Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Hilloa puuroon

Tunnustan! Olen kolmena päivänä peräkkäin tunkenut sokeroitua mansikkahilloa lapsen aamupuuroon, turska-peruna-soseeseen ja jukurttiin, että ipana söisi edes jotain. Se on kipeä (kuume, vaippa-alueen hiivatulehdus, vuotava nenä ja yskä – melkoinen värisuora). En jaksa tapella syömisen kanssa, mutta en nyt haluaisi sitä nälkäänkään tappaa. Hillot esiin siis. Mutta en kyllä todellakaan ymmärrä, miten MANSIKKAHILLO voi tehdä turskamössöstä herkullista. Hyi yök.

Kirjavinkki

Apua, luin häkellyttävän hyvän novellikokoelman kahdelta istumalta. Mooses Mentulan Musta timantti on syönyt 16 erinomaista lyhyttarinaa, jotka kirjan takakantea lainatakseni ”…kertovat ihmisistä, joiden ovelle elämä koputtaa muttei kysy sopiiko tulla”. Isoja tunteita hienotunteisesti kirjoitettuna. Minusta tuntuu kuin Mooses olisi kirjaa tehdessään silittänyt näppäimistöään silkkiliinalla ja hakannut samaan aikaan nyrkillä pöytää.

Siis tällaista tekstiä esimerkiksi:

”Aamutuimaan isä ärähti, että tässä ei ole tilaa kolmelle. Äiti katsoi sitä vihaisesti ja otti Samin syliin. Sitten isä alkoi mennä sohvalle, kun Sami kömpi väliin. Aamulla se heräsi äkäisenä, kantoi peittonsa makuuhuoneeseen ja jatkoi siellä unia. Lopulta se ei enää mennyt iltaisin ollenkaan äitin viereen, ja sitten se sanoi, että muuttaa pois. Se pörrötti Samin tukkaa ja sanoi, että kaikki vielä selviää ja tämä oli aikuisten juttuja. Mutta Sami tiesi, että se ei ollut niiden juttuja, vaan hänen syynsä. Hän karkoitti isän.”

10 Comments

 • tata

  Nyt vähän samistelua.

  Meilläkin muksu kipeenä ja syö kaiket päivät pullaa ja mehua, kun mikään muu ei vaan uppoa. Aattelen että 38 astetta on raja tälle ruokavaliolle, sitten palataan taas normaaliin. Turska mansikkahillolla on kyllä paljon terveellisempää kuin mehu ja pulla 🙂

  Ja Mentulan novellikokoelma oli todellakin timantti! Ensimmäinen esikoiskirjakerhon kirjoista, joka oli mielestäni oikeasti hyvä. Tosin multa jäi välistä joku lukemattakin, kun ei ehtinyt. Mutta tässä oli sitä jotain! Oli kiva, että jokainen novelli ei ollut vain karu, vaan toiveikkaitakin tarinoita oli. Mutta esimerkiksi tuo Samin tarina oli todella riipaiseva ja niin kuin sanoit, kuvattu kielellä jossa ei ollut yhtään liikaa tai liian vähän.

 • Riitta

  Minun "hyvä äiti ei anna lapselleen mitään makeaa ja sokerista" -vaihe meni ohi jo ajat sitten. Olin ohjeistanut isovanhemmat, että vesi on oikea janojuoma, ei mehu. Helteellä iski sitten nestehukka. Nykyään hellepäivinä lapset elävät jäätelöllä ja pillimehulla.

 • salamatkustaja

  tata, ihanaa että säkin pidit kirjasta. Se on todella hyvä. Tosin netistä olen lukenut huonojakin arvosteluja, eli ehkä kaikki eivät ole pitäneet. Tuo Samin tarina oli otsi surullinen, ja niin todentuntuinen. Ja kuten sanoit, niin monissa tarinoissa oli valonpilke lopussa. Se Mänty-juttu esim. oli ihan hulvaton. Samoin se, jossa nuoripari osti hometalon. Melkein hirnuin ääneen…

  Riitta, I love pillimehu. Appelsiinimehu vodkalla olisi ehkä tässä vaiheessa vähän liikaa, mutta pelkkä mehu on mitä suotavin janojuoma kesähelteillä 🙂

 • Upeus

  Meillä muuten mikä tahansa juoma menee pillillä alas. 2 v. "ei tykkää" maidosta, mutta pillimaito on ihan hitti.

  Mä myös jossain vaiheessa maanittelin lasta syömään kyllästämällä kaiken päärynäsoseella. Äitikaverit pelotteli, että lapsi ei enää ikinä suostu syömään muuta kuin makeaa. Syö se.

 • Onna

  Siis kertokaa mulle pliis miten 8 kk ikäinen natiainen huijataan juomaan vettä. Alkaa keinot loppua, kun ei mene tuttipullosta, nokkamukista, mukista hörppäämällä, lusikalla antamalla. Lapsi sylkee veden pois kuin myrkkyä olisin antamassa. Kaikki ruoka menee, mutta vesi on tosiaan nounou. Ja imetystä pitäisi vähentää, koska olen kohta menossa töihin. Tähän päälle jokaisesta kokeillusta korvikemerkistä nousee lapsen naamaan näppylöitä alta aikayksikön.

 • Riitta

  Ei millään. Tuo meidän huonosti juova esikoinen pärjäsi kahdeksankuisesta lähtien työpäivät pelkällä löysällä soseella ja vauvajogurtilla – ei siis juonut korvikettakaan. Onneksi elettiin syksyä ja alkutalvea. Seuraavan kesän helteillä iski se nestehukka ja äiti lausui painolla: tästedes juodaan mehua.

  Kuopusta ei taas ole koskaan tarvinnut opettaa vettä juomaan. Hän tykkää siitä enemmän kuin mehusta.

 • tata

  Hei Onna! Minulla on kokemusta vastaavasta tilanteesta.

  Relax! Meillä lapsi oppi juomaan tuossa päälle vuoden ja muutaman kuukauden ikäisenä vasta kunnolla muista formaateista kuin tissistä. Se oppii kyllä sitten, kun on pakko, eli kun et ole maisemissa. Pillit ja erilaiset pullot ja nokkahommelit voi auttaa, tai aikuisen lasista juominen. (Jos lapsi ei osaa imeä pillillä, sen voi opettaa juottamalla esim. pillimehu/-matitetrasta niin, että ensin puristaa tetraa, jolloin juomaa tulee ja lapsi alkaa imeä…) Mutta kyllä siinä varmaankin on ensisijassa se, että muita juomatapoja (sitä preferoitua) ei ole tarjolla. Meillä päiväkodin aloittamisesta kesti ehkä kk, kun muksu alkoi siellä juoda, mutta kunnolla alkoi muut nesteet mennä vasta kun imetys loppui kokonaan.

  Imetin (olin siis jo palannut töihin) 2-3 x vuorokaudessa puolentoista vuoden ikään ja se siis riitti pitkälle. Eli vaikka imetyskerrat harvenee töihinpaluun myötä, ei se ole mitenkään vaarallista. Iso lapsi saa jo kerralla paljon. Mutta jos haluat lopettaa imetyksen, kyllä lapsi oppii muutenkin juomaan, kun vaihtoehtoja ei ole. Lisäksi ruoasta saa ihminen – niin aikuinen kuin lapsikin – suurimman osan tarvitsemastaan nesteestä ja ainahan sitä voi ruokaan lisätäkin.

  Allergiajutuista en tiedä mitään, mutta ne kannattaa tietty selvittää, jotta ainakin on sopivaa juomaa tarjottavaksi.

 • Onna

  Riitta ja tata, kiitos kommenteistanne. Löysillä soseilla ja 3 kertaa päivässä -imetyksellä on nyt selvitty muutama viikko. Lääkäri kirjoitti apteekin korvikkeeseen reseptin ja lähetteen tutkimuksiin, epäili maitoallergiaa kun tavalliset korvikkeet aiheuttavat niin selvän reaktion. Lapsi suhtautui uuteen korvikkeeseen hyvin, hyvin epäileväisesti, harjoittelemme sen kanssa sitten pikkuhiljaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *