Keskiviikon kirja: Soininvaara vai Remes

Minulla on ikkunalaudalla kaksi kirjapinoa: oikeanpuoleinen pino odottaa lukemista, vasemmassa pinossa ovat luetut kirjat, joista haluan kirjoittaa muutaman ajatuksen. Jotta nuo pinot pysyvät järjestyksessä, kerron tästä eteenpäin joka keskiviikko  siitä vasemmasta pinosta. Aloitetaan.

Ahmin viime viikolla loppuun kaksi suomalaista trilleriä, Soininvaaran uusimman, Punainen jättiläinen, ja Remeksen uusimman, Shokkiaalto. (Remekseltä muuten ilmestyy kustantajan mukaan seuraava teos lokakuussa.)

Olen kertakaikkisen lääpällään taidolla tehtyihin jännitystarinoihin. Tulen riippuvaiseksi heti.  Tiedätte kai 24- tai Pako-syndrooman? Katson vielä yhden osan, vielä yhden, vielä yhden. Kello on lopettaessa kolme aamulla, dvd-soitin hurisee käynnissä kuudetta tuntia putkeen ja aamulla herätään krapulaa muistuttavaan olotilaan. Sama juttu remestelyssä: luen vielä tämän, tämän ja tämän luvun. Kun paskiainen saa kunnolla pataan, nukahdan tyytyväisenä. Ja herään siihen krapulaa muistuttavaan olotilaan.

Parhaimpia kotimaisia tässä lajissaan ovat tietysti Soininvaara ja Remes. Taattua koukutusta alusta loppuun. Ukkojen tarinoissa tapahtumapaikkana on koko maailma. Sudanin aavikolta siirrytään Espooseen yhtä vaivattomasti kuin Rautatientorilta Mellunmäkeen. On hyvikset ja pahikset. Hyvisten päähenkilössä on kuitenkin aina vähän pahaa ja päinvastoin. Se luo jännitteitä. Sekä Remes että Soininvaara osaavat sitoa tarinan isoon aiheeseen, kuten ydinaseisiin, asekauppaan, rahanahneuteen, ihmiskauppaan ja lapsikaappauksiin, yksilön ongelmineen ja motiiveineen. Tässä kohtaa päästään otsikon esittämään kysymykseen: kumpi tekee sen paremmin?

Tarinankerrontataito on mielestäni molemmilla yhtä vahva. Juoni etenee kuin rasvattu. Koska en ole aseteknologian, KGB:n tai armeija-asioiden asiantuntija,  en ole löytänyt  kummankaan tekijän tuotantoa kuoruttavista mittavista nippelitiedoista virheitä.

Ero löytyy päähenkilöistä. Soininvaaran rakantamat rikkinäiset henkilöhahmot herättävät minussa Remeksen henkilöstöä enemmän sympatiaa. Esimerkiksi Soininvaaran luoman Leo Karan lapsuudenkokemukset ja juurettomuus sekä  Kati Soisalon lapsikaappauskokemus  ja persoonallisuushäiriöinen ex-mies ovat saaneet minut kiintymään näihin henkilöihin. Rumat ja rikkonaiset vetävät puoleensa.

Remestelystä ja Soininvaarastelusta voi kuitenkin saada yliannostuksen. Juonivetoisia tarinoita voi yleensä lukea vain yhdellä tavalla – tapahtumia sivusta seuraten ja henkilöhahmoja kauhistellen ja tsempaten. Yksisuuntaiseen katuun kyllästyy. Siksi on käytävä myös monikaistaisia motareita, kivisiä kinttupolkuja ja mäkistä metsätietä. On nautinto lukea kirjaa, jonka voi tulkita monella eri tavalla. Kirja, joka laittaa ajattelemaan jälkeenpäin, muuttaa omia ajatuksia tai saa näkemään jonkun asian maailmassa täysin eri tavalla kuin aikaisemmin, on aarre. Mutta sirkushuvejakin tarvitaan. Joten lentopusut täältä Taaville ja Ilkalle (vai mikä ikinä Remeksen oikea nimi sitten onkaan….)

11 Comments

 • Kahdessa kulttuurissa

  Pakko kommentoida (taas). Anteeksi 😀 Noi molemmat on mun suosikkikirjailijoita ja ahmin kirjailijoiden tuotokset alusta loppuun yhdeltä istumalta. Matkustin kerran junalla Turusta Ouluun ja sieltä vielä autolla Oulunsaloon matkalukemisena Remeksen "Nimessä ja veressä" Ihan sairaan hyvä kirja muutes. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Oulun tienoille ja perille päästyäni (pimeään Oulunsaloon) olin ihan hermorauniona ja säikyin ääniä ikkunan takana.

 • Kahdessa kulttuurissa

  Jaahas, kommentti tuli näköjään sitten triplasti… En pääse itse poistamaan ylimääräisiä, mutta ne kaksi muuta voi ihan hyvin deletoida 😀

 • salamatkustaja

  Kävin dellaamassa ylimääräiset. Mullekin käy joskus noin – eikä mitään hajua, miksi. 🙂

  Kivaa, että säkin pidät näistä kirjoista. Onko jomman kumman tuotanto sinusta vetävämpää? Tää on musta jotenkin niin kiinnostavaa – melko samantyylisiä kirjoja, mutta joku ero niissä on. Mä itse ajattelin, että ne ovat nuo henkilöhahmot ja niiden historia. Mutta ehkä jollain muulla on tähän joku muu yhtä hyvä (tai parempikin) perustelu.

 • Kahdessa kulttuurissa

  Mulla se on ehkä Remes, mutta saattaa johtua siitä, että Remeksen kirjoja mä olen lukenut jo yli kymmenen (iik!) vuotta ja Soininvaaran löytänyt vasta pari vuotta sitten. Eniten mä olen tykännyt niistä kirjoita, joissa on ollut pääosassa se nainen Johanna joku… Siitä Antti Korvesta en niinkään tykkää, se on jotenkin liian tietävä. Soininvaaran hahmoihin mulle ei ole muodostunut (vielä) mitään suhdetta. Toisaalta taas, Remeksen kirjoissa on hyvänä puolena se, että päähenkilöt vaihtuvat. Silloin ne eivä ole tapojensa orjia, kuten usein käy, jos sama henkilö esiintyy kirjoissa jatkuvasti, verrattuna vaikka Maria Kallioon.

  Oletko muutes lukenut Joensuun Harjunpäitä?

 • salamatkustaja

  Joo oon, ja itse asiassa mulla on se Rautahuone siinä oikeanpuoleisssa pinossa – eli odottaa lukeamista… Ehkäpä seuraavaksi 🙂

 • salamatkustaja

  Kyllä, todellakin! Rakastan myös Michael Scofieldiä ja Tony Sopranoa. Ja sitten nain miehen, joka ei osaa käyttää asetta. Oh well.

 • Maija

  Kiitos tästä "vertailusta". Olen remekseni lukenut ja joka joulu uusin Remeksen kirja meidän perheeseen ostetaan. Tuo Soininvaara on ollut mulla monta kertaa kirjastossa hyppysissä, mutta jotenkin olen aina jättänyt kuitenkin hyllyyn. Nyt otan kyllä mukaani.

  24 hulluus on koettu. Olen vähän myöhäisheränäinen tämän sarjan kanssa ja olen vasta viimeisen vuoden aikana katsonut dvd boxeja putkeen. Mulla tuli Jack Bauer pahasti uniin ja yhdessä pelastimme maailmaa ja sillee… Enää viimeinen kausi katsomatta, haluan pitkittää sen katsomista mahdollisimman pitkälle, koska en tiedä, kuinka minun käy, kun joudun Jackista luopumaan.

 • salamatkustaja

  Mäkin aloitin remestelyn Remeksellä, löysin Soininvaaran kunnolla vasta pari vuotta sitten.

  Mä koin kuvaamasi myöhäisherännäisyyden Sopranos-sarjan kanssa. Sarja vaikutti teeveessä tylsältä enkä päässyt monipolviseen juoneen mukaan. No yhtenä sunnuntaina vuokrasin ekan seasonin – ja katsoin loppuun kahdessa päivässä. No, loppu on valvoneen ihmisen "tärinäkrapulaa"…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *