Päiväkotimaksut – Hotelliko tämä on?

Saimme paikan päiväkodista – WOHAA! Olen kirjoilla yliopistolla, ja yliopistolla on päiväkoti, joka on varattu opiskelijoiden lapsille. (Ai miten niin hain opiskeluoikeutta heti kun tajusin, että alle 2-vuotiaalle on muuten hankala saada päiväkotipaikkaa. Ehheehee. Suomalaisena oppii, onhan minulla jo vuosien kokemus HOASin, YTHSn ja Matkahuollon kuvioista.)

Kääpiö aloittaa päiväkodissa elokuussa. Laitos on vain alle 2-vuotiaille, eli vuoden kuluttua hän pääsee  aloittamaan kunnan päiväkodissa joka sijaitsee – tadaa – meidän naapuritalossa.

Kuultuani päiväkodin kuukasitaksasta mielessäni kävi, että nääpiön sijasta minä menen sinne päiväksi leikkimään, syömään ja lepäämään. Sehän on vähän kuin hotelli. Tai ainakin hinnat ovat kuten hotellissa:

 • Alle 2-vuotaiden päiväkoti maksaa perheessä, jossa toinen vanhemmista on opiskelija, 280 € / kk.
 • Alle 2-vuotiaiden päiväkoti maksaa naapurikunnissa jopa 620 € / kk.
 • Hinta alenee, kun lapsi kasvaa. Kunnallinen päivähoito Reykjavíkissa 2-6-vuotiaille lapsille on noin 145 € / kk.

Järkytyin. Siis jos päiväkoti maksaa puolet toisen vanhemman nettokuukausipalkasta (islantilaisen toimittajan nettokuukausipalkka on keskimäärin 1 300 €; alhainen eurosumma johtuu Islannin kruunun heikosta kurssista; viisi vuotta sitten nettopalkka olisi ollut euroiksi muutettuna noin 2 600), niin alle 2-vuotiaan lapsen vanhemman on rahallisesti  – työmatkat, työvaatteet, päiväkotimaksut jne. – aika turha mennä töihin.

Tipahdinko tynnyristä, eli ovatko tämänsuuruiset päiväkotitaksat tuttuja kaikille, siis myös Pohjoismaissa, jossa systeemiä pidetään yllä pääosin verorahoilla?

31 Comments

 • Tea

  Täällä kotosuomessa 255 €/kk
  Meidän poika on tällä hetkellä 2 päivää viikossa hoidossa ja hinta on 152,40 €/kk

 • Noora

  Asumme USAssa, Georgian osavaltiossa. Loysin perhepaivahoitoa vastaavan paikan pojilleni, jolla on myos lisessi osavaltiolta. Pojat ovat kolme vee ja kymmenen kk. Kuukaudessa hoitomaksuihin menee $1300, eli $650 per nena.

  Vertauksena siihen, talonlainanlyhennys on $1225/kk ja siihen kuuluu vakuutus ja verot. Tamanhetkinen nettopalkka on just alle $6000/kk yhteensa. Olen asunut USAssa 13-vuotiaasta lahtien, joten en ole taalla tyokomennuksella tms. Osavaltioon verraten meidan tulomme ovat varmaan keskiarvon korkeammalla puolella.

  Joten, juu, kylla siihen menee noin puolet toisen vanhemman kuukausipalkasta.

 • Emilii

  Meillä Englannissa päiväkotimaksu voi olla yli tonnin kuukaudessa. Ja se on ihan normi maksu.
  Sattumalta kirjoitin juuri eilen uuteen blogiini aiheesta jutun: http://www.healthberry.fi

  Kiitos Satu blogistasi! Tätä on viihdyttävää lukea. 🙂

 • Mintze

  asun sveitsissä ja täällä päiväkodin on aina kalliita, ja paikkojakin on tosi vähän. kaverini on menossa elokuussa takasin töihin ja oli löytänyt paikat päiväkodista (lapset 2v ja melkein 4v) joka maksaa molemmilta lapsilta yhteensä 1800 sveitsin frangia kuussa, siis vähän alle 1500 euroa. kaverini tienaa osaaikatyössään n. 2000 euroa/kk… ei siis jää kovin paljoa yli!

  itse olen myös siksi kotiäitinä. omassa ammatissani tienaan niin vähän, ettei kannata mennä töihin.

 • Liisa

  No täällä Lontoossa maksaa 1200 puntaa kuukaudessa yhden lapsen hoito. Meidän perheen kokonaistuloista tuo on noin viidesosa. Kahden lapsen kanssa vielä jäisin noin 600 puntaa plussalle mutten tiedä haluaisinko siinä vaiheessa tehdä ainakaan kokonaista päivää.

 • salamatkustaja

  Onpa mielenkiintoista! Olen todella elänyt tynnyrissä näiden summien suhteen.

  Tuntuu että nyt ne kestovaipoilla, käytetyillä vaatteilla ja itse tehdyillä ruuilla tehdyt säästöt ovat murusia näiden päiväkotimaksujen rinnalla. Huhhuijaa. Enkä todellakaan ihmettele, että monien kannattaa rahallisista syistä jäädä kotiin töihin menon sijasta. Ja ylläriylläri: useammin se kotiin jäävä on nainen, koska nainen on joka tapauksessa hetken vauvan kanssa kotona ja mies saa parempaa palkkaa. Tilanne entisestään huonontaa naisten ja miesten välistä tasa-arvoa työmarkkinoilla.

  Tea, tuollainen puolipäiväjuttu olisi mainio vaihtoehto, ainakin aluksi. Mua oikein harmitti kun meillä ei ollut tässä päiväkodissa mahdollisuutta tuohon. Se oli joko 100 % tai ei ollenkaan.

  Noora, joo kyllä se kallista puuhaa näemmä on… Eikä siellä varmasti koulutkaan ilmaisia ole.

  Emilii, tuohan on eurossa jo mekein puolitoistatonnia. Huhhuh. Kiitos muuten linkistä, kävin katsomassa blogiasi, mielenkiintoisa juttuja lääketieteestä ja terveydestä!

  Mintze, joo ei paljoa jää yli ei. Elintaso saattaa töihin menon myötä jopa laskea, kun ottaa huomioon työmatkakulut jne.

  Liisa, totta. Jos päiväkoteihin ja töihin on jonkun verran matkaa kotoa, voi täyspitkien työpäivien tekeminen jo liikkumisenkin kannalta olla hankalaa. Emilii/Liisa, miten pitkiä lasten päiväkotipäivät yleensä ovat siellä?

 • Eedith

  Meillä lapsi on Vantaalla yksityisellä perhepäivähoitajalla. Kuukausimaksu on 690 euroa. MUTTA Kela ja Vantaan kaupunki maksavat siitä hoitajalle suoraan 450 euroa kuukaudessa. Meille jää siis itelle maksettavaa ainoastaan 240 euroa.

  Hurjalta kuulostaa noi hinnat! Yritetään ihan selvästi pitää ne alle 2 -vuotiaat kotihoidossa. Huh.

 • Emilii

  Meidän Ville on päiväkodissa iltapäivät klo 13:30-18-15, eli melkein viisi tuntia. Joillakin lapsilla päivät ovat kuitenkin todella pitkiä. Esimerkiksi Villen kolmevuotias serkku on kokopäivähoidossa, klo 8-18. Kymmenen tuntia! Ei sekään ole mielestäni kenenkään kantilta se paras ratkaisu.
  Emme muuten asu Lontoossa, joten hinnat eivät ole ihan yhtä kovat kuin pääkaupungissa.

 • Noora

  Koulu on periaatteessa ilmaista, mutta kyllä siihenkin hommaan rahanmenoa liittyy. Lounasruoka pitää ostaa, tai tuoda itse, ellei perheen tulot tarpeeksi pienet tukea varten. Ja opettajilta tulee joka syksy pitka lista kaikesta mitä pitää ostaa luokkaa varten kynistä ja papereista saippuaan ja nessuihin. Eikä se edes tarkoita että koulutus olisi hyvätasoista. Vähän väliä näkee uutisissa juttua siitä miten kouluja verrataan Suomen systeemiin.

 • Mari

  Mä jaksan aina ihmetellä, miksi päivähoitomaksujen suuruutta ihmetellään? Ajatellaan, että lapsi on 20 päivää kuukaudessa hoidossa 8 tuntia päivässä eli yhteensä 160 tuntia päivässä. Jos pelkälle tunnille lasketaan hinta (laskin tuolla 280 euron kuukausihinnalla), niin 1,75 euroa tunti on päivähoidon hinta. Ja mitä sillä saa (puhun nyt Suomesta)? Sillä saa mm. kolme ateriaa päivässä ja ammattitaitoisen hoidon. Jos itse pystyy hoitamaan lastaan tuolla hinnalla ja tarjoamaan sillä hinnalla vielä ruuat lapselle, niin sitten ymmärrän valittamisen hinnasta, mutta jos ei niin sitten en.

  Ja blogisi on hauska, mutta pakko vähän tuoda toista näkökulmaa tähän asiaan 🙂

 • salamatkustaja

  Mari, kiitos kommentista, oikein tervetullut näkökulma tähän päivittelyyn 🙂

  Tuntihinta ei tosiaan Suomessa kovin ylös nouse. Suomessa saa sitä paitsi vielä etenkin keski-eurooppalaiseen ja amerikkalaiseen verrattuna melko edullisen päiväkotimaksun lisäksi esim. lapsilisää, jolla kuittaa jo aika ison tuosta päiväkotimaksusta. Muutenkin vanhemmille/perheille maksettavat tuet ovat melko hyvät verrattuna moniin muihin maihin. Mutta toisaalta, maksetaan Suomessa aika paljon verojakin.

  Täälllä Islannissa tilanne on siinä mielessä kiero, että veroja maksetaan paljon (veroaste on lähempänä 40 %), päiväkoteihin on kamalat jonot (ja päiväkotien määrää kustannussyistä vähennetään eli jonotilanne huononee vuosi vuodelta) ja siihen päälle tulee vielä päiväkotimaksu, joka monilla täkäläisillä on helposti puolet nettotuloista. Lapsilisä on täällä joku pennin kuussa (siis se on oikeasti niin pieni, että mä en edes huomaa kun se ilmestyy tilille). Jos palkat olisivat kovemmat ja veroaste pienempi, kovat päiväkotimaksut olisi helpompi niellä…

 • Noora

  Unohdin kans mainita että olemme siinä onnekkaita että työnantajalla maksaa $240 per lapsi per kuukausi takaisin noita maksuja. Harvinanine etu, En ole aikaisemmin semmoisesta muualla kuullut.

 • Iskunvaimennin

  Huh heijaa, enpä kyllä enää nurise päivähoitomaksuista, kun sain tämän kattavan vertailun muihin maihin! Ihan poskettomia hintoja. Mutta onhan se totta, mitä Mari sanoo. Aika paljon sillä rahalla saa.

  En enää nurise, vaan olen ihan kiitollinen hinta-laatusuhteesta.

 • Riitta

  Suomessa syntyvyys on myös länsimaisittain varsin korkea ja siihen on ihan selvä syy: pitkät perhevapaat ja laadukas, suhteellisen edullinen, päivähoito. Näin työssäkäynnin ja vanhemmuuden yhdistäminen onnistuu ja vähän vähemmän täydelliset äidit uskaltavat hankkia sen toisenkin lapsen.

 • Mari

  Kyllähän me niitä veroja maksetaan ja ihmetellään, mihin ne rahat menee (Suomessa). Jos ajatellaan yhtä lasta niin ennen täyttä ikää verorahoin maksetaan mm. vanhempainrahaa, ilmaiset neuvolapalvelut, tuetaan päivähoitoa (tuolla 280 kun ei ihan kaikkia kuluja kateta ;)), ilmainen terveydenhoito, ilmainen esikoulu, ilmainen peruskoulu 9 vuotta ruokineen, leikkikentät vaan muutamia mainitakseni.

  Ja juu, olen saanut viime syksynä ensimmäisen lapseni eli en ole katkera (enkä todellakaan rikas) lapseton työssäkävijä, joka kiroaa kun verorahat menee muille 😉

  Nyt lopetan ja toivotan kaikille hauskaa kesää!

 • tata

  Täälläkin iloinen veronmaksaja. Maksaisin muutaman euron lisääkin, jos nuo hoitajat ja muut tarhantädit sillä saisi pysymään työpaikoissaan. Lastentarhanopettajilla on kyllä akateemisesta väestä palkat alhaisimmasta päästä.

 • Noora

  Tahan viela vahan lisaa: Kun kummi-tatini tuli tanne haita juhlimaan, jossain vaiheessa tuli puheeksi burtto- ja nettotulot, ja niiden vali. Tatia oikein ihmetytti miten meidan tilista jai paljon vahemman kateen kuin mita han luuli, eihan Amerikassa veroteta yhta paljon kuin Suomessa! Juu, ei verotetakkaan, mutta siita tilista maksetaan terveysvakuutukset ja laitetaan rahaa 401(k) elaketilille. Tuo aikaisemmin mainittu vajaa $6000 on noin 70% bruttotuloista. Ja siita kun sitten vahentaa sen hoitopaikan hinnan, jaa kateen reilu 50%.

  Tekee aina valilla mieli oikein paljon tulla takaisin Suomeen…

 • Aimo

  Onhan tuo 254 euroa meillekin aikamoinen potti pistää kuukausittain. Puhumattakaan siitä, että kohta meillä on kaksi päiväkotilaista. Huh. Mari oli aivan oikeassa, tuolla summalla saa kuitenkin valtavan paljon. M-päiviä keräämällä (http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/7A28FA58DC810BE0C22571370030BA31) saa myös kuukauden ilmaiseksi – se tosin olisi joka tapauksessa lomaa.

  Luin vaalien aikaan jostain, että yhden lapsen päivähoito maksaa kuukaudessa yli 1000 euroa. On niistä verorahoistakin siis jotain hyötyä.

 • Riitta

  Tuhat euroa taitaa olla kyllä tarkoitushakuista liioittelua, mutta selvästi enemmän päivähoito maksaa, mitä on ylinkään päivähoitomaksu.

  Ei tässä tarvitse silti ihan hurjan kiitollinen olla. Tässä kasvatetaan seuraavaa veronmaksajapolvea. Sitä paitsi lapsettomat vanhukset tulevat yhteiskunnalle paljon kalliimmiksi kuin ne, joilla on omia lapsia huolehtimassa ja perään katsomassa.

 • salamatkustaja

  Joo viisisataa euroa on aika paljon rahaa kuussa…varsinkin suomalaisilla palkkatasolla. Tuollaiset M-päivät olisi kiva vaihtoehto. Kysyin sitä jo meidän tulevasta päiväkodista, mutta tuollaista joustoa ei ole tarjolla. On vain 8-16, 5 päivää viikossa eikä omat lomapäivät pienennä kuukausimaksua. Harmillista.

 • Anna

  Riitta. Ihan vain pikku huomautuksena ja muistutukseksi yhteiskuntaa taloudellisesti rasittavista lapsettomista vanhuksista, että he ovat kyllä koko työikänsä maksaneet työtuloistaan veronsa, joilla on maksettu perheellisten lapsilisiä, äitiyspäivärahoja, vanhempainrahoja, puistotätejä, subventoitu päiväkotimaksuja, neuvolapalveluita, pidetty yllä maksutonta koululaitosta, jne. jne. Joten se siitä kuka maksaa ja mitä kenellekin ja kuka tulee kaikkein kalleimmaksi.

  Tuleeko lapsen hankkineille todella yllätyksenä se, että lapsesta on kuluja?

 • salamatkustaja

  Anna, asiaa puhut. Totta on, että vanhukset ovat tukensa ansainneet.

  Itse olen sitä mieltä, että yhtä lailla vanhustenhuolto kuin lasten ja sairaiden huolto on asia, jonka tukemiseen valtion kuuluu osallistua jos verojakin maksetaan.

  Aina joku hyötyy systeemistä euroissa enemmän kuin joku muu. Se voi olla lapsi, kahdeksan lapsen yksinhuoltaja, vanhus, mutta se voi olla myös kotona laiskotteleva ja sossun tukia nostava työkykyinen nuorimies.

  Vaikka lapsia kansantaloudellisesti ajatellenkin tarvitaan, lasten teko/saaminen on silti jokaisen oma asia. Ja minua kyllä ketuttaa aina kun joku poliitiikko kehottaa lapsentekotalkoisiin ja lapsia hankkimaan. Mun kohtu, mun päätös, mitä se joillekin vanhasille kuuluu.

  Ja mitä noihin kuluihin tulee, niin minulle itselle lasten kulut eivät tulleet täytenä yllätyksenä; sen tosin tiesin, että ei niihin mene niin paljoa rahaa kuin mitä jotkut vauvalehtien laskelmat antavat ymmärtää. Lapsen takia ei ole pakko hankkia kahta autoa, uusia lastenvaatteita, uutta asuntoa, sikakalliita lätkäkamoja tai hevosta. Suurin menoerä ovat tähän mennessä olleet nuo päiväkotimaksut, ja minulle niiden suuruus tuli pienenä yllätyksenä. Isompiakin pommeja sieltä varmasti on vielä tulossa. Niitä odotellessa taidankin lähteä nyt täyttämään lottokuponkia… 🙂

 • Riitta

  Se on ihan tutkittu asia, että lapsettomat tulevat yhteiskunnalle keskimäärin kalliimmiksi kuin lapsia saaneet. Ei pelkästään siksi, että lapset osallistuvat omien vanhempiensa hoitoon ja sitä myöten pienentävät yhteiskunnan kuluja, vaan myös siksi, että nämä lapset kasvavat aikuisiksi ja vuorostaan maksavat veroja, joilla yhteiskunta pidetään pyörimässä.

  Sehän se tämän hetken suurin ongelma on, että suuret ikäluokat keskittyivät elämässään kaikkeen muuhun paitsi lasten tekoon. Näin ollen huoltosuhde heikkenee, vaikka me nykyvanhemmat saamme keskimäärin enemmän lapsia, mitä meidän vanhempamme 70-luvulla saivat.

 • Myrkytär

  Meillä kans maksetaan lapsista (2 kpl) hoitomaksuja vähän alle 500 € / kk (=2xmaksimi). Emmekä edes oikeasti ole mitenkään huikean hyvätuloisia. Puolisoni kanssa pohdittiin, että jos meille vielä kolmas tulisi, olis toisen kannattavampi jäädä lasten kanssa kotiin, kuin maksaa hoitomaksuja.

  Luin joskus vuosi (?) sitten Vauva-lehdestä perheistä joissa oli palkattu au-pair lastenhoitajaksi. Au-pairin kk palkka oli muistaakseni 250 €. Mikäli lapsi ei ole kunnallisessta päivähoidossa, perhe saa n. 250 € kodinhoidontukea. Ja jos haluaa olla tosi reilu, voi maksaa toisen mokoman au-pairille ja silti jää rahallisesti voitolle.

 • Reeta

  Täällä Norjassa päiväkotimaksu on n. 280 euroa kuussa. Ainakin siis Oslossa, ilmeisesti vaihtelee aika paljon eri paikkakunnilla. Palkkataso on ainakin Suomea korkeampi, mutta pienipalkkaisella ei nyt niin hurjasti parempi. Kahden työssäkäyvän perheessä en kuitenkaan koe tuota summaa kovin suureksi.

 • Katriina

  Kyllä se voi melko lailla kannattaa jäädä kotiin. Kun joskus sitten molemmat lapseni menevät päivähoitoon ja minä palaan töihin, niin maksamme täyttä hoitomaksua kahdesta lapsesta, mikä on liki 500 euroa kuussa.

  Minun tuloni eivät päätä huimaa ja olemme laskeneet, että kun nettopalkastani vähennetään kaksi hoitomaksua sekä asuinpaikasta johtuen hankittavaksi tulevan auton pakolliset kulut, niin käteen jää ihan hieman enemmän kuin mitä jää siitä, mitä kela hoitovapaalliselle maksaa, kun omassa kotikunnassani saa vielä kohtuullista kuntalisää.

  Ja ajatella, jos lapsia oliskin kolme! Tulorajat kuitenkin on ihan minimaaliset, ei tarvi kahden ihmisen kovin paljon tienata, että joutuu maksimit kuitenkin maksamaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *