Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Mitä ihmettä lapsi syö?

Kyllä, imetyksen lopettaminen oli ihanaa. Tissibaarin laitettua lapun luukulle – tai siis anteeksi; päästyäni eroon niistä kamalista lapuista – tulin uuden ongelman eteen.  Mitä vauva syö? Nestlen mukaan heidän monipuolisia sörsseleitään (ja vain 2 euroa purkki – doh, siis omenasoseesta).

Mössäsimme banaania, omenaa ja päärynää. Hyvin teki kauppansa. Menuuseen lisättiin puuro. Homma sujui niin vaivattomasti, että  lopulta huomasin kääpiön vetävän neljättä viikkoa putkeen puuroa, banaania ja purkkimaitoa. Aikamoinen pirtelödieetti. Anoppi vihjaisi, että sillehän voisi alkaa antaa jo vaikka muusattua perunaakin. Ja vaikka kukkakaalia tai parsakaalia. Meinasin vajota maan alle. (Ipanan onneksi hän tosiaan viettää arkipäivät siellä anopin luona hoidossa.)

Noh. Menin kauppaan ja ostin perunan, bataatin, kaalia ja porkkanoita. Keitin kotona vihannessopan ja annostelin sen muovikippoihin. Ipana meinasi tukehtua jo 2mm x 2mm kokoiseen porkkanapalaan. Olin pyörtyä kauhusta. Seuraavana päivänä menin jälleen kauppaan ja ostin sauvasekoittimen. Nyt tukehtumispelossa muusaan joka ikisen ruuan sellaiseksi mössöksi, että sen voisi vetäistä huiviin pillillä.

Jos tätä vuodatusta lukee joku vastaava tumpelo, joka painii saman ongelman kanssa, niin tässä tähän asti opittua: selviytymisvinkit 9 kk ikäisen nakkisormen ruokalistaan. Asiasta enemmän tietävät: kirkaiskaa, jos tämä menu on teidän mielestä aivan täysin päin persettä.

Aamu: Puuroa ja muusattua päärynää. D-vitamiinit. 1 h kuluttua ruuasta tarjoillaan tuttipullo con leche.

Aamupäivä: Lounas. Perunaa, porkkanaa jne. vihannesta survottuna. Joskus heitän sekaan pari murua jauhelihaa, tai muutaman kypsän linssin. Vettä ruoan kanssa.

Iltapäivä: Maitoa.

Ilta: Illallisella puuroa ja banaania ja oliiviöljyä. Muusataan velliksi. 1 h kuluttua ruokailusta maitoa.

Anopin mielestä kääpiö voisi syödä jo ihan lusikalla tarjoiltavaa banaania ja haarukalla pehmennettyä perunaa. Mutta kun en minä uskalla. Pelkään että ruoka tarttuu kiinni kitalakeen tai kurkkuun, lapsi hengittää herneitä keuhkoihinsa ja kaikki menee muutenkin pieleen. Enkä mä osaa edes elvyttää. Saakohan lapsi  jotain traumoja siitä, että äidiltä saa pelkkiä vellejä?

*Kirjatärppi*

Wu-haa, kirjapakettini Suomesta saapui. Kävin kiinni kuin karkkipussiin: tungin kerralla suuhun niin paljon kuin mahtui. Aloitin sekä Riikka Pulkkisen Totta-kirjan että Taavi Soininvaaran Pakonopeuden. Kun syö paljon karkkia, on vedettävä välillä ruokaa, että pystyy taas vetämään karkkia. Ajattelin, että tuollaisen hentokielisen ja kauniin proosan lukemista sopivasti rytmittää kiihkeällä temmolla nautittava trilleri, jonka lauseet ovat kaukana kauniista, herkästä ja viipyilevästä. Ällöttävä ihmiskauppa ja latteat päähenkilöt viihdyttävät eri tavalla kuin ihmiskohtaloita pyörittelevä ja  harkiten kirjoitettu kertomakirjallisuus. Mutta pidän molemmista! On niin ihanaa olla näin törkeän ahne.

20 Comments

 • st

  Meidän 7,5 kk ikäinen natiainen syö mm. seuraavanlaisia äidin rakkaudella tekemiä sörsseleitä: *vesi+peruna+porkkana+täysjyväpasta+jauheliha+sipuli+oregano (keitetään kattilassa kypsäksi, surautetaan sauvasekoittimella syötävään muotoon. pakastetaan muffinssivuoissa ja sulatetaan tarpeen mukaan).
  *vesi+peruna/bataatti+riisi+sipuli+tomaattimurska+kana (keitetään, sauvasekoillaan, pakastetaan)
  *vesi+bataatti+porkkana+parsakaali (sama homma)
  Lisäksi tuo tykkää imeskellä kuivaa ruisleivänkänttyä, täällä melko yleisiä maissinaksuja ja satsumatin lohkot ovat myös mukavaa imeskeltävää, jos äiti pitää toisesta päästä kiinni. Ns. raakaraasteita (tämä oli uusi termi itselleni, luin neuvolasta annetusta ruokailulehtisestä) eli raastettua kurkkua, porkkanaa tms. ollaan kokeiltu pari kertaa (kurkkuraasteella), mutta koska yhdellä hampaalla ei vielä kummemmin pureskella niin suurta suosiota kurkkuraaste ei ole vielä saanut.

 • tata

  Meillä on oltu aika huolettomia muksun syömisen suhteen, ja tuloksena on se, että ipana syö nyt (10kk+) aika lailla samaa ruokaa kuin mekin. Eilen syötiin kaalilaatikkoa, tänään teen kyssäkaalipataa, huomenna ehkä lohta. Aamusin ja iltasin saa puuroa ja välipaloiksi hedelmiä, marjoja, leivänkänttyjä jne. Toki saa purkkimössöjäkin vielä usein, niiden nopeuden vuoksi, mutta muuten on kivempi kun ei tartte monia ruokia pyöritellä vaan syödään yhdessä samoja juttuja. Tiedän, että moni heristelee nyt sormiaan suola- ym. asioiden takia, mutta näin meillä!

  Könteistä ja tukehtumisvaarasta sen verran, että kannustan antamaan lapselle kokonaista, pureskeltavaa "sormiruokaa" jo ihan pienestä pitäen. Siis lusikkaruoat kannattaa tietty hienontaa sellaisiksi, että lapsi niitä syö hirveästi kakomatta (meillä riittää nykyään haarukkamuussaus), mutta omaan käteen voi antaa kaikenlaista jo heti kun laps osaa istua. Vauvan kakomisreflekti laukeaa jo kielen takaosasta, eli lapsi ei ole vielä tukhetumaisillaan kun kakominen alkaa. Lapsi opettelee säännöstelemään minkälaisia paloja pystyy syömään mupeltamalla ruokia suussaan.

  Ja vielä muistutus, jos oikeesti meinaa tukehtua… Ea-kurssilla opittua… Jaloista kiinni muksua ja pää alaspäin roikkumaan 😀 Meillä ei ole tähän kuitenkaan koskaan tarvinnut turvautua.

 • tata

  Nyt kun mä innostuin, niin tässä banaania vauvalle a la tata:

  1. Ota puolikas kuorittu banaani

  2. Paina peukalolla banaanin kärjestä – se jakautuu kolmeksi suikaleeksi

  3. Ota 1 suikale ja anna se syöttötuolissa istuvalle lapselle käteen

  4. Seuraa jännityksellä vierestä mitä tapahtuu – voit syödä itse malliksi ne toiset suikaleet 😀

 • Hebs

  Meillä yksivuotias on syönyt jo muutaman kuukauden ajan näin:

  Aamulla lautasellinen neljän viljan täysjyväpuuroa (noin desi hiutaleita, 2,5 desiä vettä) ja juotavaksi vettä. Jos jää nälkä, jotain hedelmää lisäksi viipaleina.

  Lounaaksi perunaa ja keitettyjä kasviksia ja kanaa, kalaa tai jauhelihaa, kaikki pieninä paloina. Lounas tulee purkista tai on kotona tehtyä. Lisäksi esim. raejuustoa, herneitä tms pieninä palasina olevaa sormiruokaa.

  Lounas (ja päivällinen) voi olla myös vanhemmille tehtyä tavallista kotiruokaa, mutta vähäisellä suolalla tai kokonaan ilman.

  Välipalaksi hedelmä- tai marjasosetta, tuoretta hedelmää, luonnonjugurttia, myös suolattomia riisikakkuja.

  Päivällinen kuten lounas.

  Iltapuuro kuten aamiainen.

  Juomana kaikilla aterioilla vesi, mutta yritetään antaa myös maitoa, joka ei kyllä vielä oikein maistu.

  Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut oppaan nimeltä Imeväisikäisen lapsen ruoka, se on aika perusteellinen tietopaketti. Sieltä selviää mm. ettei alle vuoden ikäiselle suositella maksaa, hunajaa ja runsaasti nitraattia sisältäviä kasviksia kuten lanttua, naurista, punajuurta, kiinankaalia ja pinaattia tai juuresmehuja ja suolaa tai lisäaineita sisältäviä elintarvikkeita. Makkaroita, eineksiä ja kalavalmisteita ei myöskään suositella suolan ja lisäaineiden takia.

  Käytännössä olemme tulkinneet näitä ohjeita niin, että vuoden täyttäneelle voi käytännössä antaa melkein mitä vaan, mutta suolaa ja lisäaineita olemme halunneet välttää, ja sokerisia herkkuja.

  http://pre20090115.stm.fi/pr1115975364476/passthru.pdf

 • Hups

  Meillä ipana syö aika lailla samoin kuin Hebs ylhäällä kuvaili. Ja sekaisin purkkia sekä meidän ruokaa, vähän riippuen siitä, missä ollaan ruoka-aikaan ja onko aikuisten ruoka lapselle sopivaa (ihan kaikki chilihässäköitä ei viitsi vielä sille syöttää).

  Koska mullakaan ei ollut näistä vauvojen ruoka-asioista mitään hajua ennen omaa lasta, niin tehtiin aika lailla neuvolasta saamani ihanan selkeän paperin mukaan. Tosin tietysti sopivasti soveltaen tilanteen mukaan. Kahdeksankuukautisena Igge söi viisi kertaa päivässä, eli siis aamupuuro+ mahd. hedelmää, lounas (peruna/pasta/riisi-kasvis-liha/kala), välipala (hedelmä/vauvajogurtti), illallinen (sama kuin lounas) ja iltapuuro.

  Mä muistelen, että täkäläisten suositusten mukaan lapsen olis tossa iässä hyvä saada proteiinia ainakin toisella päivän lämpimistä aterioista. Niin ja joka aterian päälle ipana sai maitoa niin paljon kuin jaksoi juoda.
  Muistan ton viiden aterian tahdin siksi, että kun aloin antaa toisen lämpimän ruoan joka päivä, yösyömiset jäi pois, mikä oli tietenkin aika jees. 🙂

  (joskus tosin vähän lipsutaan, tänään Igge söi aamupalaksi prinssinakkeja ja banaania… kröhöm)

 • Hups

  Niin ja vielä: mua helpotti suuresti just toi tieto, että pikkulapset kakoo jo kauan ennen kuin ruoka on kurkussa, ilmeisesti juuri sen takia, etteivät tukehtuisi. Kyllä luonto on aika viisas! Ja kuten joku sanoikin, niin kaikenlaista sormiruokaa voi myös antaa (sillä voi nimittäin näppärästi myös ostaa itselleen ruoka-, kahvi- tms. rauhan), esim. leipää, (kuorittua) kurkkua, banaania jne. Kuulemma ton ikäisille tekee hyvää syödä muutakin kuin mössöä, koska se kehittää suun motoriikkaa, jota tarvitaan sekä tietysti pureskeluun että myös puhumiseen. Näin ainakin mua valistettiin.

 • salamatkustaja

  Siis te olette ihan mahtavia. Näin paljon hyviä neuvoja. Kiitos!

  Minsu, kiitos linkistä. Täytyykin tutustua tähän.

  st:n muffinssivuokajippo lähtee heti käyttöön. Olen pakastanut joskus sörsseleitä pienissä muovirasioissa, mutta niistä on ikävää kaivella jäätytynyttä sapuskaa irti. Vuoka toimii varmasti hyvin.

  tata, enpä tiennytkään tuon kakomisrefleksin hienouksia. Kylläpä näköjään kaikki on otettu huomioon 🙂 Mä muuten kokeilin tuota banaanitemppua äsken iltaruoalla. Lopputulos: ipana rutistaa banaanipalasta löysät pois ja hieroo muusin sitten kädellä naamaansa. Hänellä oli ilmeisesti tarve tällaiselle luomukasvohoidolle. ja tata, annatteko te korvikemaitoa vai ihan sitä samaa maitoa mitä aikuisetkin vetää purkista? Islannissa myydään kaupoissa yli 6 kk ikäisille vauvoille tarkoitettua maitoa, mutta purkissa ei sanota, miten pitkään sitä pitää juottaa tavallisen mölön sijaan… Meillä juodaan vielä sitä. Vesihörppyä tarjoan aina syömisen jälkeen.

  Hebs & Hups – kiitos lukujärjestyksestä! Näyttäisi siis siltä, että meidän kannattaisi lisätä yksi ruokailukerta päivään – siis lounaan ja iltapuuron lisäksi myös päivällinen. Ipana nukkuu jo täysiä öitä (tai no, siitä voi olla montaa mieltä onko 6am keskellä yötä vai aikaista aamua…), joten päivällä se saakin syödä enemmän.

  Hups, hyvä pointti tuo suun motoriikan kehittyminen – mä en tullut ollenkaan ajatelleeksi tuota suun motoriikan ja syömisen yhteyttä. Kiitos siis paljon!

 • tata

  no meidän kersa vetää edelleen sitä tissimaitoa, mutta tietääkseni nykyään suositellaan korvikemaitoa 1v asti. Tavan hapanmaitotuotteita voinee antaa jo aikaisemmin. Kypsennettynä (eli ruoan seassa) oma lapsemme saa jo maitotuotteita, ei varmaan mee kyllä oikein se, ehkä.

 • Hups

  No mut vähän siistiä, että kerrankin musta on hyötyö näissä asioissa. Oon tosi ylpee itsestäni. 🙂

  Mä oon ihan luottavaisin mielin ottanut opit vastaan neuvolasta, kun se täti on kovin tervejärkinen. (Toisenlaisiakin on, olen ymmärtänyt.) Eli tädin suosituksen mukaan alettiin syöttää Igelle hapanmaitotuotteita (raejuustoa, jogurttia, viiliä, piimää jne.) ja käyttää maitotuotteita ruoanvalmistuksessa kymmenkuukautisena ja vuoden iässä sit siirryttiin ihan normi(luomu)maitoon. Siihen asti täällä suositellaan korviketta tai äidinmaitoa.

  Niin ja joo, lehmänmaitotuotteet saattaa muuten aluks vähän laittaa ipanan vatsan kuralle, mut yleensä se rauhoittuu aika pian, kun suolisto tottuu uuteen tavaraan. Ei siis kannata heti säikähtää, jos perästä kuuluu.

 • salamatkustaja

  Tänään annoin sille keksin (sellaisen vesirinkelin tapaisen, ei suolaa tai sokeria). Tyyppi imeskeli sitä ihan onnessaan ja nieleskeli palasia. Kulautti vettäkin päälle. Vähänkö olen hyvä mutsi nyt (!)

 • Kahdessa kulttuurissa

  Vinkkinä siihen banaaniin, kannattaa ennen tarjoilua laittaa hetkeksi pakastimeen. Ei tietenkään siis jäädyttää! Näin ollen banaani ei muussaannu heti niin helposti ja auttaa kuumottaviin ikeniin, kun hampaita puskee. 😀 Sori, jos toistan täällä jonkun muun ohjeita, en jaksanut lukea kaikkia viestejä läpi. Tätä kikkakolmosta suosi tätini aikoinaan kolmelle tenavalleen, jotain jäänyt mulle päähän.

 • Heidi

  Hupsin vinkkiä täytyy koittaa: "Muistan ton viiden aterian tahdin siksi, että kun aloin antaa toisen lämpimän ruoan joka päivä, yösyömiset jäi pois, mikä oli tietenkin aika jees."

  Kokonaisen yön nukkuminen ois aika jees. Harmittaa vähän ettei bebe (8kk) ole yhtään niin väsynyt kuin minä, vaikka herätään yöllä yhtä monta kertaa (toisaalta, en laita nukkumaan 19 jälkeen vaikka ehkä pitäis) 😀

 • Tassu

  Neuvolan suositus on täällä Suomessa kait 5 kiinteää ateriaa/pvä tuon ikäiselle.Meillä mennään näin.

  n. 9.00 aamupuuro ja maito tissistä ennen päikkäreitä
  12.00 lounas (kasvis/vihannes/kala/muna sekoituksia) + maito nokkapullosta
  14.30 ruoka (kasvis/vihannes/kala/muna sekoituksia) + maito tissistä ennen päikkäreitä
  17.00 hedelmäsoseateria + maito nokkapullosta
  20.00 iltapuuro + iltatissi

  Soseita yleensä näistä:
  perunaa, porkkanaa, parsakaalta, kukkakaalta, kesäkurpitsaa, pastaa, punaisia linssejä, bataattia, herneitä, kananmunaa jne…

  kalaruoat ostan kaupasta. Lihaa ja kanaa ei syö. (siis meidän oma päätös)

  Rypsiöljyä lisään vajaan teelusikan joka ateriaan, kun on hoikka poika. Muutenkin kandee lisätä, että saa tarpeeksi hyviä rasvoja.

  Poika sormiruokailee näillä: banaani (tällä hyvä aloittaa, on niin liukasta että sujahtaa helposti kurkusta alas), tomaatti ja kurkku (kuoret pois), pehmeä ruisleipä margariinilla(noin cm+cm paloja), satsuma, avokado (avokado ehkä helpompi vain muussata soseisiin, oli niin liukasta ettei meinannut pysyä näpeissä ;)). Keitettyjä herneitäkin jo voisi kuulemma, mutta pelkään että menee kurkkuun, niin otetaan ne ehkä vasta kuukauden päästä. Tuossa vuoden iässä voi ottaa jo karkeampia kuten omena ja porkkana…

  Meidän poika siis 10,5 kk. Ihan hyvin voitte alkaa kokeilemaan tuota sormiruokailuakin. Kakominen kuuluu asiaan, vaikka välillä itekkin taputtelen poikaa selkään, kun kuulostaa niin pahalta korvaan se kakomiinen…;)

 • salamatkustaja

  Tassu, kiitos! Kakominen tuntuu vaan niin pelottavalta… Myös se pärskiminen, joka seuraa siitä juo vettä ja hengittää samaan aikaan, saa jalat veteliksi. Kai tähän joskus tottuu 🙂
  Nääpiö vetelee tyytyväisenä jo banaania, ja vesikeksejä. Tai jotain sellaisia korppuja, joissa ei ole suolaa eikä sokeria (siis todella mauttomia). niitä on ilmeisen kivaa järsiä kahdella hampaalla ja sotkea sen jälkeen keksimassa vaatteisiin…

 • Myrkytär

  Tulee vähän jälkijunassa tää kommentti, mutta meillä kuopus on juonut tavallista maitoa 10 kk iästä, kun kyllästyin raahaamaan kotiin kolmea eri maitoa. Hyvin on maistunut, eikä mitään oireitakaan tullut. Maitoon kyllä siedätettiin siten että ensin oli seassa noin neljäsosa tavallista maitoa ja loput korviketta, annettiin viikko ja sen jälkeen tavallisen maidon suhdetta lisättiin noin viikon välein.

 • salamatkustaja

  Myrkytär, ei se mitään, kiitokset silti! Tämä maitoasia tulee ajankohtaiseksi kohta meilläkin… Me ollaan alettu jo antaa jukurttia ja maitotuotteita. Neuvolantäti neuvoi sekoittamaan kermaa jukurtin sekaan, että tyttö saisi vähän lisää läskiä. Tavalliseen maitoonkin varmaan siirrytään ihan pian.

 • Myrkytär

  Suomen neuvolasuosituksethan ovat kovasti rasvattomien matiotuotteiden kannalla. Meillä molemmille pojille annetaan ihan kevytmaitoa, koska etenkin nuoremman kohdalla rasvaton maito ei vaan pidä nälkää poissa. Ja se on ihan se ja sama mitä ravintosuositukset sanoo, jos niiden vastaisesti toimimalla saamme aamulla nukkua pari tuntia pidempään. Ja onhan se ero äidinmaidon tai korvikkeen ja rasvattoman maidon välillä aika huikea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *