Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Päivän uutisotsikot

Well, well. Islannin laajalevikkisin sanomalehti Frettabladid julkaisi tänään etusivullaan mielenkiintoisen ja erittäin ällöttävän valokuvan. Kuvassa kaksi poikaa rääkkää hanhia. Islannissa on sanonta, jonka mukaan hanhesta saa munan, jos sitä kuristaa kaulasta tarpeeksi kovaa. Pari alle 10-vuotiasta poikaa (arvioin poikien iän kuvasta) halusi seurata sanontaa kirjaimellisesti ja  kokeilla, onnistuuko.

Kuvatekstissä kerrotaan, että uutislehden valokuvaaja oli bongannut pojat eläinrääkkäyspuuhissa  reykjavikilaisessa puistossa. Kun pojat huomasivat, että heitä kuvataan, he lähtivät livohkaan. Kuvaaja ehti kuitenkin räpsäistä kuvan ja se päätettiin painaa etusivulle.

Toivottavasti vanhemmat tunnistavat kuvasta jälkikasvunsa ja laittavat vekaransa kärsimään seurauksia. Ei  terve lapsi rääkkää eläintä! Saatanan kusipäät. Kyllä tuon ikäisten lasten jo luulisi tajuavan, että eläin on puolustuskyvytön, eikä mitään elollista saa kiusata. Naapurin Jaskaa ei saa löydä nyrkillä otsaan, siiliä ei saa potkia eikä hiirellä leikkiä jääkiekkoa. Miten tällaiset perusasiat eivät uppoa joidenkin kalloon?

Sitten aloin miettiä, onko kuvan julkaisu oikein. Kuvassa on alaikäisiä lapsia, heidän vanhemmiltaan ei ole kysytty lupaa kuvaamiseen. Eikä alaikäisiä saa käsittääkseni valokuvata tunnistettavasti, ellei vanhemmilta kysytä ensin suostumusta. Mutta jos harppaan näiden journalististen sääntöjen yli ja jätän ammatilliset pohdinnat sikseen, olen sitä mieltä, että kuvan julkaisu oli oikein. Eläinten ja ihmisten kunnioituksesta ja kiusaamisen raukkamaisuudesta puhutaan tänään varmasti useammassakin kodissa. Pojat tunnistavat toivottavasti antavat kiusaajille monta muistutusta siitä, miten idioottimaista toimintaa eläimen kiusaaminen on.

Mitä mieltä olette, oliko kuvan julkaisu järkevä veto? Islannissa pääsee lehteen, jos pyydystä tarpeeksi ison kalan. Uutiskynnys on aika matala. Suomessa Helsingin Sanomissa ei  ihan tällaista juttua  laitettaisi kanteen. (Mutta se paikka HS:stä onkin varattu mainoksille….haha)

"Paparazzi" yllätti pikkupojat eläinrääkkäyspuuhissa.

Täytyy lukea huominen lehti erityisen tarkkaan ja katsoa, seuraako hanhiepisodiin jatkoa.

16 Comments

 • laura

  "Suomessa Helsingin Sanomissa ei ihan tällaista juttua laitettaisi kanteen."
  No en tiedä tuosta, jos pääministerinkin facebook profiilikuvanvaihto pääsee kynnyksen yli… http://lifeinfinland.wordpress.com/2010/08/11/news/

  tulevana juristina on pakko todeta että useimmissa maissa tosiaan valokuvien julkaisu ilman vanhempien lupaa on kielletty. Siltä kannalta päätös on helppo tehdä ja sanoa että väärin oli. Moraaliselta kannalta pohdittuna asia ei ole ihan yhtä selvä. Toisaalta kuvien julkaisu ilman lupaa on melko vakava yksitysyyden suoan rikkomus, mutta toisaalta eläinrääkkäys on hirveätä. Mielestäni tuon voi mielestäni rinnastaa julkiseen nolaamiseen, joka kasvatus- tai yleisen huomionherättämismetodina on vähän vanhanaikainen. Kyllä kai nyky-yhteiskunnassa on muitakin tapoja herättää keskustelua. Ja eihän ne lapset sitä sanomalehteä lue, että vanhemmilta sen aloitteen on tultava.

 • laura

  niin ja, kiitos kivasta blogista, luin sen illassa läpi. 🙂 nauratti kovasti vaikkei rusinaperseet olekaan itselle mitenkään lähiaoikoina ajankohtaisia.
  t. uusi lukija

 • takussa

  Jos tosiaan sivuutetaan pari pientä journalistista sääntöä, niin mun mielestä tällaisen kuvan julkaiseminen on ihan oikein. Välittyypähän kaikille alaikäisten lasten vanhemmille kuva, että ellei kersasi käyttäydy, se voi päätyä paikallisaviisiin. Julkinen häpeä toimii monesti paremmin kuin vaikkapa sakot.

  Kerrohan, tuliko jälkipuintia!

 • nellen

  Helsingissä lapset olisivat mulkaisseet toimittajaa, jatkaneet kuristusta, ja jos asiaan olisi puuttunut, olisi suusta tullut luultavasti hyvinkin kymmenvuotiaalle sopimattomia haistatteluja. Hitto et inhoon tollasta, millasista vanhemmista tulee tollasia lapsia? Onneks lähtivät edes karkuun.

  Kerrothan meillekin sitten, jos tästä tulee seuraamuksia! Erityisesti vihaisen äidin mielipidepalstan kirjoitus kiinnostaa 😀

 • hanna

  uskon, että lehti on punninnut mahdollisten seuraamusten määrän suhteessa hyötyyn ja keskusteluun, jonka tämä kuva aloittaa. ja hyvä niin!

  en tiedä pääsetkö siellä käsiksi suomalaisiin lehtiin, mutta bettina sågbomin kolumni edellisessä menaisten numerossa oli loistava, ja aihetta liippaava, eli saako vieras aikuinen mennä nuhtelemaan lasta joka kiusaa eläimiä? vai pitäisikö mennä nuhtelemaan lapsen vanhempia?

  ai niin, ja kiva blogi! tosi kiva itseasiassa. aiheena vähän pelottava, mutta vahvasti harkinnan alla 🙂

 • Kahdessa Kulttuurissa

  Bettina Sågbom kirjoitti viime viikon torstaina ilmestyneessä Me Naiset lehdessä siitä, miten oli törmännyt (muistaakseni) Ahvenanmaalle vähän vastaavanlaiseen tilanteeseen. Pikkuriiviöt jahdanneet lintuja puistossa, vanhempia ei mailla halmeilla. Kun oli käynyt ojentamassa riiviöitä, oli saanut osakseen haistattelua. Sellaisia mukavia pikkupoikia.

  Missä vanhemmat? Missä tavat? Miksi kukaan ei ole opettanut, että eläimet pitää jättää rauhaan???

 • salamatkustaja

  Joo eihän tuo fb-asia tosiaankaan oikeaa uutiskynnystä ylitä… Kaikesta sitä jää ulkomailla asuessaan paitsi – hehe. Mitä journalistiseen arveluttavuuteen tulee, niin Hesarissa julkaistu kuulemma saunakisoissa kuolleen venäläisen ruumis, vaikka onnettomuuksissa kuolleiden lähikuvia ei ole tarkoituksenmukaista laittaa lehteen.

  Tarkoitin lähinnä tuossa postauksessa hs-viittauksella sitä, että etusivuille tällaista "pientä" asiaa tuskin laitettaisiin. Islannissa kun pääsee kansijutuksi päivälehteen jos on pyydystänyt ison kalan. Pienen maan ihanuuksia 🙂 Noh, on sekin minusta toisaalta parempi kuin se että täytetään etukansi lukijaystävällisesti mainoksilla.

  Bettinan kolumnia en ole lukenut – mutta onneksi Reykjavikissa sijaitsevan Pohjolan talon kirjastolle tulee Me Naiset. Täytyykin käydä lukaisemassa. Kyse on tosiaankin samantyylisestä ilmiöstä. Tekisi mieli kysyä, onko tässä vapaan kasvatuksen tulos vai missä mättää.

 • salamatkustaja

  Mun käsityksen mukaan (siis ainakin Suomessa) julkisella paikalla saa kuvata tunnistettavasti ihmisiä, mutta pieniä lapsia kuvatessa pitää kysyä vanhemmilta lupa. Esim. päiväkodin pihalle ei saa mennä kuvaamaan lähietäisyydeltä lapsia leikkimässä. Korjatkaa toki, jos olen väärässä. Nuo kuvauksia koskevat julkinen paikka / yksityinen paikka – ja lapsi/aikuinen-säännökset ovat vähän hähmäisiä. Kun vauva lakkaa huutamasta (!) katson Journalistiliiton sivuilta tarkemmin.

 • Samppa

  Kyllähän se vähän riippuu, mitä kuvatekstiin tulee, saati otsikkoon. Onko julkaisu fiksua vai ei. Näkyykö kello. Selväähän on, että on kotirauha ja yksityispihat.

  Jos 12 vuotiaat tekee tuhojaan kaupungilla, niin kysymään mammalta lupaa kuvan julkaisuun? Ei taida tulla.

  Ihan maalaisjärjelläkin voi asiaa ajatella.

 • salamatkustaja

  Kyllä mä olisin tuon kuvan julkaissut ja olen sitä mieltä että on hyvä että se julkaistiin. Onhan journalismin yksi tehtävä näyttää, mitä maailmalla tapahtuu. Kuvaussäännöt vaan on todella kimurantteja välillä – esim. Ateneumissa ei saa kuvata, vaikka se on yleisölle avoin museo. Mikä on musta aika ääliömäistä.

 • Samppa

  Museoiden kuvauskieltoa perustellaan yleensä salamavalolla.

  Kävin Kumussa, Tallinnassa, vähän sen avaamisen jälkeen. Kaikki ottivat valokuvia, ihan kaikki. Olivat todella ylpeitä omasta uudesta museostaan, ja halusivat siitä muiston itselleen.

  Tässä kävin juuri Ruotsissa. Moderna museetissa sain kuvata ihan rauhassa, kuten myös eräässä maaseudun taidemuseossa. Siellä henkilökunta harmitteli, että ei enää toisen polven siirtlaisena osaa suomea, ja toivoi että sain hyviä kuvia.

  Ehkä kuvauskielto on siksi, että postikortit ja rihkama myy paremmin?

 • Kukka-Maaria

  Tekis mieli kuristaa noita lapsiakin niin tajuais miltä tuntuu, mutta se olis varmaan vähän väärä reaktio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *