Kesämasennus

Olenkohan maailman ainoa ihminen, jota korpeaa kesän vietto? Otetaan esimerkkejä.

Keitän lapselle perunoita ja kalaa, itse syön voileivän. Naapurikorttelista leviävä grillauksen tuoksu ärsyttää. Harmittaa, kun puutarhamme on perunapelto, jossa ei voi viettää aikaa edes tuolissa istuen. Samaan aikaan naapurin perhe leikkaa onnellisen näköisenä pienen pihansa nurmikkoa. Kesälomanviettäjillä näyttäisi olevan kivaa – mökkeillään, luetaan kirjoja ja lojutaan puistossa. Jotkut onnekkaat (eli lapsettomat sinkut) ovat naamakirjan perusteella lähteneet kesäloman viettoon Balille ja Singaporeen. Kunpa nekin tulisivat saatana raskaaksi ja  saisivat hiivatulehduksen. Olen kateellinen ja myönnän sen.

Jopa lenkillä käyminen auringonpaisteessa vituttaa. Tulisi jo vesisade ja myrskytuuli. Sellaisina iltoina voi yksinään puskea kuuden kilsan lenkin ja tuntea tekevänsä jotain. Nyt tuolla ulkona juoksevat kaikki. Ja ne kaikki ovat kesälomalla.

Monissa seuraamissani blogeissa pidetään heinäkuu kesälomaa. Päivitystahti harvenee esimerkiksi veneilyn, mökkeilyn tai muun irtioton takia. Täällä taitaa käydä toisinpäin. Vaikka eipä täällä kyllä lukijoitakaan ole heinäkuussa näkynyt kuin puolet normaalista. Taitavat kaikki saatana olla kesälomalla.

Että helteistä  ja ihanaa kesää teille kaikille. Marraskuuta odotellessa.

20 Comments

 • höh

  Hei sinä!

  Mikäs nyt …

  Mikset söisi sinäkin samaa ruokaa kuin lapsi?
  Ja ajattele kiihkeitä,kuumia rakasteluja miehesi kanssa. Keskusteluja,läheisyyttä.

  Kuinka minä olen kateellinen kaikille niille pariskunnille, joita vaikeudet vain yhdistävät!!!! Tässä en siis tarkoita sitä, että sinulla olisi vaikeaa vaan yleensä sitä tunnetta joka niillä on,jotka ovat selvinneet vaikeuksista yhdessä. Kummallakin on ollut halua jatkaa.

  Kateellinen olen kaikille jotka saavat rakastella rakkaansa kanssa. Nukkua yöt sylikkäin ja kertoa huolistaan ja varsinkin iloistaan.

  Minä katson ihmistä, jota pidän ystävänäni ja rakkaanani (vieläkin), hän käy, soittaa lasten asioista ja sitten hän on mennyt.
  Voin vieläkin muistaa hänen luomensa ja vartalonsa kaaaren ja karvan karheuden. Miltä vartalo tuntui. Joka yö nän unta hänestä. Niissä unissa hän pitää minun kädestäni kiinni.

  Minä käyn katsomassa monta kertaa päivässä blogiasi! On se niin hyvä.

 • marjo

  ja kyllä ! niin totta ! olen niiiiin kyllästynyt olemaan kateellinen niille kaikille jotka saavat virkansa avulla pitää sen saatanan neljän viikon kesäloman ! minä olen jo viidentoista vuoden ajan tehny niitä kesälomia, että virkansa saaneet, ansainneet, nuolleet (?) saavat pitää niitä lomia helteiden ja kylmien kaljojen kanssa. Tänä vuonna sain pitää (?) kokonaista kahdeksan päivää "lomaa" ja se oli selvää puukon vääntämistä haavassa…pitäkööt lomansa ja rullailkoot sillä jää-kaappipakastimella (teiden tukko) pitkin Keskisen leirintäpaikkoja ja huonoa abc-ruokaa sulatellen… saakeli!

 • Heli

  Jep, myös minä ahdstun kesällä, varsinkin heinäkuu on niin hanurista kuin olla ja voi. Ihan niinkuin koko maailman (no, Suomen) pitäisi elää lomalaisten rytmissä. Helvetilliset helteetkin vaan hellivät lomalaisia 😛

 • salamatkustaja

  Höh, kiitos lyyrisestä kommentistasi! Ensiksi ruoka-asia: lapsi rakastaa perunaa ja pakasteturskaa, jossa ei ole mitään mausteita. Mä en itse pysty syömään sitä – kokkaan itselleni vasta illalla. Päivät menee leivällä, jukurtilla ja hedelmillä. Parisuhteesta; olen tietysti siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että mieheni on hyvä tyyppi ja kaikin puolin ihana. Hän on vaan kaikki kesät aina poissa (= vuoristo-oppaan työajat) ja mä nukun kotona yksin skidin kanssa ja teen töitä lapsen nukkuessa. Päiväkoti aukeaa vasta elokuussa. Damn. Mutta tiedän, ongelmani ovat kuitenkin melko pieniä 🙂 Kiitos kehuistakin, mukava kuulla, että pidät jutuistani. Hyvää kesää sinulle (siis ihan oikeasti, en nyt vittuile, vaikken kesästä itse liiemmin pidäkään…)

  marjo, ou jeah. Tuttu tunne. Mulla ei ole koskaan ollut palkallista kesälomaa, siis ei päivän päivää. Noh, itsehän olen tämän yrittämisen valinnut enkä osaa olla olematta rahanahne kölli, joka ottaa projekteja vastaan myös keskellä kesää ("tämän on oltava sitten valmis kun palaamme lomalta" NO SHIT!). Ainut asia miksi suostuisin vakkariin työsuhteeseen, on palkallinen kesäloma keskellä kesää. Mutta eipä noita vakkareita työsuhteita varmaan vaan valita ja oteta. Tsemppiä sinnekin päin, siis. Ehkäpä niistä abc-lihapullista saa vatsan kipeäksi.

  Heli, näinpä… Ehkä se vesisade kohta alkaa, ja räntäkuurot 😀

 • Mama M

  Kesä ja loma on ihania asioita, joista "normikesänä" nautin ihan just siinä pihalla ja grillin luona ja mökillä ja kaikissa normihommissa. Lapsi muutti suhtautumisen lomailuun jo kerran ja nyt sitten toisenkin. Tänä kesänä, etupuolella keikkuu kenoonvetävä maha. Mitään ei jaksa tehdä, kun lämpötila nousee yli 18 asteen, ja kun se nousee yli 25 asteen on turha yrittää nukkua. Senhän tietää, mitä ympäristölle seuraa väsyneestä, hikisestä, raskaana olevasta naisesta. Grilliruoka närästää, mutta syön sitä silti ja kärvistelen seuraavan yön. Lasta numero I (1,5 v) ei voi pitää helteessä ulkona ja se huutaa kuin syötävä kun ei pääse joka päivä noin 10 tunniksi kiikaa kiikaa. Muutenkin maha alkaa estämään minkäänlaiset kivat kesäaktiviteetit lapsen kanssa, kun sen perässä ei pysy pihalla eikä sisällä. Jalat on lämpiminä päivinä jo nyt niin turvonneet, että läpsyjen remmit saa kaivaa lusikalla iltaisin irti rahtusen turvonneen jalkapöydän uumenista.

  Juu, kaikki kaverit, lapselliset vanhempien ja tottelevaisempien lapsien kanssa ja lapsettomat tekee kivoja juttuja Suomessa tai muualla ja kyselee meidän suunnitelmia. Sukulaiset ja nuo samaiset ystävät odottaa meitä jokakesäiselle visiitille. Miksi muuten meidän pitää ravata aina puoli Suomea, miksei ne samat tyypit raahaa luitaan meille?!

  Ise tekee mieli linnottautua sisälle, nukkua ja toivoa, että mies hoitaa sekä lapsen ja kodin ja ruuat ja meidän perheen sosiaaliset suhteet. Ai hitsi, eihän niin tapahtunutkaan.

  Eikä alennusmyynneistäkään ollut mitään iloa, kun koko alkaa lähestyä valtamerilaivaa ja sovituskopissa pyöriminen ei innosta pätkääkään. Varastoon ei viitsi ostaa mitään, kun palautumisesta ei tiedä, kun se lenkkeily ei välttämättä lähde rullaamaan sujuvasti siinä kahden pienen lapsen rallissa.

  Töissä on kviaa, täällä on viileää ja koska kaikki muut on jo lomalla, kukaan ei oikein vaadi mitään. Voi surffata ja purnata.

  Joten periaatteessa kesä on tosi jees, mutta ei juuri tämä kesä.

 • Peikko

  Kyllä meitä lukijoita täällä vielä on, joten sen takia ei kannata lakata kirjoittamasta, jos vaan kirjoituttaa!

 • Prinsessa paskavarvas

  Okei nyt mä kerjää selvästi verta nenästä, kun tämän totean, mutta mulla olisi ensimmäinen palkallinen, huimat neljä viikkoa kestävä kesälomaa edessä ja mua ahdistaa.

  Tätä ennen mäkin olen viettänyt huimia viikon palkattomia, jotka on pitkälti mennyt nukkuessa, mutta nyt mä en edes saa ottaa ylimääräisiä keikkoja vastaan, kun mies kerpele meni lupauksen minusta puristamaan.
  Sen lisäksi, etten voi tehdä lomalla töitä, en myöskään voi viettää 4 viikkoa kaatokännissä, kiitos ylläri-raskauden.

  Mulla ei siis ole hajuakaan mitä mä ajoin tehdä seuraavat neljä viikkoa (ok, 3, 1vko menee häämatkalla). Ahdistusta lisää tää jatkuva helvetillinen helle (ihan oikeasti, eikö sitä säätä saa kuin vain jumalattoman jäätäväksi tai pirun kuumaksi?!?), jatkuva kusihätä ja niiden yhteisvaikutuksena se,e tten edes muista milloin olisin nukkunut yöunet tauotta putkeen.

  Samaan aikaan kaikilla muilla näyttää olevan niiiiiiiin mukavaa, että epäilet jo ystäviesi nauttineen jotain vettä ja viinaa vahvempaa. Elämä on epäreilua ja meidänkin naapurilla (tai oiekastaan kaikilla niillä) on kivemmat parvekkeet kuin meillä. Prkl.

 • salamatkustaja

  Peikko, kiitos! Ellen saa kutsua kahden viikon purjehdusmatkalle Bahamalle, olen täällä – ja kirjoitan ü

  Prinsessa Paskavarvas, saat sympatiani. Ymmärrän olotilan tukaluuden ja muun. Toimistoissa toimii usein ilmastointi; toisin kun kotona. Autolla matkustaminen kuumassa, raskaana ja lapsen kanssa kuulostaa "ihanalta koktaililta". Viestiä sukulaisille, että tulkaa tänne (ja ottakaa hotellimajoitus) 🙂

 • Piia

  Mä olen odottanut tätä heinäkuuta kauhulla, kun mukula on lomalla tarhasta ja oma möhömaha senkun kasvaa. Tänään on eka päivä kun kahestaan "lomaillaan" ja olen vielä ihmeen voimissani ja järjissäni (!) :O
  Meillä olisi edessä päiväunien lopettaminen, kun elokuussa Onni menee isompien ryhmään missä ei enää nukuta, mutta en tod rupea siihen nyt lomalla! Mutta, yhdistetään voimamme joku päivä ja rehvataan mukuloiden kera, jos ne vaikka väsyttäisi toisensa puhki ja me voitais kahvitella? 😉

 • Johanna

  No kyllä täällä saatana ollaan ihan kotona, kato ku on lapsi, niin ei oo onneks rahaa eikä juuri energiaakaan lähteä jonnekin "lomalle", josta ei kuitenkaan onnistuis nauttimaan edes vahingossa. Että et oo yksin. Ulkona on kuuma ja sisällä kuumempi, lapsi on kiukkuinen ja nukkuu huonosti. Syö vielä huonommin, jotain hedelmää ehkä jos hyvin käy. Uimarannalle ei oo järkeä päivisin lähteä, kun enhän mä siellä voi uida ja jättää skidiä rannalle. Pihalla vois olla, mutta siihen paistaa suoraan aurinko ja skidi palaa tai paahtuu, joten unohdetaan sekin. Jes ja joo, ollaan täällä torpassa keskenämme sitten, itse haaveilen viime kesästä (tai mistä tahansa lapsettomasta kesästä miehen kanssa kahdestaan) ja mietin, mistä sais lapsenvahdin, että pääsis edes Linnanmäelle (niin, että pääsis niihin helkkarin laitteisiinkin, eikä tarvis seisoa vaunujen vieressä katsomassa toisten ilonpitoa).

 • st

  Niinpä, viime kesä meni helteissä hikoillessa sylivauvan kanssa, uimista vältellen jottei rintatulehdus olisi vain iskenyt hinkkeihin ja jatkuvalla univajeella. Vaunujen kanssa ei voinut mennä minnekään, kun napero olisi paistunut niihin vaikka tuuletusaukot olisi pitänyt kuinka auki. Joten odotukset tälle kesälle olivat melko kovat.
  Ja nyt sitten kykitään taas sisällä, kun viimeisillään tiineenä saan oksennushuimauskohtauksen tuolla helteessä. Uimaan ei tänäkään vuonna mennä, lapsivesi kohdussa riittää joten järvivettä sinne ei kaivata. Sääli sinällään, sillä ykkönen rakastaa vesileikkejä (toinen syy pysyä poissa rannoilta, kiukkuraivarit saanutta taaperoa ei noin vain vedestä pois kannetakaan, ei ainakaan näillä muodoilla). Turvotus iski sitten viimeinkin, vaikka luulin siltä tässäkin raskaudessa säästyneeni. Vähäiset mammavaatteet ovat hikisinä pyykkikorissa kaiken aikaa, joten kotoa lähteminen vaatii etukäteissuunnittelua.
  Öisin ei saa nukuttua kuumuuden ja raskauden vuoksi, ja sekös se ärsyttää kun tiedossa on muutenkin vähäuninen talvi.

 • Myrkytär

  Minäpä en ainakaan lomaile heinäkuussa. Enkä kesäkuussakaan. Kiitos työpaikanvaihdon, lomailen palkatta kaksi viikkoa syksyllä. Et lueskelen täällä koto-Suomessa tätäkin blogia aina kun työkiireiltäni ehdin. Kukaan ei ilmeisesti ole kertonut meidän asiakkaillemme, että heinäkuu on lomakuu..

 • salamatkustaja

  Multa näköjään jäi pari riviä pois edellisestä viestistä. Mama M:lle meni terveiset sukulaisten patistamisesta teille – ja tosiaan, se hotellimajoitus on hyvä idea. Mitään lakanapyykkiä ei pysty alkaa pestä 10 vieraalle.
  Onhan sulla nuo kaikkien kenkien sankarit, crocsit? 😉

 • salamatkustaja

  Piia, meitä heinäkuun selättäjiä on täällä siis kaksin kappalein, hyvä! Homehdun päivät töissä (tai siis sen mitä kuskaamiselta hoitoon ja kotiin, kaupassakäynniltä, siivoaimselta jne. säädöltä ehtii), mutta olisi nastaa nähdä pian. Meidän lapset voi vaikka riidellä keskenään ja me voidaan ottaa konjakit. Tms hauskaa, hehe. Viesteillään pian!

  Johanna, samaan aikaan ikävää ja ihanaa lukea sinun viesti. Ei, kaikki maailman ihmiset eivät vietä päivää purjehtien ja kuoharia auringonlaskussa siemaillen suurimpana huolena se, onko lähikaupasta luomukana loppunut ja onkohan grillissä vielä kaasua. Samaan aikaan saat täydet sympatiani. Korkataan yhdet virtuaalioluet tässä. Kippis!

  St, samat sanat kuin yllä. Kyllä yhden kaljan voi raskaana ollessa ottaa, vaikka sitten puolikkaan…

  Myrkytär, voimme repiä huumoria siitä, että kukaan teidän asiakkaistakaan ei ole kesälomalla. Eli niillä on aivan yhtä hieno elämä kuin meillä 🙂

 • Heidi

  Joo. Grillistä tulevan tuoksun lisäksi saa illan kuunnella ja itkeä sisäisesti kun naapurissa juodaan viiniä ja nauretaan omenapuiden alla. Mies töissä ja lapsi nukkuu, telkkaristakaan ei tule mitään.

  Onneksi tänään sataa vettä, kjäh kjäh!

  ps. Huomennapa me päästään osingoille! Viiniä, naurua, hyvää seuraa ja ihmisiä joita ei olla piiiiitkään aikaan nähty. Jee!

 • Elina

  Heh. 😀

  Pakko myöntää, että odotan jo innolla syksyä ja arkea. Melkoisen rasittava kesä, kun sen jälkeen kun kesäkuun alussa muutettiin takaisin Suomeen, ollaan ehditty olla kotona noin viikko. Pienemmissä pätkissä, tietenkin. Lapsi (1-v.) tietää jo, että konnarilta saa junalipun…

 • salamatkustaja

  Elina, meitä on täällä näköjään useampi 🙂 Syksy. Tuo ihana vuodenaika. Miltä tuntui muuttaa takaisin Suomeen? Tulitteko mielellään vai jäikö toinen jalka vielä Ruotsiin?

  Heidi, toivottavasti tästä illasta tulee superkiva!

 • Elina

  Kivaa ja haikeaa! Toisaalta oli tosi kiva tulla takas (ystävät jne), toisaalta yritän järjestää itselleni syitä Tukholman-visiitteihin. Jäi sellainen olo, että olis mukava palata vielä joskus, tai sitten kokeilla jotain ihan muuta paikkaa. Tykkään Suomesta mut en jaksa noiden persujen edesottamuksia. Kostoksi me muutetaan kohta ruotsinkieliseen kuntaan pääkaupungin lähelle, ja kun aika on kypsä niin kersa menee ruotsinkieliseen kouluun. 😉

 • Salamatkustaja

  Kohtahan se kouluunmenon aika koittaa 🙂
  Kivaa varmaankin tehdä myöhemmin matkoja/visiittejä Tukoholmaan, koska sen tuntee niin hyvin. Mitä useamamssa paikassa asuu ulkomailla, sitä enemmän musta itsestä on alkanut tuntua siltä, että koti on monessa paikassa. Se on toisaalta aika hieno tunne. (Huonoina päivinä tosin voi tuntua siltä, että kotia ei ole missään.)

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *