Keskiviikon kirja: Vilpittömästi sinun

Vilpittömästi sinun on vilpittömän hyvää luettavaa. (Se oli niin mehukas lukukokemus, että ostin kaksi kappaletta ja annoin toisen lahjaksi ystävälle.) Odotin kirjan ilmestymistä malttamattomana. Pekka Hiltunen tekee leipätyötä Image-lehden toimituspäälilkkönä. Ja minä melkein voisin sanoa jopa rakastavani niitä Hiltusen pitkiä feature artikkeleita. Oli aihe mikä vain, joka kerta toivon, että juttu ei loppuisi vielä seuraavallakaan aukeamalla. Jotkut vaan osaa.

Vaikka romaani ja feature ovat täysin erilaisia tekstejä, uskalsin odottaa Hiltusen esikoiselta vetävää kerrontaa ja mehukkaita havaintoja. Vilpittömästi sinun toi mitä toivoinkin. Kirjan haukkaa kahdessa illassa. Ahmimisen jälkeen siitä jää miellyttävä tunne.

Kaksi naista kohtaa Lontoossa ja alkaa vetää pahiksia dunkkuun. Pahiksina on oikein kunnon emäroistoja; vaimonhakkaaja, äärioikeistolaissekopää ja ihmiskauppias. Oveluudella ja yhteistyöllä kaksi suomalaisnaista apujoukkoineen ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja tekee maailmasta parempaa paikkaa projekti kerrallaan.  Toimintavetoinen tarina saa mainiota särmää kielellisestä ilottelusta. Silloin tällöin ”vedetään kekkulit” ja ”paukutellaan kylpyammeessa”. Suomalaiset sanavalinnat tukevat tarinan suomalaista ulottuvuutta. Vaikka tapahtumapaikka onkin Lontoo, osa tunnelmasta on niin Suomesta. Vaan mitenköhän mahtaa kääntyä kekkulit englanniksi, kun kirja aikanaan käännetään?

Kirjaa lukiessani pohdin pariin otteeseen, että jokin tässä on tuttua. Sitten keksin: kirjasta tulee etäisesti mieleen Stieg Larsson. Ja sehän on luettava vain kehuksi. Naisenergia ottamassa niskalenkkiä pahiksista. Tietokonenörttejä, salaperäisiä järjestöjä ja päähenkilö, jolla on läheinen suhde lehtimaailmaan. Päähenkilöiden motiivit kumpuavat oikeudenmukaisuudesta.

Vilpittömästi sinun -teokselle on luvassa jatkoa. Mikäs sen mukavampaa. Paitsi mun miehelle, joka ei saa nukuttua, kun eräs polttaa yölamppua pitkälle yöhön.

10 Comments

 • Heidi

  Tätä tarvitsinkin, hyvän vinkin jotta työmatkat sujuu junassa rattoisasti. Stigusta kun tykkään niin saattaisin tykätä tästäkin.

  Ihan mahtava juttu se sun oma kirja prokkis! 🙂

  Töihin palaaminen on pitäny päivät kiireisenä ja illalla kotona köllötellään tytön kanssa ja "keskustellaan" eläimistä: kissoista, koirista ja ankoista" 😀 Jos oisin seurannu muutakin maailmaa, oisin tullu kirjamessuille sua moikkaamaan!

 • salamatkustaja

  Heipparallaa, ollos hyvä! Tykkäsin kirjasta kovasti; viihdettä, jossa on yllättäviä käänteitä ja yhteiskunnallista ja eettistä pohdintaakin (mutta ei sen ah niin tavallisen juopon ja sokeritautisen poliisisedän näkökulmasta). Ja hei, superpaljon kiiitoksia onnitteluista. Ihan mielettömän kivaa tehdä se kirja! Mä en siis ole kirjamessuilla tänä syksynä, ensi vuonna toivottavasti 🙂

 • Heidi

  heh, lukeminen tuleekin tarpeeseen, näköjään on petraamista tuon sisälukutaidon kanssa! 😀

  Ah, Kurt! Elokuvissa oleva Wallander oli hyvä, muttei yhtä roisin oloinen kuin kirjoissa.

 • Salamatkustaja

  Heidi, joo Kurt. Onhan se ihana. <3 Kivaa toisaalta lukea välillä muunkinlaisia skandinaavista rikoskirjallisuutta. Tai oikeastaan, jos tarkemmin mietin, niin Vilpittömästi sinun on enemmänkin jännityskirjallisuutta, ei niinkään perinteinen dekkari.
  ina, jee! Ja jos tätä ei luetakaan dekkariksi, sulla on vielä tilaa toiselle tänä syksynä 😉

 • Salamatkustaja

  Suosittelen lämpimästi! Tässä ensimmäisessä osassa ei nuo suomalaisneidot vetele ihan yhtä korkealta ja kovaa kuin Lisbeth, mutta jotain yhtäläisyyksiä olen löytävinäni. Kiinnostavaa onkin nähdä, mille tasolle action nousee seuraavassa osassa. (Jonka ilmestymisestä en siis vielä tiedä muuta kuin sen, että se on tekeillä.)

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *