Kirje mun lapselle

Dear ipana

Ajattelin kirjoittaa sulle kirjeen meidän tähänastisesta yhteisestä elämästä. Tiedän, pitäisi vähän rajata aihetta ja hioa näkökulmaa, mutta en mä nyt jaksa. Voit lukea tämän tekstin joskus teini-iän angsteissa, kun mutsi on oikeasti yks paskaläpi ja yksilöllistä ilmaisutarvetta rajoittava vammanen.

Se oli aluksi vähän vaikeeta. Kelaa nyt itse, millaista on imettää 10 tuntia päivässä, kun perse on niin ruvella, ettei istumista kestä. Yritin käyttää uimarengasta, mutta sehän oli ihan vitsi. Kun rojautin sen päälle ruhoni, sehän tyhjeni. Phiuuuhh. Joka toisella henkäisyllä vedit maitoa henkeen ja aiheutit sydänkohtauksen ja rikkinäisen nännin, kun revin sua irti tarkistaakseni, hengitätkö vielä. Hengitit. Hyvinhän se siis meni.

Useimmiten sun kanssa oli todella hauskaa. Varsinkin silloin, kun päätit alkaa kutsua mummiasi äidiksi. Ehkä mä olin vähän turhan pitkiä aikoja välillä poissa kotoa. No, anoppi on toisaalta syytä pitää tyytyväisenä, joten vilpitön kiitos siitä avusta.

Eikä se varmaan ole helppoa sullekaan, kun pitää opetella nää perheenjäseniä kuvaavat substantiivit kahdella kielellä. Jos sulla menee sekaisin apinat ja vauvat tai mummot ja äidit, niin voin kertoa, että mä sekoitan islantia yrittäessäni aina kyrvän ja liiman sekä miehen ja ruuan. Mies on uunissa, pian syödään. Tarvitsen tämän kirjekuoren sulkemiseen tipan kyrpää, kiitos.

Mun miehellä eli sun isällä on varmaan ollut kotona todella ”hauskaa”. Sen jaloissa pyörii kaksi lasta: toinen oikeasti lyhyt ja toinen, joka puhuu islantia kuin nelivuotias ja saa välillä raivokohtauksia. Ja silti se on meistä se, joka kovasti haluaa lisää lapsia. Ehkä mun pitäisi seuraavaksi alkaa puhua kotona japania, se voisi riittää lääkitsemään sen vauvakuumetta.

Tulee muuten varmasti aikoja, jolloin sua vituttaa se, että menin naimisiin islantilaisen enkä esimerkiksi britin, ranskalaisen tai kiinalaisen kanssa. Suomen islantilainen koulu ei kuulosta miltään huippulukiolta. Eikä islannin ja suomen osaamisesta ole kuule paljoa apua YK-urallakaan. Islanti-suomihan on kieliyhdistelmänä täysin järjetön! Oikea maailman valtakieli. Tästä mä olen oikeasti pahoillani, mutta en mä silloin baarissa tullut ensimmäisenä kysyneeksi, että anteeksi mistä sä oot kotoisin. Olis kai pitänyt. Nyt sille ei enää voi mitään.

Toivottavasti olet selvinnyt elämästä ilman sen suurempia vaurioita. Ja jos sua yhtään lohduttaa, niin voithan aina avautua terapeutille sun äitisuhteesta. Äitisuhde on semmoinen arkku, josta löytyy syyt ja taustat useampaan mielenterveyshäiriöön. Voit aina nojata siihen, kun alkaa meno heikottaa. Eikö tunnukin olo heti paljon paremmalta?

Ai niin. Nyt mä olen kirjoittamassa kirjaa siitä, millainen meidän ensimmäinen vuosi oli ja miten siitä selvittiin. Aika törkeää pölliä sun tarina. Mutta näin tää menee – äiti päättää.  Mutta hei. Sähän voit parinkymmenen vuoden kuluttua tehdä paljastuskirjan meidän perheoloista. (Ehkä mä tosiaan kadun tätä kirjaprojektia vielä.)

Lopuksi se, mitä ehkä enitein odotit. Eli raha-asiat. Mä lupaan jättää sulle vähän perintöä. Mutta vain sillä ehdolla, että et saatana unohda mua minnekään laitokseen (mäkin aina hain sut himaan päiväkodista, älä unohda sitä) vaan tulet käymään ja tuot tullessasi keksejä.  Ja uusimman Imagen, jos se vielä silloin on pystyssä.

Olisi vaikka mitä sanottavaa, mutta mun pitää nyt lähteä palaveriin ja lopettaa. Soitellaanko Skypellä illalla, olisi kiva nähdä? Ei olla tavattu viikkoon. Lipponen oli kännykkäisi, mutta mä laitan pahemmaksi. Olen Skype-äiti.

Mut olet silti kaikkein rakkain. <3

Mutta keksejä et saa unohtaa!!!!

t. Mutsi

19 Comments

 • Sandra

  Loistava kirje, tämä kannattaa jemmata ja näyttää (tai vähintäänkin lukea itse) joskus 15 vuoden kuluttua 😀

  PS. Eikös se kännykkäisä muuten ollut Esko Aho 😉

 • hoo

  Ihan mahtava – erityisesti tuo suomi-islanti kaksikielisyys. Sillä on hyvä sitten aikanaa cv:ssä retostella! 😉 Mä kanssa muistelisin Esko Ahon olleen se kännykkäisi.

  Oispa muuten hauskaa saada jotain tällaista oman äidin 30 vuotta sitten kirjoittamaa luettavakseen. Mitäköhän siellä sit lukisi…

 • Riitta

  Se oli Esko Aho, jolla oli perhe Pohjanmaalla ja joka sanoi, että vaikka hän olisi pääministerinä ollut millaisessa palverissa, niin kotoa tulevaan puheluun hän vastasi aina. Tämä sitten käännettiin häntä vastaan.

 • NooraK

  Kiitos nauruista. Piti lukea patkissa kun ruvettin naurattamaan niin kauheasti, enka kehtaa selitella tyokavereille mita talla hihittelen!

 • Emilii

  Mahtava kirje! Kiitos sen jakamisesta! 🙂

  Ja hei, älä yhtään oo pahoillas kielivalinnoista (tai valitsemattomuudesta). Etkä ehkä ihan oikeasti olekaan, mutta käypä lukemassa mitä kirjoitin pari päivää sitten tuonne oman blogini puolelle lapsen kaksikielisyydestä.

  Sit pakko kertoa tää juttu. Muistan opiskelukaverin vahingossa sanoneen apteekissa yskänlääkettä ostaneelle asiakkaalle:"Do you have a dry or a mucus cock?" Piti tietty sanoa "cough", mutta lausuminen meni hiukka pieleen…

 • Asiaan liittymätön

  Kuulin, että asut Islannissa. Mä kävin Islannis tän vuoden toukokuussa, ja törmäsin siellä Reykjavikissa, Laugavegurilla semmoseen kauppaan, jonka nimen oon täysin unohtanut. Se oli semmonen söpö kauppa, jossa myytiin kaikkea.. söpöä. Siel oli mm. korvakoruja, pehmoleluja, ja sillon siel oli sellasii söpöjä pastellinsävysiä kasseja, missä oli jotain.. Oisko ollu pupu printtiä? Mut se oli sillon, en tiiä mitä siel nyt on. No mut kumminki. Se sijaitsi muistaakseni ihan jommassakummassa päässä Laugaveguria, oisko ollu pikkasen alamäessä, en oo täysin varma. Kadulle oli iso näyteikkuna, ja sisustus oli melko moderni, ja jossakin seinässä tais olla peili. Ja muistaakseni se oli tavallaan samassa tilassa jonkun hienon näkösen korukaupan kanssa, tästäkään mä en oo ihan varma..
  Mut lyhennettynä, melko lapsekkaita tavaroita, ihania koruja, ja moderni sisutus. Laugavegurin jommassa kummassa päässä, tai sitten jossain ihan sairaan lähellä Laugaveguria. Pitkälle en päässy köpsöttelemään siellä, ku aika ei riittäny.
  Ja voi toki olla, että siellä oli muitakin tavaroita, mutta että rekisteröin vaan noi. Niin ihania kun oli.

  Mut mä oon ihan epätoivoinen, ku oon yrittäny muistella sen kaupan nimee jo viis kuukautta.. Se oli ihanin kauppa mihin oon ikinä törmänny missään, ja haluisin todellakin muistaa sen nimen 🙁

 • salamatkustaja

  Ops. No joku niistä vanhemmista jääröistä. Pistän tämän nimierheen törkeästi väsymyksen piikkiin, heh.

  Asiaan liittymätön, pistit pahan kaupan suhteen – suoralta kädeltä en osaa sanoa, mikä putiikki oli kyseessä. Jos se oli korukaupan kanssa samassa tilassa ja alamäessä, se on ehkä ollut Aurum, siellä on välillä jotai söpöäkin kamaa, ainakin ikkunoiden perusteella. Näyttääköhän tämä tutulta: http://aurum.is/en/kalli.

 • Asiaan liittymätön

  KIITOS KIITOS KIITOS!!! ET OSAA EDES KUVITELLA MITEN ILONEN MÄ OON! Voi kiitos kamalasti. 🙂

 • Anne

  Tulipas hyväihminen -olo, kun Asiaan liittymätön löysi kauppansa MELKEIN(!!!) mun avulla 😀

  Olipa hauska kirje, harmi ettei mun äiti a.) osaa kirjottaa muuta ku tylsiä sähköposteja b.) ole mun makuun tarpeeksi sarkastinen. Yksin islannintaidoton adoptiolapsi saatavilla siis 🙂

 • ina

  naurattaa ihan pirusti kaikki mutta etenkin toi kielipointti: yleensähän kaikki lehdet tulvii juttuja, joissa monikieliset perheet hehkuttaa sitä, että perheessä puhutaan sujuvasti kolmea kieltä, jotka ovat suomi, swahili ja flaami. kaikilla monikielisyys menee ihan putkeen ja on rikkaus (kuten kyllä epäilemättä onkin) ja hävettää oma epä-globaalius tänkin suhteen, luin tänään just yhden naistenlehtijutun nelikielisestä perheestä. mutta kyllä islannista on etua, nimittäin teidän bebe liittyy pohjoismaiseen kieliperheeseen! se osaa skandinaviskaa luonnostaan ja oppii ruotsin aika altayksikön jos haluaa ja saa siitä huomattavaa etua, jos asuu Pohjoismaissa ylipäänsä – hyötyä on jopa Suomessa (voin todistaa tämän kökssvenskaa puhuvana eli puolikielisenä kotona ruotsia kuulleena, mutta vahvasti suomenkielisenä). Joten grattis vaan hänelle! 🙂

 • EmmyAurora

  No ei tää suomi-ruotsi -yhdistelmäkään mikään maailman kieli ole, mutta vedit paremmaksi. Mä lasken tulevaisuuden (sit kun äiti on ihan vähintäänkin tyhmä ja sadistinen niuhottaja) kokonaan tosi lungien kummien varaan. Kiva vaan, kun suostuivat tehtävään 😀

 • Aurora

  Kiitos Salamatkustaja! Tällainen 4-kymppinen "huono" äiti vapautuu kaikista traumoista, joita kahden riiviön maailmaan saattaminen ja vauvalehden nettisivut ym. yli 10 v. sitten aiheuttivat. Jo, on aikakin! Oot järjissäsi nainen ja tolokun ihminen, kuten meillä sanotaan:)

 • salamatkustaja

  No, mun lapsi on vielä niin pieni… Kun se on parikymppinen, veikkaan että mun vitsit saa osakseen sen kaveriporukassa myötätunnosta syntynyttä hyminää. Vanha höhlä, keksisi välillä jotain uutta. 🙂

 • salamatkustaja

  ina, hehe, var so guud 🙂

  EmmyAurora; kummit, pelastus! Mulla on onneksi über-coolit pikkusiskot. Kun mutsin naama alkaa riipiä, voi käydä kääntymässä tätien luona, jotka on a) nuorempia ja b) puhuu parempaa englantia kuin oma mutsi.

  Iskuvaimennin, hahaa, kiitos sadasti kiitoksista, näillä eletään!!

  Aurora, voi vitsi miten ihana kommentti tämäkin, iso kiitoshali täältä sinne.

 • anna

  Vitsiläinen, oon kahlannut sun blogin alusta tähän päivään kahdessa illassa, ts. ipanan nukkumaan mentyä klo 22 jälkeen. Oon välillä pyyhkinyt kosteeta silmäkulmaa, kun jotkut sun kirjottamat jutut on kuin meidän elämästä kun taas välillä nauran kippurassa, ja pyyhin kyynelvuonot poskilta jahka pystyn lopettaan nauramisen. Imetysliivien uusiokäyttö muiden muassa 😀

  Mulla on nyt 3,5kk ipana ja jaan kasvatusvastuun oman itseni kanssa. Mutta me pärjätään komeesti kahdestaankin. Osaltaan auttaa se, että mukula oli 1,5kk kun alko nukkuun 8-10h yöunia 🙂 Mutta on silti ihana lukea teidän perheen menoista ja etenkin siitä, mitä ajatuksia äitiys ja lapsi herätti. Koska enpä mäkään tätä elämää ihan näin suunnitellut 😉

  Ja puklu ja vaipan sisältö saa mut edelleenkin välillä yökkiin lavuaariin.

  Mutta se miksi lähdin kommentoimaan, on se, että oletko kuullut kuollut vauva-vitseistä? Luulisin, että sun huumorintaju kestäis sellasia 😀

 • salamatkustaja

  anna, kiitos kommentista, mahtavaa kuulla, että olet nauttinut. Nauruhan tunnetusti pidentää ikää, tai tekee siitä ainakin hauskempaa!

  Mitä noihin vauva-vitseihin tulee, niin pakko kyllä myöntää, että niitä mun huumorintaju ei kestä. Huomaan, että tosikkouteni raja tulee siinä vastaan… Rajoitteensa kullakin 🙂 (Aiheen välttelyyn varmaan vaikuttaa se, että mun lähiperheessä on kuollut lapsi tosi pienenä.)

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *