Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Lapsi mukana vessassa

Nyt seuraa tunnustus. Joudun (taas) syömään sanani.

Mä olin aina aikaisemmin sitä mieltä, että lapsien mukaan ottaminen vessaan on täysin järjetöntä toimintaa. Kyllä nyt jossain paikassa pitää voida olla rauhassa ja lukea lehteä vaikka koko iltapäivän! Mä en ota  vessaan mukaan edes puhelinta. Lentoasemien ja ravintoloiden vessoissa minua kauhistutti nähdä stressaantuneita äitejä, jotka ahtautuvat neliön kokoiseen koppiin kolmen pienen lapsen kanssa, tekevät tarpeitaan samalla vinkuen, että Petteri ei saa avata sitä ovea. (Ja jossain vaiheessa esikoinen saa  räplättyä lukon auki, lapset ryntäävät vessasta ihmisvilinään äidin istuessa housut kintussa pöntöllä.) Minähän en tuohon lähde.

No, kuinkas sitten kävikään. Nääpiö oppi liikkumaan ja sitä alkoi kiinnostaa kodimme huoneista eniten juuri vessa: vessanpönttö (sinne on kiva työntää käsiä), vessaharja (sitä on kiva järsiä) ja uber-myrkylliset vessanpesuaineet (niiden korkkeja on kivaa räplätä auki). Piti tehdä uuudelleenjärjestelyjä. Vessanpöntön kansi pysyy nykyään aina kiinni. Vessaharja on siirretty nääpiön ulottumattomiin ja veeseeankat ovat suljetuissa kaapeissa. Mutta ei se mitään auttanut. Vessa on edelleen kotimme kiinnostavin paikka – etenkin silloin kun siellä on joku.

Jos olen yksin kotona, lapsi on pakko ottaa vessaan mukaan. Jos laitan oven lukkoon, sitä huutoa ei kestä kukaan. Eikä sitä, että viiden minuutin aikana levysoitin on säpäleinä, sanomalehti revitty ja keittiön roskis kaadettu lattialle.

Edellisen lisäksi tähän vessapoliittiseen takinkääntöön liittyy myös pedagoginen näkökulma. Haluan opettaa lapsen potalle niin aikaisin kuin mahdollista. Aloin miettiä, että voiko lapsi oppia käymään potalla/vessassa, jos se ei näe, miten se tehdään.  Koska en jaksa enää pestä  kestovaippoja tai kantaa kaupasta kertiksiä (ja totta puhuen kakkapyllyn peseminenkin on jo alkanut jokseenkin kyllästyttää), ajattelin valita pienemmän pahan. Lapsi tulee mukaan vessaan ja oppii toivottavasti kohta käymään siellä myös itse.

Kylläpä nämä syödyt sanat maistuvat hyvälle. Röyh.

29 Comments

 • susanna Kupi

  Mainio huomio! Pottailu on meilläkin aloitettu jo kun järkeilin, että totutetaan se tenava pottaan nyt kun se ei vielä liiku kovin vikkelään. Malttaako teillä lapsi istua siinä potalla?
  Kyllä sitä on joutunut joo nöyrtymään lukemattomia kertoja tässä 10 kk aikana. Nyt naurattaa välillä kun kuulee jonkun lapsettoman/esikoista odottavan höyryävän jostain mitä hän 'ei varmasti koskaan aio tehdä'. Vannomatta paras kaikessa mitä lapsiin tulee, läksy on opittu täälläkin! Mulle itselle pahin 'takaisku' oli se, että meidän tyttö söi tuttia alussa ihan koko ajan. Tai siis olisi syönyt rintaa koko ajan jos ei olis antanut tuttia. Nyt tuntuu ihan naurettavalta koko show, mutta silloin pari viikkoa synnytyksen jälkeen se oli ihan maailman loppu 😉

 • jenninkainen

  Hehee. Sitä ei silloin ennen lapsen saantia tullut miettineeksi, etät minne sen lapsen sitten vessassa käynnin ajaksi laittaisi. Pottailua harjoitellaan meilläkin, Höpö 9kk.

 • Onna

  Mua taas toisaalta rasittaa se, ettei lasta odottaessa saisi sanoa oikeastaan mistään mitään. Jos sanoi, että me ajateltiin nukuttaa lasta omassa sängyssään (ei vieressä), kommentti oli tietäväiseen sävyyn "oottakaahan vaan…" Eikä kyseessä siis ollut meidän puolelta mitenkään "meillä ainakin"-sävyyn esitetty asia. (Lapsi on nukkunut alusta saakka tyytyväisenä omassa sängyssään.)

  Ärsyttävintä on ollut huomata, ettei se ole vieläkään ohi. Besserwissereitä riittää edelleen, jos uskaltautuu sanomaan mitään tulevaisuudesta.

  Meillä muuten oli tarkoitus käyttää kestovaippoja. Sain perehdytystä asiaan ystävältäni ja ison kassillisen erilaisia vaippoja. Joitakin kertoja niitä kokeiltiin, mutta kun pienikokoinen lapsemme makasi hoitoalustalla selkä kaarella paksun vaipan takia, alkoi säälittää. Sittemmin huomasin, ettei suurin osa vaatteista mennyt kestovaipan päälle. Villahousujen käyttö sisällä ei tuntunut mielekkäältä ja muista kuorista aina falskasi. Ja laiskottaakin, kun vaipanvaihtopisteeltä kodinhoitohuoneesta pitäisi kulkea keittiön, olohuoneen ja takkahuoneen kautta kylppäriin, jossa voisi huuhdella vaipan vessanpönttöön. Liian monta liikkuvaa osaa. Niin että meillä saastutetaan maailmaa kertakäyttövaipoilla.

 • st

  Heh, meillä napero konttaa aina ilosta hihkuen perässäni vessaan. Jätän wc:n oven aina hieman raolleen, jotta kuulen mitä hukkapätkä tekee (syö tuulikaapissa kiviä, kaataa kylppärissä vaipparoskista tai napostelee lattiakaivon ritilästä irtohiuksia yms.) mutta useimmiten se seuraa aina perässä. Metallikantisen vessanroskiksen rummuttaminen on ihan ehdotonta parhautta, äidin navan esiin kaivelemisen lisäksi.
  Meille ostettiin potta aikoja sitten, mutta napero ei oikein kiinnostu siitä. Vaipanvaihto kyllästyttää täälläkin (ei siinä pesemisessä mitään, kun sen hoitaa pesukone) ja kun tulossa on toinen sinappikone niin olishan sen suotavaa jos tuo hoitelis (vaikka kokonaan) tarpeensa itse.

  Besserwisseys on kyllä syvältä. Esikoista odottaessa kaikki osasivat kyllä pelotella juuri tuolla 'tietäisittepä vaan'-tyylillä. Esikoinen on tähän mennessä ollut helppo; terve, hyvinsyövä ja -nukkuva, tyytyväinen ja iloinen lapsi. Joten nyt kuunnellaan sitä miten 'se toinen ei varmasti ole samanlainen, vaan paljon vaativampi'.

 • mimmi

  Meillä on niin pieni vessa, että on fysiikan lakien vastaistai ottaa sinne kaksosia mukaan sittereissä seuraa pitämään. Toivottavasti viihtyvät sen viis minuuttia keskenään… Siinä vaiheessa kun oppivat liikkumaan, on varmaan parempi hankkia se terraario olohuoneeseen.

 • niksipirkka

  Isompi tytär on vessaillut mun ja monen muunkin kanssa koko ikänsä ja vaipattomuus (päivisin) alkaa jokseenkin skulata reippaan kolmen vuoden iässä. Ei kannata ottaa stressiä, jos pottailu ei onnistukaan. Vaipatta oleminen koostuu kamalan monesta erillisestä taidosta, niiden kehittymisikä on yksilöllinen, ja prosessi oli valitettavasti mutkikkaampi kuin toivoin.

 • Elina

  Meidän tyttö pissii vessan lattialle joka kerta kun sen ottaa mukaan, mutta potta on vaan satujen lukemista varten…

 • Prinsessa Paskavarvas

  Ystävättären esikoisella on tätä nykyä kova hinku päästä sinne vessaan mukaan, siis ihan kaikkien kanssa 😀 Itkuhan siitä tulee kun tyhmä ja ajattelematon vieras laittaa oven kiinni asioilleen mennessä 😉

 • Elina

  Ai niin, sori jos ällöttää, mut oon niin laiska että annan lapsen olla kotona aika paljon ilman vaippaa. Ja kun lapsikaan ei oo koskaan kuullut mistään vvv:stä vaan on pikemminkin evvk vvv, niin se pissailee välillä sinne tänne… Elän toivossa että tästä edetään niin, että sopivalla hetkellä taklataan se potalla ja tyttö saa ahaa-elämyksen. Vaikka yhtä hyvin se ahaa-elämys voi varmaan tulla matolle tai verhon taakse pissatessa….

 • Riitta

  Kohta teilläkin lapsettomat vieraat järkyttyvät, kun nääpiö pyrkii kaveriksi vessaan ja aloittaa huiman huudon oven takana, jos ei pääse.

  Viisivuotias on kyllä siitä ihana, että hän jo mieluummin odottaa oven takana kuin tulee äidin kaveriksi vessaan.

 • auRa

  "Kohta teilläkin lapsettomat vieraat järkyttyvät, kun nääpiö pyrkii kaveriksi vessaan ja aloittaa huiman huudon oven takana, jos ei pääse."

  Toukokuuta odotellessa… 😀 Toisaalta jos on vessavuorot niin toinen voi harhauttaa nääpiötä sen aikaa kun toinen pissaa.

  Mä muuten tajusin, että meillä ei oo koskaan käytetty pottaa. Minä ja pikkuveljet ollaan siirrytty vaipoista suoraan vessanpöntölle sellaisen erityiskannen ja korokepallin avulla. (Tällaisen, paitsi meillä oli kyllä ihan tylsä valkoinen http://www.prisma.fi/market/prisma?a_Visit:tuote=2bv4cldaqj8n8fxj&kategoriaTunniste=LastenKphWC&path=Lapset%2FLastentarvikkeet%2FLastenKphWC&osuuskauppa=PIRKANMAA&pageName=Main) Jotenkin ainakin itseä ei erityisemmin napostele ihailla kakkoja muovikulhossa jos lapsi voi suoraan tuottaa ne sinne loppusijoituspaikkaan. (Lapsen mielipide on tietenkin luultavasti hyvin eri.) Veljien sisäsiisteyskoulutuksessa auttoi myös yhdistelmä kesä + takapiha + ei housuja: "Mitä tehdään, kun pissattaa? Mennään antamaan kukalle vettäEI EI SILLE MALJAKOSSA OLEVALLE VOI TAIVAS" -> eventually "Mitä tehdään, kun pissattaa? Mennään pissaamaan pönttöön."

 • Heidi

  hahaha, painitaan samojen ongelmien kanssa! Pohdin raskaana että miksi ihmeessä ne lapset otetaan sinne vessaan mukaan. Kukaan ei siis ota niitä sinne, vaan ne tulee sinne 😀

  Tyttö 1v 1kk ei tule vessaan asti, mutta kurkkii ovelta ja kurottelee vessapapaeria ja läpsii mun reisiä kun pissaan. Ovea ei uskalla laittaa kiinni, juurikin sen takia että kuulen mitä toinen hommaa (jos jostain ihme syystä ei olekkaan ovella roikkumassa).

  Mies usein laittaa oven kiinni, eikä harhattaminen auta. Tyttö kyllä tietää että vessassa on joku, kuuntelee ovelta ääniä, hakkaa ovea, huutelee ja osoittelee vessan ovea. Toisaalta, tekee samaa makkarin oven kanssa, jos toinen meistä on nukkumassa 😀

  Vaipan laittosta tyttö raivostuu: heittäytyy löysäksi, hakkaa ja mitä kaikkia. Eilen pohdin että pidettäisiinkö lapselle vaipaton päivä, voisin tarkkailla ilmeitä pissatessa ja sit osaisin reagoida niihin ja kiikuttaa pissaajan vessaan tai jonnekkin. Teoria toimii osittain, mutta miten käytäntö? Kokemuksia?

 • salamatkustaja

  Ei malta… Se istuu hetken, ja sitten se on viivana jossain muualla. Joko niin että potta jää pyllyyn kiinni (näyttää aina yhtä hauskalta 🙂 ) tai kopsahtaa lattialle.

 • salamatkustaja

  EmmyAurora, näin on. Ja hyvillä selityksillä voi puhua itsensä ulos vaikka mistä.
  jenninkainen, niinpä… Meillä on sellainen metrinkorkuinen kaukalo, mutta nyt ipana on oppinut rakentamaan leluistaan korokkeen, jonka avulla se yrittää kiivetä kehästä pois. Kohta pitää hankkia se kassakaappi.

 • salamatkustaja

  Onna, niin on. Eikä niistä pääse eroon ikinä. Oli kyse sitten koirasta, lapsesta tai uudesta työpaikasta. Aina on joku, joka osaa omasta mielestään tehdä sen homman paremmin. Eikä se maailma siihen kuole, että käyttää kertiksiä, no worries 🙂

 • salamatkustaja

  st, tästäpä tulikin mieleeni, että vessanroskiskin piti sijoittaa uuteen paikkaan. pöntönkannen päälle pitää kohta hankkia joku paino, että se pysyy kiinni. nyt tarvittaisiin insinööriä!

 • salamatkustaja

  Terraario on mahtava idea! Sinnehän voi laittaa juoma-automaatin ja tuulettimen. Miksi mä en tajunnut tätä aikaisemmin…

 • salamatkustaja

  niksipirkka, hyvä kuulla. tuo on tosiaan vasta 1 v ja jotain kuukausia päälle, ja vaipoissahan se vielä on. mä vaan niin toivon, että tämä olisi joku superlahjakkuus, joka alkaisi jo käydä itse vessassa ja pyyhkisi oman takapuolensa. noh, siihen varmaan menee vielä "joitain kuukausia"

 • salamatkustaja

  hihi, hyvä juttu. ainakin teidän ipana tietää, mitä siellä vessassa tehdään. ei se aina – etenkään seisaaltaan pissiviltä miehiltä – mene renkaan sisään 🙂

 • salamatkustaja

  näin on! ei ne enää teini-iässä halua tunkea samaan vessaan (paitsi jos ollaan samalla baarikeikalla). ja kyllä, juuri näin siinä käy. pitää varmaan varata jotain luita tai keksejä vessaan, joilla mukaan pyrkivän ipanan voi harhauttaa klosetin ulkopuolelle.

 • salamatkustaja

  Joo tervetuloa vaan 😀 Tuommoinen korokepalli ois kiva, haluatko tuoda Suomesta mukana? Voisivat tullissa vähän ihmetellä, että minnekäs se neiti on menossa ja mitä tekemään, muahhaa. No ei vaan, noita löytyy varmaan täältäkin. Meillä on muuten räjähtänyt takapiha, jota yritän epätoivoisesti puunata kesäkuntoon. Eikös urea tee hyvää esim. kukkapenkille…?

 • salamatkustaja

  Mulla ei ole vaipattomuudesta kokemuksia (siis vaipattomasta lapsesta), mutta täällä varmaan jollain on? Olisi mukavaa kuulla. Meilläkin muuten mennään tuossa "I hate vaippaa" -vaihessa. Kun nääpiön laittaa hoitopöydälle, se nousee samantien seisomaan ja alkaa suunnitella kamikatse-hyppyä alas lattialle. on aika helppo virittää sellainen neliosainen kestovaippa hyrränä pyörivän ipanan päälle. Not.

 • Riitta

  Nämä ovat hyvin yksilöllisiä juttuja, mutta jos lapsi osaa pidättää ja tunnistaa milloin pissa tulee (eli vaippa pysyy kuivana pitkään ja kun se kastuu, lapsi tekee selväksi, että nyt on ikävä olo), niin potalle opettaminen voi onnistua yllättävän varhain. Meillä molemmat ovat alkaneet käydä potalla yksivuotispäivän tienoilla, mutta vaippaa on käytetty siitä vielä vuosi. Sen verran epäluotettavaa se pidättäminen oli: lapsi kyllä teki pottaan, jos sille ajoissa pääsi, mutta antoi tulla vaippaan, jos meni väli liian pitkäksi.

  Ensimmäinen asia on saada lapsi pysymään sillä potalla. Siihen meillä on tarvittu paljon leluja, kirjoja ja herkkuja sekä vanhemmille lehmän hermot. Ihan alkuvaiheessa istutettiin potalla joulukuusen edessä ja annettiin näprätä kuusenkoristeita. Sitten pidettiin lelukaaren edessä. Sitten on selailtu kirjoja. Pojan kanssa kuljin taskut täynnä autoja, joita sai näprätä vain potalla.

 • salamatkustaja

  Kiitos, Riitta! Mahtavia nämä pottaohjeet, ihan oikeasti!! Ei tällaisia asioita tod. tuu miettineeksi ennen kuin tilanne on päällä ja edessä. Eli isot kiitokset 🙂

 • Riitta

  Ollos hyvä vain!

  Minä muuten jouduin tuossa potalleopetteluvaiheessa syömään sanani siitä, että "meillähän ei sitten pottaa tuoda olohuoneeseen".

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *