Havaintoja lomamatkalla

Lähdimme pääsiäisloman ajaksi Pohjois-Islantiin Myvatnille. Ajomatka Reykjavíkista Myvatnille kestää normaalioloissa kuusi tuntia. Ipana pysyy kuitenkin hyväntuulisena autossa vain kaksi tuntia kerrallaan. Joten matkustimme kahdeksan tuntia.

Ajattelimme käydä kävelyllä Myvatin maisemissa, mennä uimaan ja käydä Húsavikin kylässä (Húsavikissa on se penismuseo, jonka kokoelmiin saatiin myös inhimillinen ruumiinosa.).

Lomalla ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään. Ehkä vain lojumme ystävien kanssa sisätiloissa, jos siltä tuntuu ja katselemme ikkunasta avautuvia maisemia. (Tai ehkä ystävät eivät vain yksinkertaisesti jaksa tehdä mitään, koska nääpiö on herättänyt koko talon puoli seitsemän. Lapsettomien kannattaa muuten miettiä kahdesti, kannattaako loma viettää samoissa tiloissa lapsellisten kanssa :))

Olen kuitenkin sitä mieltä, että lomapäivinä on hyvä lähteä jonnekin. Ei tarvitse matkustaa ulkomaille tai edes 400 km ajomatkan päähän. Mutta tekee hyvää mennä päiväksi puistoon tai kävelemään kaupunginosaan, jossa ei ole aikaisemmin käynyt. Lomalla kannattaa rikkoa rutiineja, niin havahtuu taas huomaamaan, miten kivoja juttuja ympärillä onkaan.

Tällaista meillä on!
Tajusin 8 tunnin ajomatkan aikana, että mun miehellä on edelleen valloittava takamus. Otin tämän kuvan salaa, älkää kertoko sille.

Mainioita lomapäiviä itse kullekin!

9 Comments

 • oi mutsi mutsi

  Me käytiin lapsena joka kesä Norjassa lomilla. Pakattiin 3 lasta autoon ja ajettiin kuin Kauko Röyhkän Hammerfest kappaleessa konsanaan, paikasta a paikkaan b ja nukuttiin serkkujen vanhassa asuntovaunussa jossain metsässä ettei tarvinnut maksaa leirintäalueesta.

  Pohjois-Norjassa ei ole lapsille mitään. Ensimmäiset kerrat äitini yritti innostaa "katsokaa tunturi" mutta niistäkään ei iloa löytynyt kun muuta ei tosiaan näkynytkään. Ainoa paikka missä muistan käyneeni oli kalamuseo, missä elävästi muistan isäni osoittavan purkkia, missä oli luu "se on valaan penisluu". Mikä? " No opit sitten isompana".

  Ei ollut tarkoitus dissata matkaanne, mutta tuli vaan mieleen…

 • Shandy

  Oi vitsi! Löysin sun blogin sattumalta pari päivää sitten, ja nyt oon sitten yötä myöten käynyt kaikki postaukset läpi. Voi miksimiksimiksi en tiennyt tästä mitään sillon 2009 kun aloitit, kun olin itsekin raskaana (ja aika samoissa lähtökohdissa kuin sinä – tuli ylläri). Mietin ihan samoja juttuja mitä itse mietit kun aloitit kirjoittamaan, mutta jotenkin musta tuntui että ne oli sellaisia asioita mitä ei sanota ääneen.. kun ei noilla vauvapalstoilla sanotakaan, siellä kaikki on vaan niin ihanaa. tai sit ne on täynnä supermamoja jotka osaa kaiken, vähemmästäkin tulee sellanen olo et mihin helvettiin tässä on nyt alettu.

  mut siis todellakin seuraan jatkossakin! 🙂 Kiitos vertaistuesta vaikkakin vähän myöhään raskausaikaa silmällä pitäen, mutta jos joskus hurahdan ja teen toisen niin voin palata näihin teksteihin 😀 ja on teidän nääpiöstä kiva lukea myös 🙂

 • Peikko

  Me suunnitellaan nyt sitä Islannin matkaa, ja opaskirjastasi voin antaa sellaista palautetta, että kirja on muuten hyvä (en ole vielä kokonaan lukenut) mutta karttojen puute harmittaa. Ne pari karttaa mitä kirjan alussa on, ovat turhan ylimalkaisia, ja kirjaa lukiessa jää valitettavasti vähän epäselväksi missä eri paikat ovat, kun ei voi kartalta katsoa. En ole lukenut muita Mondon oppaita, joten en tiedä, onko tämä kyseiselle sarjalle ominaista. Mutta toisen matkaoppaan (Lonely Planet jossa hyvät kartat) kanssa rinnakkain käytettäessä on oppaasi mukavaa ja informatiivista luettavaa!

 • Salamatkustaja

  Hehe, mä veikkaan että meidän ipana jakoi sun lapsuudenfiilikset aika täysillä. Suurimmat vitutukset aiheutti autossa istuminen. Olisitpa nähnyt sen ilmeen, kun se tajusi tulleensa vihdoin tänään illalla kotiin… Islannin penismuseoon ei harmi kyllä päästy, museokuraattori oli lomalla. Pahus.

 • Salamatkustaja

  Moi Peikko, ihanaa että sinlla on Mondo-opas käytössä, lämmittää mieltä 🙂 Mä käytän itse aina Mondon kirjoja reissuilla. (Siis käytin jo ennnen kuin itse kirjoitin heille kirjan, koska tykkäsin niistä kohdetta taustoittavista jutuista ja aidosti hieman yksilöllisemmistä matkavinkeistä.) Mutta niiissä kaikissa kirjoissa on se yksi ja sama puute: kartat.

  Kirjan kartat ovat täysin suuntaa-antavia, jopa kaupunkikohteista. Käsittääkseni kaikissa Mondo-oppaissa kehotetaan esipuheessa tai muuten kirjan alkusivuilla hankkimaan esim. ilmaiskarttoja turisti-infoista tai ostamaan kartta. Mutta olisihan se nyt kätevämpää, jos siinä samassa kirjassa olisi myös kunnon kartat. Muakin riepoo see karttojen puute – siis sekä kirjoittajan että käyttäjän ominaisuudessa. LP:n kartat ovat yleensä aika hyviä, joten kiva että sulla on myös se tiiliskivi käytössä. Jos lähdette ajamaan Islannissa autolla maaseudulle, kannattaa hankkia sellainen tiekartta. Niitä saa edullisimmillaan noin 8 eurolla kaikilta huoltoasemilta ja kirjakaupoista. Turisti-infoista saa ilmaiskarttoja saaresta, mutta niiden tiet ja risteykset ei aina ihan pidä paikkaansa, tai ainaakin etäisyydet hieman heittää. Millloin teidän matka on?

 • Peikko

  Kiitos vinkistä, pitääkin hankkia tuo tiekartta, kunhan sinne asti päästään. Matkustamme heinä-elokuun vaihteessa. Olemme vuokranneet auton (4WD) mutta ei niilläkään ilmeisesti joka paikkaan pääse. Olimme miettineet mm. Porsmörkiin menoa, mutta sinne ajaessa pitää ilmeisesti ylittää joku iso joki, joten suunnitelmat meni uusiksi. Olemme myös miettineet ajavamme pohjoiseen, jopa Myvatnille saakka, ei kuitenkaan saaren ympäri vaan halki (en muista tien numeroa, mutta se Geysirin ja Gullfossin liepeiltä pohjoiseen lähtevä tie). Olemme jo varanneet majoituksen Reykjavikissa, mutta kannattaisiko majoituspaikat varata etukäteen myös pääkaupungin ulkopuolella?

 • salamatkustaja

  Heipparallaa. Kannattaa varata etukäteen, koska heinä-elokuu on niin kiireistä eli paljon turisteja. Siis ei mitään Lontoon aamuruuhkaa, mutta Islannin pienet hodlat täyttyvät nopeasti. Eli kannattaa varata, jotta saa juuri sen tietyn yön siitä tietystä hostellista/hotellista. Sitten ei tarvii paikan päällä stressata.

  Nelivedolla voi mennä periaatteessa kaikille teille paitsi f-alkuisille teille (vakuutus ei korvaa jos siellä sattuu jotain). Kjölur on käsittääkseni f-tie, mutta sen aikana ei tarvitse ylittää jokia, eli maasturilla se on ihan helppo kulkea. Jon on joenylityspaikkoja, kannattaa katsoa tarkkaan, miten syvä se joki on ja onko se järkevää/turvallista ylittää. Esim. Thorsmörkiin mennessä voi jättää vuokra-auton Krossá-joen tälle puolen ja kävellä kamojen kanssa yli (sillan yli menee kävelysilta, eikä kävelymatkaa ole paljoa). Me tehdään yleensä niin, koska meidän pikku-jeeppi jäisi siihen Krossáhan kellumaan (muutamat yrittävät onneaan, mutta ei kannata, koska käy mitä todennäköisimmin näin: http://www.vf.is/Frettir/45373/default.aspx 🙂

  Mutta Kjölurin läpi pohjoiseen ja sieltä Myvatnille ja paluumatkalla esim. Siglufjörduriin kuulostaa oikein nastalta suunnitelmalta!

 • salamatkustaja

  Heippa Shandy, ja kiitos palautteesta 🙂 Viestisi oli jäänyt hetkeksi jumiin kommenttiboksiini, siksi se ilmestyi tänne vasta nyt. Pahoittelut.. Ihanaa kuulla, että olet tykännyt lukea juttujani!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *