Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Tätä minä pelkäsin äidiksi tulemisessa eniten

Että joutuu laulamaan vauvalle. Kun en vaan osaa. Peruskoulun musiikintuntien jatkuvahäpeä ei ole hellittänyt vieläkään. Laulukokeessa oli valittava  ”Ostakaa makkaraa”, ”Pieni nokipoika vaan” tai ”Idän pikäjuna”. Ostakaa makkaraa oli lauluista lyhyin, joten valitsin aina sen. Opettaja polki vieressä hormoonilla vauhtia ja huusi laulamaan kovempaa. 20 kanssakärsijää tuijottivat ilmeettöminä eteensä pulpeteissaan, ja ne neljä kuoroaktivistia, jotka istuivat eturivissä, hihittelivät kämmeniinsä. Olin punaisempi kuin caput mortuum.

Rallatus alkaa muuten soida päässä joka kerta, kun eksyn lihatiskin eteen kauppareissulla. Kiitos peruskoulu tästä ja niistä liikunnantunneista.

Kun 20 kuukautta sitten sain tietää olevani raskaana, ajattelin ensimmäisenä, että minä en sitten laula vauvalle säettäkään.

Mutta mutta… Aatteenpalo sammui ja söin sanani. Kun ipana osoittaa kärsimättömyyden merkkejä tai satuttaa päänsä pöydän kulmaan, mitä tekee äiti? Hääääämä-häääämä-häääkkiiii.

Kotonalaulamisen häpeää helpottaa hieman se, että voin tehdä lastenlauluhin omia sanoituksia. Esimerkiksi Tupakkarulla-kehtolaulu vääntyy helposti hauskaan muotoon:

Koo-koo-kokainiirulla

mistäs tiesit tänne tullla

tulin tuolta viidakosta

peräsuolessa Bogotasta

Onneksi mun mies ei osaa Suomea.

Onko teillä  jotain hyviä uudelleensanoituksia? Voisin opetella ensiviikkoisen kotiinpaluuni kunniaksi jonkun rallatuksen. Täältä löytyy varmasti muitakin musiikintunneilla traumatisoituja.

*Kirjatärppi*

Tämä menee nyt vähän vakavaksi. Kävin ostamassa A.-P. Pietilän kirjan Pankkikriisin peitellyt paperit. Innoituksen aiheeseen antoi tämä uutinen. Suomessahan annettiin 1980-luvun lopussa / 1990-luvun alussa epämääräisen paljon epämääräisiä valuuttalainoja, kuten lama-aikana eläneet hyvin muistavat.

Halpahalpa, halpa korko. Osta sie hyvä hevonen!

Pietilän kirja avaa Suomen valuuttalaina-asioita ja pankkien & poliitikkojen suhmurointia ymmärrettävästi ja todistettavasti. Jotenkin aihe tuli taas ajankohtaiseksi, kun KHO antoi päätöksen Nordean Blomqvist-tapauksessa. Hmph. Yllättäen pankki voitti. Tuomioja muuten kirjoitti tuosta Pietilän kirjasta hyvän tiivistelmän blogissaan, se teksti löytyy täältä (jos siis ei jaksa koko kirjaa lukea.)

11 Comments

 • Elina

  Hyvät sanat!

  Totta kai lapselle saa laulaa ihan mitä huttua vaan, eikä sillä nuotissa pysymisellä oo mitään väliä! Vaikka itse olenkin muusikko ja osaan kaikki maailman lastenlaulut ( köh köh 😉 ), niin kyllä mullakin seitsemässadas tuutulaulu saa yleensä ihan uuden sanoituksen, jossa saattaa olla kirveitä ja viinaa…

 • Heidi

  Meillä lauletaan paljon ja mies on se "päälyrikoitsija". Nyt kun olen beben kanssa kotona, oon kehittiny aika hyväksi tilannelaulajaksi 😀

  "Hyvää päivää *lapsen nimi* mitä sulle kuuluu, joo joo, mitä sulle kuuluu" -tilanteeseen jossa ei HETI pääse lapsen luokse, esim. leipominen/ tiskaaminen

  "Maha maha tarvitsee paljon ruokaa. Avaa sinä suu niin maha kiittää.
  Marjat/banaani/ peruna maistuu hyvältä. Avaa sinä suu niin maha kiittää"
  – hämiksen tahtiin

  ps. Olen jopa ehkä kehittänyt omia biisejä! Mutta suvun 5-vuotiaalla on parempia itsekeksittyjä lauluja:DD

 • nda

  Meillä runoillaan omilla sanoilla myöskin. Hyvänä päivänä oikein nokkelasti, huonompana samoja juttuja useasti toistellen. Äsken mentiin päiväunille seuraavan laulun voimin (sävel hatusta):

  Maija, Maija, mene nukkumaan.
  Että äiti kahvitauon saa.

  Maija, Maija, nukahtaisit jo.
  Muuten äidille koittaa ahdinko.

 • salamatkustaja

  Elina, eli kunnon Suomi-meininki noissa lauluissa 😀

  Heidi, tuo ruokalaulu on mainio! Alkaa nimittäin ne "täältä tulee lentokone suu auki" -jutut jo kyllästyttää. (Ja kuka haluaa suuhunsa lentokoneen?)

  Nda, hihii, ahdinko tosiaan. Hyvähyvä!

  Mä kuulin kerran sellaisen version Käy muumilaaksoon, jossa niiskuneiti ottaa nipsulta suihin, mutta nyt en ikävä kyllä muista enää yksityiskohtia…..

 • Riitta

  Hih, me isännän kanssa (molemmilla kuutonen laulukokeista) puhuttiin etukäteen, että laulamme lapselle vain, jos hän tarvitsee ankaraa rangaistusta. Vaan kuinkas sitten kävikään? Jopa mies on tavattu lapselle laulamasta ja lapsi mokoma tuntuu nauttivan.

  Jossain vaiheessa esikoinen kärtti traktorilaulua iltalauluksi. Niinpä Sinisen unen nukkumatti on meillä ajanut traktorilla ja jos tein virheen ja lauloin auto, niin heti korjattiin ja pyydettiin ottamaan uusiksi.

 • auRa

  Kyllä meilläkin äiti laulaa ns. "mieluummin kuin hyvin" mutta silti pienenä ehdottomasti iltarutiiniin kuului sen vetämä unilaulu. Kyllähän lapset kuuntelee ihan innoissaan vanhempiensa lukemia satujakin vaikkei niissä olisikaan Morgan Freeman -kertojaääntä tai leffatason efektituotantoa. Pääasia on, että lapsen kanssa on paljon juttua.

  Olen itsekin toteuttanut Studio Julmahuvimaista Hetken laulu -periaatetta suurella menestyksellä. Rytmikkäästi soljuvaa "Nonniin lapsi, missä on sun takki, etsitäänpäs takki, mihinköhän ihmeeseen takki on mennyt, ootko sä piilottanu sen, tossahan se onkin, sama pää kesät talvet, nonniin poika, annapas se käsi, äläpäs nyt venkoile"-litaniaa voi jatkaa tarvittaessa tuntikausia.

  Tipuin melkoisesti Kokaiinirulla-laululle. Ehkä sun kannattais ostaa joku sellainen lastenlaulu/-lorukirja (esim. Pikku Pegasoshan on tähän tarkoitukseen erinomainen) niin ei heti uudelleensanoitettava materiaali lopu kesken.

  PS. Ai hormoonilla polki vauhtia? Teillä on ollut ilmeisesti vähän vaihtoehtoinen musiikinopetus… 😉

  PPS. Hetken laulu: http://www.youtube.com/watch?v=69cqA3muVds

 • st

  Kuukausia sitten kun napero oli pienempi ja äiti väsynyt, niin minäkin lauloin (äiti on vieläkin väsynyt, muttei laula enää):

  "Xxxxxska, xxxxxska, kaikki koittaa orjuuttaa.
  Sama se, palvelee ne.
  Terve vaan, mua palvotaan!"

  (Huopikkaat-laulun kertosäkeen tahtiin)

 • salamatkustaja

  Riitta, joo noin meilläkin kävi… Kyllä siis ainakin joku asia muuttui lapsen tultua perheeseen 🙂

  auRa, Morgan Freeman -kertojaääni tosin olisi poikaa. Pitäisiköhän mun alkaa madaltaa ääntä tietoisesti? Voisin saada lisää uskottavuutta sekä lastenhuoneessa että työpaikalla. Ja juu, meillä oli paljon vaihtoehtoisia asioita ala-asteella, hehe. (Voin nyt kuitenkin paljastaa, että harmoonihan se oli. Harmonikka on kai se käsipeli… ü)

  st, oi, ihana. Taitaa pärähtää orjalaulu ilmoille sopivan tilaisuuden tullen.

 • Esikko

  Pulu-kulta, Pulu-kulta
  nuku jo! nuku jo!
  Unihiekkaa nokkaan, nukkumattii turpaan,
  shhshhshh, shshhshh.*

  * toista alusta tsiljoona kertaa joillain sanoilla

  Ja sävelenä luonnollisesti Jaakko-kulta, joka toimii tälläin sävel- ja rytmitajuttomallakin.

 • hollanti-johanna

  'Kolme karhua asustaa
  Norjassa Ting-vuorilla
  Kaksi niistä on isoja
  Mutta kolmas – se on vasta vauva
  Sä et oo aikuinen karhu
  Niin vanhempansa hälle sanovat
  Sä et oo aikuinen karhu
  Sä oot vasta vauva'

  Jostain syystä ekaan neljään kuukauteen toisiks-ainoo biisi mikä tuli mieleen oli J. Karjalaisen Kolme Cowboytä. Niiden ratsastamista jollotin päivät pääksytysten. Jotenkin minusta siihen biisiin sopii mun taito vetää nuotin vierestä. Ja oma ipana on kumminkin ihan haltioissaan laulavasta äidistä.

  Mullon semne ranskalainen pahvinen kirja mistä tykkään, siinon parit isot ja pienet karhut ja vuoristoo ja ampiainen ja hunajaa ja kaikkee, ja mää kuvittelin että sanotan sen kirjan inspiroimana kolkyt säkeistöö riimejä, muta enpä oo päässy alkua pidemmälle. Ipana on 7kk, vielä ehtii… (Tätäkään kommenttia ehtiny suunnilleen viikkoon kirjottaa, aioin ja meinasin vaan. .. Millon tässä muka mitään ehtii.)

 • salamatkustaja

  hollanti-johanna, ostin muuten just j.karjalaisen levyjä Suomesta kotiin vietäväksi. kohta meilläkin lauletaan… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *