäriä mutta totta se vain oli. Joten suosittelisin koittamaan oisko kunnon suuvedestä ja fluoritableteista apua.

 • Karoliina

  Hmm. Ikää on jo jonkin verran, mökillä saattaa mennä parikin päivää, ettei tule hampaita harjattua (ällöä joo), karkkia ja hyvää mussutan onnellisena, samoin limppareita kuluu, painossa ehkä vähän näkyy, mutta hampaissa ei.
  Purkkaa syön, kun sitä on tullut laivalta ostettua kerran vuodessa.
  Koskaan ei ole ollut reiän reikää, vaikka koko ajan pelotellaan, että kohta niitä varmasti tulee tuolla tahdilla.
  No en juo kahvia tai tupakoi. 😀

 • Josefiina

  Olen myös sitä mieltä että kyllä se on geeneistä kiinni. Itselläni ei mitään ongelmia, mutta miehellä joka rassailee hampaitaan koko ajan ja pitää niistä todella hyvää huolta on AINA reikiä kun käy kontrollissa. Siskoni kertoi että nuorempana käytti hampaidenpesuun keskimäärin 5 sekuntia (nyt ilmeisesti hieman enemmän), ja reikiä aina nolla.

 • Esteri

  Voi huoh.

  Meillä on suvussa hampaiden kiilteen tuhoava perinnöllinen sairaus (Amelogenesis Imperfecta), joka diagnosoitiin minulta ja parilta sukulaiseltani vasta muutama vuosi sitten. Sairaus on melko harvinainen, joten ehkä sen takia sitä ei ole huomattu, mutta silti harmittaa näin jälkikäteen hammaslääkärien läksytys. Vaikka kuinka olisi harjannut ja hammaslankaa käyttänyt, niin reikiä vain tuli ja tuli.

  Nyt minulla on suurimmassa osassa hampaita kuoret, koska vanhat hampaat eivät oikein täyttäneet enää virkaansa. Osalla sukulaisistani lohkeilevat hampaat aiheuttivat jo muutenkin yleiskunnon heikkenemistä, koska huono leuanasento aiheutti esimerkiksi hermosärkyjä. Olen tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen ja olen onnellinen kun voin aina vilauttaa diagnoosiani uusille hammaslääkäreille :).

  Jos joku googlettaa tuon sairauden, niin älä säikähdä niitä kuvia. Minun suuni ei koskaan näyttänyt lähellekään niin pahalta! Onneksi..

 • Tytti

  Kariesbakteerin määrä vaihtelee, joillakin on enemmän kuin toisilla ja sille ei enää aikuisena mahda mitään. Lisäksi joillakin hampaassa oleva pinta (kiille? tai mikä ikinä onkaan) pysyy parempana kuin toisilla. Multa on mitattu kariesbakteerin määrä sylkitestillä ja se oli siellä asteikon yläpäässä, eli ei ihme että olen joutunut ravaamaan hammaslääkärillä. Eipä siis ole osunut arpaonni kohdalle mullakaan hampaiden suhteen…

 • N.A.

  Meikä polttaa useamman askin viikossa, juon puoli litraa light cokista ainakin joka toinen päivä, ja punkkuakin kuluu kiitettävästi – ei tosin päivittäin! Ai niin, ja kahvia pari kuppia päivässä. Ikinä ei ole ollut reiän reikää. Aina tosin pesen hampaat aamulla ja illalla, hammaslankaan en ole juurikaan tutustunut. Toisaalta, en ole koskaan erityisesti pitänyt makeasta (paitsi tuo light cokis addiktio), enkä koskaan syö karkkia. Taitaa olla aikalailla geeneistä riippuvaista – tosin äidilläni on runsaasti paikkoja hampaissa. Who knows?

 • salamatkustaja

  Hammaslekurilla käyntiin pätee sama asia kuin synnyttämiseen: kaikki mahdolliset kipulääkkeet mitä laki sallii!

 • salamatkustaja

  Lohdullista kuulla. Että se ei ehkä olekaan 100 % mun vika, että mulla on aina reikiä.

 • salamatkustaja

  Miksi mä en oo kuullutkaan tällaisesta sylkitestistä. Ens kerralla pyydän kyllä hammaslääkäriä tekemään sen! Vois tehdä ipanalle myös.

 • höh

  Minusta se on hyvä neuvo, ettei nuole lapsensa tuttia tai lusikkaa tai jäätelöä ja sitten tökkäise sitä takaisin lapsen suuhun. Oliko se niin, että jos nelivuotiaaksi onnistuu välttämään tämän "pöpötartunan" niin sitten lapsen oma suun vastustuskyky-bakteerikanta-ph? niin vankka, ettei ole enää niin vaarallista. Itse olen (olemme) tätä neuvoa noudattanut omien lasten kohdalla ja heillä ei kyllä kellään ole mitään reikiä tms. hampaissa. Voihan olla tietysti tuuriakin ja geeneissä, toki. Mutta ei siinä mitään häviä, jos tätä koittaa.

 • karkki

  Mulla on lapsesta asti ollut tasaisin väliajoin reikiä, vaikka olen aina hoitanu hampaitani kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Mieheni taas on varsin laiska hoitamaan hampaitaan, hyvä jos joka toinen päivä harjaa ne (joo kuulostaa ällöltä, mutta hänen hengityksensä ei esimerkiksi ikinä haise, itse taas en viitsi aamulla ennen hampaiden pesua edes puhua kenellekään kun tainnutan itsenikin). Miehelläni on tainnut olla yksi pieni reikä elämänsä aikana ja hän sai taas puhtaat paperit tässä keväällä hammaslääkärissä käydessän.
  Ei tässä mitään, olen tyytynyt siihen, että tasan eivät käy onnen lahjat, mutta kyllä tässä joku aika sitten meinasi tapahtua henkirikos, kun mies ihan asiasta kukkaruukkuun-tyylisesti totesi pohtineensa asiaa, ja tulleensa siihen tuloksen, että mulla on varmaankin niin paljon reikiä siksi, että harjaan niitä liikaa (2 kertaa päivässä) ja ne kuluvat. WTF?!

 • hoo

  Mä olen käynyt raskausaikana tossa testissä. Ihan automaattisesti sain silloisessa kotikunnassa labraan lähetteen. Tähdännee kai juurikin siihen, että vanhemmat (tai no, äiti, tässä tapauksessa) tiedostavat paremmin jos heillä on kariesbakteeria suussaan etteivät sitten syö samalla lusikalla / juo samasta lasista lapsensa kanssa.

  Tosin, isovanhemmat kyllä torpedoi meillä tän periaatteen. Ei mulle tullut edes mieleen, että jollekin pitäisi sanoa, että "älä nyt samasta lasista juo kuin lapsi". Mut niin vaan olisi pitänyt.

 • mie

  Se bakteeri testataan lapsilta kaksivuotiaana hammaslääkärissä. Eli ilmeisesti siihen asti riittää, että jaksaa pitää oman ja lapsen lusikan erillään.

 • M*

  Jos sulla ei ole vielä käytössä sähköhammasharjaa, niin hommaa sellainen. Auttoi mulla estämään reikäongelman, enkä enää pärjäisi ilman.

 • luimupupu

  Sähköhammasharjaa suosittelen minäkin, vähentää hammaskivenkin kertymistä. Mä oli muuten aina luullut, että paljot reiät ja hammaskivi eivät mahdu samaan suuhun. Joku alan tyyppi on kertonut, että tietynlainen sylki (perinnöllistä…) lisää hammaskiven muodotumista mutta toisaalta tekee hampaista vanhemmat reikiä vastaan. Tiedä häntä…

 • Hanna

  Suosittelen hammaslangan tilalle hammasväliharjaa. Se on sellainen pieni ja ohut, vähän niinkuin minikoossa oleva pulloharja 🙂 Suomessa niitä ainakin löytyy apteekeista. Putsaa paremmin hampaiden välit ja on minulla auttanut vastaavanlaiseen ongelmaan kuin sinulla. Ei ole tullut reikiä taas moneen vuoteen (taidan mennä koputtamaan nyt puuta….varmuuden vuoksi!)

 • salamatkustaja

  Hanna, hankin sellaisen; mutta se osoittautui sudeksi, koska minulla on ihan sika-ahtaat hampaanvälit. Ostin pienintä kokoa, mutta silti harja menee ruttuun kun sitä tunkee hampaiden väliin. Tosi harmi, koska olen varma että se putsaisi hyvin jos vain mahtuisi sisään 😉

  M* & luimupupu, kiitos vinkistä! Sähkistä ei löydy vielä meidän taloudesta; pitäisi harkita. Millaiset sähkikset teillä on; kun niitä on kaupoissa niin miljaardeja. Kannattaako hankkia esim. joku pyöriväliikkeinen vai onkohan harjoissa suuria eroja…

 • luimupupu

  Meillä on OralB:n "keskiluokan" harja. Mielestäni pyörivä liike ja pyöreä, pieni harja ovat hyviä, samoin riittävän monta tuhatta pyörimiskierrosta. Kannattaa metsästää sellaisia paketteja, joissa on mukana kaksi "kahvaa", akut kuluvat kuitenkin muutamassa vuodessa sellaisiksi, että harjaa pitää ladata usein.

 • statisti

  Syön salmiakkia kuin pieni possu ja juon teetä, muistan tosin harjata hampaat aamuin illoin mutta sen lankaamisen kanssa… Koskaan ei oo ollut yhtään reikää ja syksyllä lasissa 30 vuotta. Kiitän tästä reiättömyydestä äitiäni, joka ei ole imeskellyt tuttejani "puhtaaksi" tai syönyt samasta lusikasta tms kun olin vauva, hän opiskeli samaan aikaan hammaslääkäriksi. Sillon opetettiin tuota karieksen tarttumisteoriaa, oliskohan olleet kuitenkin oikeassa..?

 • höh

  http://www.verkkoapteekki.fi/product_info.php/products_id/1596

  Koitas tota, mulle sanoi pari viikkoa sitten sekä hammashoitaja että nuori naislääkäri, että käyttävät ja tykkäävät. Ostin heti 🙂
  Minustakin se on kätevä. Kätevämpi kuin sormiin "hirtetty" lanka. Mutta makukysymyksiä tietenkin. Että jos lankaus sujuu, niin ehkä tuo ei ole sinulle apuna ollenkaan. Tuli vaan mieleen tosta hammasväliharjasta.

 • M*

  Mulla on Braunin harja kestänyt jo monta vuotta. Sellainen pyörivä. Näyttää vastaavia olevan myytävillä vähän kaikkialla. Mun malli on tosin jo sen verran vanha, että ne on varmaan ehtinyt jalostaa siitä jo vaikka kuinka monta versiota.

  Mulla ainakin hampaat tulee sillä huomattavasti puhtaamman tuntuisemmiksi kuin tavallisella, eron huomaa kyllä. Ja olen tainnut sitä myöten säästyä myös monilta ientulehduksilta.

  Vaihtoharjoja saa muuten aina edullisesti hulluita päiviltä 🙂

 • Kurjenkello

  Täällä ilmoittautuu yksi kohtalotoveri! Lapsena hoidin hampaitani perushyvin tai vähän sinnepäin, ja reikiä oli joskus jokunen, mutta ei mitenkään erityisesti. Parikymppisenä se sitten iski: menin hammastarkastukseen, ja reikiä löytyi vähän joka puolelta. Inhottava vanha hammaslääkäri sätti ja läksytti ja mm. syyllisti karkinsyönnistä, vaikka yritin sanoa, että ei, en syö juuri koskaan karkkia, ja kyllä, harjaan hampaat aamuin illoin ja käytän lankaa. Tarkastuksen jälkeen itkin puoli tuntia vessassa, sitten menin ajanvaraustiskille ja pyysin saada paikkausajan eri lekurille. Ajanvaraustäti oli hyvin ymmärtäväinen ja vaikutti siltä, että kyseisen lääkärin luota oli ennenkin palattu itku silmässä…

  Tuon shokkikäynnin jälkeen minusta tuli aivan todella neuroottinen hampaiden suhteen: hyvä hammasharja, hammaslankain, fluoritabletit ja purkka ovat parhaat ystäväni. Ja silti reikiä on aina vaan, ei niin paljon kuin tuolloin 20-veenä mutta kuitenkin suhteettoman paljon siihen nähden, miten paljon panostan hampaiden hoitoon. Mulla on sama ongelma kuin Sadulla, eli kamalan tiukat hammasvälit, joten ne minipulloharjat tms. kätevät apuvälineet eivät käy päinsä. Suuvedestä joku hammaslääkäri totesi, ettei siitä ole mitään hyötyä, mutta ehkä sitä kuitenkin voisi kokeilla? Niin joo, ja meidän perheessä kahdella sisaruksella on tämä sama hammasvammaisuus mutta ei koskaan hammaskiveä, kun taas kolmannella on juuri päinvastainen tilanne.

  Ugh, kiitos kun sai avautua tästä aiheesta! 😀

 • Herbina

  Mulla sama juttu, varsinkin nuorempana hammaslääkäri tuli kovin tutuksi. Sekä reikiä että hammaskiveä pukkaa helposti ja hammasvälit on pirun tiukat. Helpotusta tosin on tuonut merkittävästi sähköhammasharja (tämä selkeästi tärkein, koskaan ei ollut tuntunut hampaat niin puhtailta kuin sähköharjauksen jälkeen).

  Tuollainen varrellinen lankain auttaa lähinnä siinä että tulee käytettyä useammin, normilangan kanssa en oikein jaksanut säätää.

  Ja Amwayn Glister-hammastahna on paras kokeilemistani koska se ei hankaa valmiiksi pehmeää kiillettä vaan kiillottaa pintaa jollain savella tmv. niin hammaskiven on vaikeampi tarttua siihen. Ja ei, en ole itse jälleenmyyjä. Tuotahan saa vain suoramyyntinä mut kannattaa metsästää, ainakin mulla on tuonut selkeän eron hammaskiven määrään.

 • MaMa

  Hei, en millään jaksa lukea kaikkia kommentteja mutta sitä kysyisin että nukutko suu auki? Itse meinaan hyvin pitään pohdin mistähän jatkuva reikiintyminen johtuu ja minkä takia hammaskiveä ilmestyy jo parissa kuukaudessa vaikka millasella harjalla hankais ja lankais. Syyksi selvisi itsellä suu auki nukkuminen mikä korjaantui kita- ja nielurisaleikkauksella 🙂

 • Suvi T-D

  Kuningaskuluttajassa kolme hammasteknikko-opiskelijaa testasi viime syksynä muutamaa sähköhammasharjaa. En päässyt etsimään pätkää Areenasta, koska se taas vaihteeksi kaatui, mutta tässä raportti testistä Kuningaskuluttajan sivuilta: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2935

  Kuinkas sattuikaan, että sinä olit juuri muutamaa päivää aiemmin kirjoittanut hammasasioista, kun (tästä tietämättömänä) itse laitoin blogiini kuvan hammasharjastani… Luulen että se kuva, vaikka onkin epätarkka eikä siis paljasta hammasharjan harjasten täyttä sojottavuutta, kertoo kaiken eikä minun tarvitse alkaa kertoa omasta hampaidenhoidostani 😀 Eiku ei nauruhymiötä vaan *nyyh*!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *