Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Bye bye kestovaipat

Se on loppu nyt! Tänään pesin pesukoneessa viimeisen satsin nääpiömme likaisia kestovaippoja. Yleisen viihtyvyyden vuoksi en ottanut kuvia.

 • En jaksa enää pestä yhtäkään vaippakoneellista. Niitä on 15 kuukauden aikana kertynyt noin 450.
 • Nääpiön vaipantäyttö ei ole enää mitään ihan pientä. Vaippa täytyy vaihtaa tajuttoman usein, ja tuotos haisee kammottavalta. Mitä nopeammin siitä pääsee eroon, sen parempi. Tässä ei auta enää edes kakkalusikka.
 • En halua enää tässä vaiheessa ostaa uusia lisäimuja tai suurempia vaippahousuja, vaan siirryn nyt hampaita kiristellen kantamaan hiluja Procter & Gamblen kassaan. On eri näätää, että Islannista ei saa ympäristöystävällisiä paperivaippoja. Pampers Corporationia perseelle  ja ilmasto lämpimäksi! Nääpiö toivottavasti oppii potalle pian.

Muttamutta. Yksikin käytetty kestovaippa on hyvä juttu. Se on yksi kaatopaikalle heitetty kertisvaippa vähemmän. Vaikka olen itse käyttänyt kestovaippoja ja ne mielestäni toimivat aikansa ihan mukavasti, en ala jeesustella. Ilmastotekoja voi tehdä muutenkin.

12 Comments

 • salamatkustaja

  Miten voin viestiä näin väärin… Kerrottakoon nyt vielä tarkennukseksi, että se kestovaippojen käyttäjä oli siis lapsemme. (Mä käytän itse vain Pampers Easy Upeja).

 • puolitie

  Mä olen sun kanssa ihan samoilla linjoilla siitä, että oma jaksaminen pitää laittaa etusijalle, vaikka ekoilu onkin tärkeää. Meilläkin käytettiin välissä pitkä tovi kertiksiä, kun lapsi latasi megapissat kaksi kertaa päivässä niin etteivät pysyneet missään kestoissa ja kieltäytyi tiukasti esim. kakkaamasta pottaan. Nyt on palailtu kestovaippojen ja harjoituskalsarien maailmaan ja toivottavasti lähitulevaisuudessa jää kaikki vaipat 🙂

  P.S. Ympäristöystävälliset paperivaipat on kyllä huuhaata, kun ne menee kaatopaikalle siinä missä tavallisetkin. Siinä huijataan käyttäjää mennen tullen viherpesulla, joten hyvä vain, ettei Islanti ole narahtanut siihen 🙂
  (Esim. täällä kommenttiosion puolelta löytyy listaa Nature Babycare -vaippojen ongelmista http://www.vihrealanka.fi/node/2537 ). Periaatteesse täysin maatuvat vaipat + kotikompostointi voi olla jotenkin hyödyllistä, mutta täysmaatuvia vaippoja ei tavallisissa vaipoissa ole ja harva kotikompostoi kakkavaipat.

 • Hups

  Kunnioitettava saavutus! Ja erityisen kunnioitettavaa on myöntää, että nyt riittää. Itsehän en jaksanut ensimmäisen kans muutamaa kokeilukertaa enempää, ja mietin juuri, että pitäiskö mun vaan suosiolla laittaa se vauvakamojen seasta mua syyllistävästi tuijottanut kestovaippasatsi kiertoon. Something tells me että kahden lapsen kanssa mulla on vielä vähemmän aikaa ja energiaa pyykkiralliin, kun sitä riittää ton alati likaisen taaperon takia muutenkin.

  Mä ostan lapselle Muumeja, tuleepa sentään tuettua suomalaista työtä, vaikka maailma hukkuiskin muuten meidän vaippoihin. Ne ekovaipat (tai "ekovaipat") oli mun mielestä kovia ja huonoja. Muumit tosin haisee omituiselta, mutta toisaalta vaipat harvemmin haisee kovin ihanalta anyways. Mut Islannissa ei varmaan oo kovin paljon vaippateollisuutta, että vois kannattaa jotain paikallista firmaa. 🙂

  Kestovaippojen ja kertisten ympäristöystävällisyydestä oli taannoin joku vertailu myös Kuluttaja-lehdessä, mutta en oo saanut sitä käsiini mistään. Olis kiinnostavaa tietää, mitä siinä sanotaan! Jostain olen saanut päähäni, että tulosten mukaan kestojen käyttö ei mitenkään automaattisesti edes ole huomattavasti ekompaa, etenkin jos vaipat tehdään jossain toisella puolella maailmaa jne. Mut siis tämä voi olla vaan omaa toiveajatteluani, kun en tosiaan oo sitä juttua itse nähnyt.

 • st

  Komppaan edellisiä siinä, että kunnioitettava saavutus nostaa oma jaksaminen etusijalle. On tässä maailmassa suurempiakin ympäristörikoksia kuin kertakäyttövaippa.
  Meidän napero menee kestovaipoilla ja Nature Babycare-kertiksillä. Kertikset puetaan päälle kun lähdetään ihmisten ilmoille ja niinä päivinä kun äiti on vähän väsynyt. Yövaippana ihan ehdoton on kangasvaippa ja villahousut päälle, meillä ei sen varmempaa pakettia olekaan (tulevalle kakkosellekin olen tikuttanut villavaippahousuja vinotpinot). BabycareNature-vaippoihin meillä päädytiin kokeilun kautta, sillä kertakäyttöpampersit haisivat minusta niin luotaantyöntäville jo yksien lirautusten jälkeen ettei kakaran lähellä sietänyt olla. Ja kun babycarenaturet todettiin vähemmän haiseviksi, niin muita en ole uskaltanut ostaa kokeiltavaksi (haiseeko ne Muumit pahalle vai vaan omituiselle?)

  Minulle tulee Kuluttaja-lehti ja se kestovaippa vs. kertakäyttövaippa-artikkeli oli hyvä. Kestovaippojen ekologisuus meni vähän sen mukaan miten täysiä koneilta pesee ja kuivattaako vaipat narulla vai koneellisesti. Mieleen artikkelista jäi se, että kestovaippojen ympäristökuormituskin vähenee mikäli vaipoista tipautetaan kakka vessanpönttöön eikä roskikseen. No, meillä wc-pönttö on eri paikassa kuin vaipanvaihtopiste ja kakat menee riisipaperissa roskikseen. Ympäristöä kuormittamaan. Että tässä mitään maailmaa ole tullutkaan pelastettua.

 • salamatkustaja

  Puolitie, kiitos! Täytyykin käydä katsomssa tuo Vihreän Langan juttu ja kommentit.

  Hups, kiitos myös! Ymmärrän niin hyvin. Minusta on tärkeämpää säilyttää oma hyvä mieli (ja hermot) kuin pestä kestovaippoja.
  Ja joo oikein arvattu, täällä ei tehdä vaippoja. Eikä täältä saa edes Muumivaippoja. Niitä ostan yleensä Suomessa käydessäni. Tosin kuulin, että ne on kuulemma valkaistu (ja silti niillä on joutsenmerkki – wtf). Mutta en tiedä saako mistään valkaisemattomia vaippoja; ehkä jostain ekokaupoista tms. Mutta Islannista ekovaippojen maahantuonti lopetettiin, koska hinta nousi matalan kruunun takia niin korkeaksi, että kellään ei olisi enää ollut niihin varaa.

  st, joo juuri näin! Me muuten koitettiin käyttää noita riisipapereita, mutta en oppinut koskaan, ne meni aina kasaan ja ryppyyn. Välillä heitettiin kakat pönttöön, mutta aika usein ne meni pesukoneeseen… 🙂

 • Elina

  Jee jee, tuskin nääpiö nyt niin montaa kuukautta enää niihin kertseihin paskoo! Tuskinpa kukaan sinua tuosta päätöksestä syyllistää? Musta tuntuu, että syyllistys menee vähän niin päin, että kestoja käyttäviä syyllistetään, koska ne kuitenkin kuvittelee olevansa jotenkin parempia kuin muut. (Niinkuin siis tietysti oonkin, mutta myös muista syistä.)

  Minä olen ymmärtänyt, että kertsien ympäristökuormitus on suuri nimenomaan siksi, että hirveä vaiva kerran käytettävää vaippaa varten. (Oon nälkäinen ja väsynyt, sori huono ulosanti.)

 • spatz

  Täällä kestoilu on pahasti katkolla, koska ipanoidi paskoo vaippansa täyteen 10 kertaa päivässä. Hienot kestot (ekologisesti kirpparilta hankitut, narulla auringossa kuivatetut jne ituhöperyysasiat) mätänee siis kaapissa kunnes ipana oppii paskomaan inhimillisen määrän päivässä.

  Kaipa sitä voi säästää ympäristöä muutenkin. Me asutaan pienessä asunnossa, syödään lähiruokaa ja luomumunia, eikä omisteta autoa. Kodinkoneet on energialuokkaa AAA, paitsi televisio, joka on ikivanha rotisko. Vaippavuoresta otan täyden syyn niskoilleni. 🙂

 • Salamatkustaja

  Elina, se olisi ihanaa! Ja kohta toivottavasti pytylle ja vessapaperin käyttäjäksi.

  Spatz, aikamoista tykitystä. No, onneksi voit lohduttautua sillä, että ipanan vatsa toimii, hehee.

 • Piia

  Meillä tehtiin sama juttu kun Onni oli parivuotias. Kun ei ollut tarvetta kuin yövaipoille, mitkä tarvitsisi olla miljoona kerrosta imua että pitäisi kaiken sisällään, niin siirryttiin Liberoon. (Pampers on täällä paljon kalliimpi kuin Libero ja muut vaihtoehdot on kuten sanoit, olemattomat…) Muutes, mä voisin ostaa sulta nuo kestovaipat, jos ne liikenee, kun meille tosiaan tulee elokuussa tämä kakkonen. Pitäisi saada aikaiseksi laittaa sulle sitä sähköpostia muutenkin… 😉

 • Salamatkustaja

  Piia, itse asiassa, päädyinkin sitten Euroshopperiin 😀 Kuule, mä myisin mielelläni ne kestovaipat sulle – tai siis teidän tulevalle kääpiölle. Olin juuri tekemässä niistä Huutonettiin/Barnalandiin ilmoitusta, mutta helpommalla päästään, jos haluaisit ne. Mä laitan sulle meiliä pian 🙂

 • puolitie

  Innostuin muuten vielä tämän keskustelun nostettua muistoja pintaan kirjoittelemaan oman 'agendan' noita Nature Babycare vaippoja kohtaan blogiini 😀 (En tiedä ovatko edes samoja vaippoja, mihin alunperin viittasit, mutta ajattelin tulla kertomaan, kun niistä jo aiemmassa viestissä mainitsin ja tännekinpäin tekstissäni viittasin.)

  Jos siis aihe kiinnostaa, niin tuolta löytyy minun vouhotukseni aiheesta:
  http://puolitie.wordpress.com/2011/05/15/vaippojen-pesua-vai-viherpesua/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *