Voi pyhä paska, TOP Top model -lehti tulee Suomeen

Nimimerkki Kahdessa kulttuurissa kertoi edellisen postauksen kommenteissa TOP Model -lehden tulosta Suomeen (kiitos vinkistä!).

Voi perse. Minusta lehden nimeksi sopisi kannen perusteella paremminkin Pedofiilin päiväuni. Katsokaa vaikka.

TOP Modelistahan avauduin jo aikaisemmin täällä, joten ei siitä sen enempää… Anteeksi, mä käyn nyt tässä välissä oksentamassa.

21 Comments

 • kahdessa kulttuurissa

  Ollos hyvä vaan, vaikka vinkissä mitään hyvää ollutkaan. Eniten mua ehkä puistatti kommentti, että Suomessa on tilausta tällaiselle konseptille. Siis ne 6-vuotiaat tytötkö kaipailee tätä? Tuskin. Kun mä olin 8-vuotias, mulle tuli Koululainen. Se oli ihan sopivaa luettavaa. (Koululaisen nykytilasta en tiedä.) Mun mielestä tämmöiset Top Model konseptit vaan ruokkii lasten altistumista syömishäiriöihin ym. vääristyneeseen ruuminkuvaan jne.

 • Heidi

  :O nojoh!

  Ihan paskaa tuommonen pienen lapsen kehonkuvan vääristäminen. Mistä se kysyntä tuollaseen lehteeen tulee? Niiltä lapsilta vai niiden vanhemmiltä? En usko.

  Olin viikolla ostamassa synttärilahjaa 6-vuotiaalle kylän pikkukirjakaupassa. Tarjolla oli myös (heti ovelta jo nähtävissä) Top Model-pöytä. Tutkailin tavaroita, mutta nehän on ihan hirveitä! Miten sellasia kukaan haluaa ostaa lapsilleen? Pakettin päätyi perhostarroja.

 • Henna

  Tuossa lehdessä, sen ideassa, kohderyhmässä ja kaikessa mättää niin moni asia niin monella tasolla ettei ole tottakaan.

  Hiljaiseksi vetää. Eritoten siksi, että tuohan ilmeisesti siis on suosittu lehti muualla, luultavasti se siis tulee olemaan suosittu myös Suomessa. Mua säälittää ne tytöt ja pelottaa millaisia aikuisia niistä kasvaa. Säälittää myös ne vanhemmat, jotka yrittävät pitää tyttönsä erossa tuollasesta täyhkästä mahdollisimman pitkään. Ei tainnut onnistua ihan helposti jos "kaikki muut" tytöt lukee tuollasta.

  Ei, miksei kukaan tehnyt tuoreeltaan mitään sille tyypille, joka alunperin tämän idean päähänsä sai?

 • Ome

  Hyi, toivon että fiksut vanhemmat jättää koko lehden tilaamatta/ostamatta itkupotkuraivareista huolimatta. En kyllä tiedä millainen on 6v tyttölapsien maailmankatsomus eli siis iskevätkö ne heti tälläiseen lehteen kiinni (ei lapsia itsellä eikä lähipiirissä). Huomioni mukaan lähinnä kaikki oheiskrääsällä myytävä kyllä päätyy käsii (osta lehti, saat prinsessa tiaran).

  Järkytyin konseptin brittisivuista jonne oli linkki edellisessä aihetta käsittelevässä postauksessa, sieltä kun löytyi body-osio missä kerrotaan kuinka taistelet selluliittiä vastaan! (http://en.top-model.biz/en/tips–tricks—tests/body—co-/fight-against-cellulite.html)
  Anteeksi vaan, mutta tietääkseni siitä jos mistään tarttee vielä varhaisteinien huolehtia.

 • salamatkustaja

  Ihanaa, että jaatte tuskani.
  Ilmeisesti aika moni on kummastellut tätä lehtiuutuutta ja ihmetellyt kenellä on reikä päässä.
  Moni täälläkin ihmetteli juuri sitä, että kenellä se tarve tällaiselle matskulle on. Lapsethan keksii tykätä siitä, mitä ne näkee esikuviensa (eli yleensä vanhempiensa) tekevän tai tykkäävän.

  Jos ei näitä kukaan ostaisi, niitä ei tehtäisi.

  Kun mä vaahtosin aiheesta täällä islannissa tuttavilleni, heistä joku jopa piti minua tiukkapipoisena, koska kyseinen Top whore -tuoteperhe esim. piirustusvihkoineen on todella tyttöjen mieleen ja sen parissa puuhastelu lisää luovuutta ja kekseliäisyyttä. On luovaa suunnitella isopäisille 10-vuotiaille "malleille" "muotivaatteita". Apua mä sanon. Vie ipanasi vaikka puutarhaan tonkimaan matoja, lammelle katsomaan lintuja, näytä sille auton moottoria tai anna käteen mollamaija, jonka hiuksia voi letittää. Argh.

  Osa jengistä on niin vidun sekaisin että pahaa tekee… Miksi ei voi vain sanoa, että "Tää on paska, en lähde tähän mukaan". Miksi kaikki skeida pitää selittää jotenkin tärkeäksi tai tarpeelliseksi? Hämmennystä herättävä pikkuskidien puunaaminen naisenaluiksi tehdään tarpeelliseksi naamioimalla se luovaksi toiminnaksi. Samaa logiikka noudattaen ehdotin tälle ystävälleni, että hanki seuraavaksi skidillesi lsd-lappuja. Niiden avullakin pääsee todella luovaan tilaan.

  Niin ja hei, kiitti kaikille osallisille hyvistä linkeistä!

 • Henna

  Löyhälti aihetta sivuten, mutta missä vaiheessa ihmislapsen kehityksessä ohitetaan rajapyykki, jonka jälkeen luovuuteen tarvitaan ties mitä tilpehööriä (mukaan lukien eritoten Bratz-nuket ja tämä onneton lehti)? Miettien että tollasilla parivuotiaillahan saattaa riittää huvia tuntikausiksi tyhjästä pahvilaatikosta. Entä mitä on tapahtunut vanhoille kunnon puuväreille ja piirustuspaperille? Potevatko lapset tyhjän paperin kammoa?

  Täytyy kyllä sanoa että kaikenlaisten epäilyttävien asioiden naamioiminen luovuudeksi on aika huono yritys. Mitä muuten vastasi tuttava tuohon lsd-lappukommenttiin? 😀

 • takussa

  Lisää löylyä: polemiikkia aiheuttanut aviisi esiteltiin Ylen uutisissa, verkosta varmaan löytyy. Mieheni oli aivan järkyttynyt: "Siis myydäänkö tällaista paskaa pikkutytöille? Hyi helvetti! Eikö lapset saa enää olla lapsia?"

  Tässä tiivistelmä: http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/02/lasten_muotilehti_huolestuttaa_vanhempia_2364049.html

  Pauli-sedän mukaan käpylehmät on out. Ilmeisesti luontokokemukset, leikkiminen ja muu ikäiselleen sopiva puuhaaminen on myös out, kun puhutaan alakouluikäisistä tytöistä? Kyllä ne syömishäiriöt ja muut itsetunto-ongelmat ehtii hei vähän myöhemminkin keksiä! Mielellään ei ollenkaan.

  Raivostuttaa.

 • Riitta

  TopModelista olen samaa mieltä, mitä kirjoittajat edellä, mutten silti jaksa ihmetellä sitä, että tuollainen monia tyttöjä kiinnostaa. Mitä äidit edellä, sitä tyttäret perässä.

  Joskus tuossa kymmenen korvilla minäkin kovasti tykkäsin leikkiä paperinukeilla ja piirrellä niille vaatteita, oli omia lelukoruja, yms. Meidän yksivuotias kulkee taas tohkeissaan lelukäsilaukun kanssa rinkiä ja seuraa silmä kovana, kun äiti aamulla meikkaa. Oi sitä autuutta, kun pistin hiukan puuteria toisen poskelle.

  Mutta arvostavat lapsemme myös käpylehmiä ja pahvilaatikoita:

  Nämä muksut nimittäin kantavat ulkoa sisään joka ikisen kiven, kävyn, kepin, tms., minkä vain sallin (mm. lumipallon kohdalla tuli raja vastaan). Mitään pahvilaatikkoa, vessapaperirullaa, tms. ei saisi heittää roskiin, vaan ne halutaan ottaa askarteluihin mukaan. Kun tuollaista "äärimmäisen arvokasta" roinaa alkaa kotiin kertyä ja sitä silppuuntuu ympäri huushollia, niin sitä alkaa kummasti arvostaa muovisia leluja, jotka voi leikin jälkeen nostaa siististi lelulaatikkoon.

  Tasapaino lasten luovuuden ja äidin siisteysnormien välillä on koko ajan hakusessa.

 • Tiina

  "heistä joku jopa piti minua tiukkapipoisena, koska kyseinen Top whore -tuoteperhe esim. piirustusvihkoineen on todella tyttöjen mieleen ja sen parissa puuhastelu lisää luovuutta ja kekseliäisyyttä. "

  Tätähän ne Aalto-Setälät ja osa äideistäkin yrittää ihmetellä. "Kyllä lapsi ja nuori on muodista ja vaatteista kiinnostunut" No niin onkin, mutta äiti ja isi ostaa vaatteet ja pentu saa amulla valita 2-3 väliltä, sen enempää niiden ei vielä tarvitse laspina pukeutumiseen huomiota kiinnittää.

  Itse kyselin Aalto-Setälältä hänelle lähettämässäni palautteessa miksi ihmeessä he eivät tee perinteistä piirrustelu- ja askartelulehteä? Tuskin siitä vanhemmat repivät peli-housujaan samallalailla, winwin-tilanne. No eipä ole kuulunut toistaiseksi mitään vastausta tuohon palautteeseen.

  Ja tosiaan lapset ottaa sen minkä niille antaa. Kyllähän se seksi, viina ja tupakkakin jossain vaiheessa alkaa kiinnostaa, mutta niillä on siitäkin huolimatta ikä-rajat. Ihan yhtä lailla kun on elokuvilla ja tietokonepeleilläkin. Ihme logiikka siitäkin huolimatta ihmisillä.

 • Salamatkustaja

  Henna, hyvä kysymys. Aalto-Setälä oli sitä mieltä (kuten takussakin oli huomannut), että käpylehmien aika on ohi… LSD-läppä ei oikein osunnut ja uponnut, sain osakseni vinon katseen, joka melkein poltti rei´än otsaani. Eikä kyseinen tuttava enää pidä enää yhteyttä Facebookissa. Siis tuttavuus on ilmeisesti katkolla, hehe.

  takussa, joo kyllä ihmetystä herättää. Mä kun en ole koskaan ollut mikään suuri lasten ystävä tai lasten kanssa hengailia, heidän maailma on jäänyt mulle vähän vieraaksi. Nyt kun tuo kaikki lapsille suunnattu skeida hyppii silmille eri tavalla, se kieltämättä vetää aika hiljaiseksi. Onko se ollut tuollaista jo pitkään? Huh, käpylehmät on totisesti lahdattu.

  Riitta, olet ihan oikeassa tuossa: lapsethan tekevät juuri sitä, mitä aikuiset tekevät edellä.

  tata, kiitos linkistä!

  Tiina, siis mietin ihan samaa!! Nyt toi sähellys näyttää juuri siltä, että ollaan päätetty julkaista lehti kirjaimellisesti neitseellisellä markkinalla, mutta ei ihan mietitty loppuun asti lehden sisältöä ja sen sopimista suomalaisille markkinoille (ja siis lasten elämään ylipäätään). Sitten ongelmaa yritetään paikkailla selittämällä asia askartelukirjaksi. Phiuuh. Mitä jos olisivat vain tehneet sen askartelukirjan? Että mua etoo selittäminen, argh.

 • Riitta

  Ns. tavallisia askartelukirjoja ja -lehtiä taitaa olla markkinoilla jo niin paljon, ettei uusille ole kysyntää ilman jotain "jujua".

  MInusta lasten pukeutumisleikeissä ei ole mitään pahaa, eikä edes siinä, että leikitään "hienoa naista" ja punataan huulia esimerkiksi puolukkamehulla. Minusta ongelma TopModelista on se, että aletaan leikkiä liian tosissaan. Enää ei kyse olekaan roolileikistä…

 • Mia

  Jälkijunassa kommentoin, kun kakkosnumeron ilmestymisaikataulua etsin ja törmäsin näin kielteisiin kommentteihin ko. lehteä vastaan…
  Onko teistä KUKAAN edes lukenut Top Model -lehteä? Tämä eka numero oli ainakin ihan sallittavaa tekstiä ala-asteikäisille tytöille, ei laihdutusjuttuja tms.

  Sanokaa nyt samalla, että teidän poikanne eivät pelaa MITÄÄN räiskintäpelejä netissä, pelikonsoleilla tms. vaan leikkivät niillä käpylehmillä. Miksi tyttöjen muotivinkit askarrellen jne. tyrmättäisiin?

  Ja itsekään ette varmaan leikkineet muotinäytöksiä paperinukeilla? Aika se vaan kuluu ja systeemit muuttuu…

 • salamatkustaja

  Mia, omasta puoleastani voin sanoa, että en ole lukenut suomenkielistä TOP Model -lehteä, enkä lue. Olen tutustunut TOP Model -konseptiin Saksassa ja Islannissa ja suomenkielisiin nettisivuihin, joihin tässä keskustelussakin on viitattu. Lehden kansi ja tapa jolla sitä Aalto-Setälä lehdistiedotteella läpyskäänsä myi, on tarpeeksi informaatiota minulle. Mulle on aivan sama, kuka mitäkin osia tästä TOP Model -brändistä omistaa (lehdessä ei ehkä ole niitä laihdutusvinkkejä, mutta webbisivumateriaali on täyttä roskaa): kyse on kokonaisuudesta. Sitä paitsi jo kansiin piirretyt isopäiset minihameisiin puetut mallinuket ovat sellaista kamaa, jota ei meidän kodissa nähdä, vaikka siitä seuraisi millainen huuto. Eivätkä myöskään räiskintäpelit, lelupyssyt tai sotanuket. Minusta tässä asiassa ei myöskään lapsen sukupuolella ole mitään merkitystä, samaa moskaa ne edustavat niin tytöille kun pojillekin. Käpylehmien ja sarjatulipelien väliin mahtu aika paljon vaihtoehtoja. Ja joo, systeemit ja lelut muuttuvat, se on ihan totta. Mutta kaikkea ei tarvitse ostaa, mitä on tarjolla. Tämä telaketjufeministi ei näe mitään syytä siihen, miksi tuo ulkonäkökeskeinen minihamemoska olisi lapsille jotenkin antoisaa luettavaa.

 • Tarja

  Hei, olen ollut pitkään mm. laajalevikkisen lehden lasten palstan toimittaja, kirjoittanut satunäytelmiä ja lastenlaujluja ja uskokaa tai älkää, minä tilasin lehden 10-vuotiaalle tyttärelleni tutustuttuani siihen ensin! Lapseni on myös leikkinyt Brazeilla monta vuotta. Totta kai lapselleni on luettu myös kaikki klassikkosadut satoja kertoja, pehmoleluja ja vauvanukkeja on ollut jne.

  Olen havainnut, että ahkera Barbeilla ja Brazeilla leikkiminen on ihan normaalia nukkeleikkiä samaan tapaan kuin itselläni lapsuudessa. Ainoa ero on siinä, että vaatteita on enemmän ja erilaisia, kuin omilla Barbeillani aikanaan.

  Lapsestani on kasvanut nuori neito, jolla tavattoman tarkka tyylisilmä ja "hyvä" maku pukeutumisessa. Hän osaa somistaa asunsa värit aina nappiin. Hän osaa myös ihan itse arvioida, milloin hame on liian lyhyt. Ei ollenkaan sellaista tuskailua, kuin tyttöjen pukeutuminen usein on. Olen sitä mieltä, että hän saa hyvät eväät elämään tässä suhteessa. Nykyajan työelämä vaatii monissa tehtävissä tiettyä edustavuutta. Olipa kyseessä työhaastattelu tai asiakaspalaveri, usein edellytetään, että annat hyvän kokonaisvaikutelman edistääksesi asiaasi.

  Top Model -lehti ja ko. piirros- ja askartelusarjat ovat myös lapselle ihan luonnollista puuhaa. Piirtämisen ja askartelemisen taidot kehittyvät, värisilmä ja käden näppäryys kehittyvät, keskittymiskykyä tarvitaan. Katsokaa nyt hyvät ihmiset ensin millainen lehti todella on kyseessä, ennen kuin tyrmäätte ko. lehden. Ainakin lukemani suomenkielinen numero oli ammattimaisesti ja hyvälllä maulla toimitettu.

 • salamatkustaja

  Tarja, Barbit ja Brazit ja muut saman sarjan tytöille suunnatut nuket ovat varmasti ihan tavallisinta arkipäivää lasten leikeissä. En väitä, että ko. nukeilla leikkiminen olisi jotenkin paha juttu. Ei lapsi automaattisesti mieti, että joo mustakin tulee nyt tälläinen isopäinen, töröhuulinen keimailija, jonka olemassaolo perustuu siihen, mitä on päällä ja miten tukka on. (Lapsellehan voi – näin karrikoiden – antaa leikkikaluksi vaikka paristoilla toimivan vibraattorin, joka muuttuu leikissä surisevaksi käärmeeksi.)

  Meille noita kyseisiä nukkeja tai muotilehtiä ei kuitenkaan tulla hankkimaan, koska vaihtoehtojakin on. Meillä väritellään mieluummin ralliautoja, koiranpentuja ja karttakirjaa kuin bikinejä, kenkiä ja hiuslisäkkeitä. Ja kuten olen aikaisemminkin sanonut – suomenkielinen TM-lehti on siis sisällötään erilainen kuin saman brändin suomeksikin käännetty nettisivusto. Mutta brändi on kuitenkin sama: jos en pidä brändistä (esim. brändin edustamista arvoista), en osta sen tuotteita. Jos lapsi haluaa joskus omilla taskurahoillaan sellaisen suuren muovipään ostaa, fine. Lupaan, että en suutu 🙂

  Mitä tuohon edustavuuteen ja tyyliin tulee, niin minusta ne eivät juurikaan liity Top Model -lehteen. Hyviä käytöstapoja ja työelämässä pärjäämiseen tarvittavia eväitä saa niin monista lähteistä. Sitä paitsi enpä ole nähnyt pojille vastaavaa Top Model -lehden kaltaisia julkaisuja, ja ihan hyvin näyttävät miehet pärjäävän työelämässä ja etenevän johtopaikoillekin. Tärkeimpiä työelämässä tarvittavia asioita ovat kuitenkin asiaosaaminen, itseluottamus, varmuus omista taidoista, luotettavuus jne. Se mitä suusta tulee ja näppiksestä lähtee, on tärkeintä. Olen itse huomannut kymmenen vuotta kestäneen työurani aikana (sekä esimiehenä että itsenäisenä asiantuntijana/toimittajana/sekatyöläisenä), että naisilla on työelämässä paljon enemmän ongelmia itseluottamuksen ja itsevarmuuden kanssa kuin miehillä. (Tää menee nyt vähän offtopicin, mutta ehkä se annetaan anteeksi. Tyypillinen esimerkki: Naispuolinen kollega, hyvin pukeutunut ja hillitty, kauhistelee työn alla olevasta projektista, että "ei mun osaaminen riitä eikä tää ole vieläkään tarpeeksi hyvä ja ai kauhee". Samaan aikaan naisen miespuolinen kollega on tehnyt oman osuutensa projektista valmiiksi, heitti asiakkaan kanssa yläfemmat, korkkasi perjantaioluen ja lähti viikonlopun viettoon.)

  Onko tyttöjen pukeutuminen todella tuskastelua? Jos näin on, niin mistäköhän se johtuu? Tämä on minusta kiinnostavaa. Meidän skidi on vasta 1,5 vee, joten en voi vedota kokemukseen… Olisi todella kiinnostavaa ja mukavaa kuulla vanhempien tyttölasten vanhempien kokemuksia!

  Tulipa pitkä vastaus.. Mutta eniveis, kiitos paljon Tarja viestistäsi ja ajatuksista. (PS. Työskentelen välillä samalle lafkalle kuin sinäkin 🙂 )

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *