Äiti on päällikkö

Johtajan työssä hankalinta on tehdä päätös kiperässä paikassa – ja pysyä siinä. Veimme kääpiön eilen ensi kertaa kampaajalle.

Valitsimme ammattilaisen, koska minä ja sakset on lähes yhtä vaarallinen yhdistelmä kuin lapsi ja sakset. Noh. Ensin parturintuoliin istui mies ja lapsi sai katsella kun isiä siistittiin. Kersa vilkuili toimintaa epäluuloisena mutta kiinnostuneena. Sitten koiti hänen vuoronsa: VÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!

Kokeilimme lastentuolia, ei käynyt. Kokeilimme koroketta aikuisten tuolissa, ei käynyt. Lopulta istuin itse tuoliin ja otin lapsen syliin. Oli pakko tehdä päätös: leikataanko tukka vai ei. Päätin, että leikataan, koska silmillä repsottava karvareuhka oli pakko siistiä lyhyemmäksi.

Lapsi huusi, itki ja kiemurteli. Kampaajalla oli mennä hermo, minua vitutti ja kävi sääliksi lapsen raivo. Laskin kymmeneen muutaman kerran ja ajattelin että perkele, päätös on tehty, ja siinä on nyt pakko pysyä. Tässä istun enkä muuta voi.

Mutta ihan hieno siitä tuli; kersa katseli peilistä uutta tukkaansa haltioituneena. Ja vilkutti kampaajalle ulko-ovelta.

Johtajan rooli on välillä v-mäinen. Ei voi miellyttää ketään, mutta on silti seisottava päätöksen takana. Kai siihen joskus tottuu.

16 Comments

 • Hebs

  Hieno lopputulos! Sitähän tää vanhemmuus osaksi on, vastuullista ikävien päätösten tekoa. Mutta tosiaan, tässäkin tilanteessa näkyi heti, että kannatti pitää päänsä 🙂

  Mäkin vein tytön pari kuukautta sitten kampaajalle kun silmiä ei enää näkynyt eikä hiuspinneihin tai -lenkkeihin suhtauduttu kovin suosiollisesti. Tulos: Söpö tukka, kukaan ei enää sano pojaksi, ja tyyppi innostui hiusten laittamisesta niin että nykyisin töiden jälkeen meillä ei esim katsella puuha-peteä vaan laitetaan tukkaa, sitä lyhyttä. Myös mun.

 • Josefiina

  Mulla on ollut sellainen onni molempien (nyt jo isojen) poikien kanssa että ne istuivat pienestä pitäen kampaajantuoliin mykkinä ja kuolemanvakavina ja pysyivät siinä kuin suolapatsaat aina siihen asti kiuin toimitus oli ohi. Kun pyydettiin kallistamaan päätä, kallistetiin päätä, jne. Sain aina ihmettelyjä osakseni. En kyllä ota mitään laakerinlehtiä itselleni, ei ole seurausta mistään ihmekasvatuksesta, ne vain sattuvat olemaan tuollaisia.

 • Saija

  Hieno lopputulos! Ystäväni (parturi-kampaaja) kertoi joskus kauheimpien tapausten olevan 6-7 v, jotka tulevat ensi kertaa parturiin. Siinä ei ihan hentoinen äiti enää pidäkään paikallaan.

 • salamatkustaja

  Kiitos, niin mustakin! Melkein jo kelasin itse että pitäiskö itsekin leikata otsatukka.

 • T

  Tottuu siihen, vaikka paskalta se aina tuntuu. Mut hieno tukkahan tosta lopulta tuli.

  Meidän alle 3-vee kävi hiljattain eka kertaa parturissa. Siihen saakka leikkasin ite, mut sit alko olla jo reuhka. Parturin penkissä luettiin Roope-setää ja tarinoitiin kaikenlaista, mut ihan mukavasti pikkujätkä jaksoi. Mut nuori parturi ei oikein hoksannut, ettei ton ikäinen jaksa hiusten suihkuttelua ja kampailua yhtä kauan kuin aikuiset..

 • Moilanen

  Kasvattajana on pakko tehdä päätöksiä ja laittaa joskus kova kovaa vastaan. Se siinä on veemäistä, että välillä ei oikein tiedä, mikä olisi oikea ratkaisu, mutta jotain on tehtävä. Tuloksen näkee vasta jälkikäteen. Joskus homma menee putkeen ja tiukkana pysyminen oli oikea ratkaisu. Mutta joskus mennään metsään ja jälkikäteen tajuaa, että jokin muu lähestymistapa olisi ollut parempi. Vaikka sitä oman ipanansa tuntee aika hyvin, niin välillä myös kasvatustyö on yhtä hakuammuntaa, tuurilla seilausta ja kantapään kautta oppimista.

 • Siukku

  Meillä 3- ja 6 vuotiaat on käynyt mummun parturissa. Hän ei ole ammattilainen, mutta leikannut omat 4 lasta, miehensä ja nyt 4 lasten lasta. Rutiinit ja TARJOILUT on kohdallaan. Kaikki lapset on siis lahjottu rusinoin ja keksein. Tosin nuo 6 vuotiaan kaipaa jo vähemmän lahjontaa.

 • Maeve

  Ja jos se kakkonen koskaan tulee, niin se haluaa parturintuoliin ihan vaan sen takia kun isosiskokin istuu siinä. Näin ainakin mun siskonmuksuilla.

  Mitä tulee tuohon päällikkönä olemiseen, niin aivan totta. Oma äitini vei siskonpojan elokuviin katsomaan Nukkumattia, joka oli sitten pikkaisen liian pelottava herkän viisivuotiaan pojan sielunelämälle. Siinä oli joku painajaiskohta tai jotain. Poika halusi pois leffasta keskenkaiken, mutta mummu pisti vastaan kun tajusi, että pitäähän sen nähdä, että kaikki päättyy hyvin. Vähän sama meininki kuin sulla: tytön piti nähdä, että ei niillä saksilla muuta leikata kuin tukkaa 😉

 • Suvi

  Luin tässä jonku aikaa sitten paikallislehdestä (Lapin kansa) jonkun lastenkasvattajagurupsykiatrin (mies, en muista nimeä) haastattelun, että silloin kun lapset vihaavat vanhempiaan, kasvatus on onnistunut. Että silloin sitä sai taas tuntea olevansa hyvä äiti 😉 Sorry vaan, mutta meillä on pakko tehdä asioita, halusi tai ei. Eka kerran tuo poika joutui parturoitavaksi 1-vuotiaana, kun piti saada kiharat pois, ettei näytä tytöltä. Tuttu leikkasi, poika oli syöttötuolissa eikä päässyt pakoon ja huusi kuin syötävä. Seuraavaan käyntiin vierähti aikaa, oltiin oikealla parturilla, viihdytin poikaa juna- ja autojutuilla ja kaikki olivat tyytyväisiä. Siitä asti se on vinkunut päästä parturiin heti kun tukka alkaa yhtään kasvaa 😉

 • Nina Lindström-Kippola

  Mä ratkaisin tuon kampaajahomman ekalla kerralla niin, että laitoin läppäristä tulemaan lastenohjelmaa ja kampaaja saksi pojan tukan. Ei tullu huutoa lapselta, mutta mua kirpas kun kauniit olkapäille ulottuvat kiharat lähtivät.

  Tää taas oli yx valinta, joko poika näyttää tytöltä tai pojalta…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *