Ai vittu miten paska päivä

Heinäkuun ensimmäinen, kesälomasta ei tietoakaan ja Suomeen rakennetaan pari ydinvoimalaa lisää. Voi perse. Onneksi en asu siellä. Siis Suomessa. Ja onneksi mulla on kesälomaa syyskuussa ja lokakuussa kun mies jää vanhempainvapaalle. Jee!

Taidan juoda kupin kahvia ja yritän samalla unohtaa tuon ydinvoima-asian. Eipä ne ydinjätteet meikän perskarvoja tulevaisuudessa polttele. Mutta nythän meillä on lapsi, joka toivottavasti elää pidempään kuin minä. Miten sen käy?  Täytyy jotenkin lahjoa ipana mahdollisine omine jälkikasvuineen pysymään poissa Suomesta ja jäämään tänne. Islannissa ei ole ydinvoimaa! Paitsi täällä on ihan vitusti vesivoimaa, jota myydään halvalla suuryrityksille – siis kelatkaa, tän maan tämänhetkisten vesivoimaloiden tuottamasta  energiasta yli 90 % myydään jenkkiläisille ja kanadalaisille alumiiniyhtiöille. Sekin on ihan perseestä. Sitä niin kutsuttua ”puhdasta energiaa”. No mä meen nyt juomaan sitä kahvia. Tästä postauksesta puuttui nyt draaman kaaren alku, keskikohta ja loppu. Mutta ei sen niin väliä.

11 Comments

 • Lupiini

  Joo, perseestä on, ydinvoimalapäätös.

  Piti tulla ilmoittautumaan, olen pitkäaikainen lukija ja uus kommentoija. Meillä näkyy olevan melko samanikäiset beebit ja halusin kertoa, että tunnen syvää sielujen sympatiaa jokaista kiroilevaa äitiä kohtaan 🙂

 • Elina

  Nih. Minusta on uskomatonta, miten jollain puuteollisuudella, joka on muuten kovaa vauhtia lähdössä Suomesta kokonaan, voi edelleen´olla noin paljon valtaa! Ydinvoima on kallista ja turhaa.

 • madde

  telkusta tuli keväällä dokumentti alumiinitehtaista, padoista, politiikasta jne. jäi kaivelemaan. etsin täältä sun ääspostia sitä löytämättä. olen tulossa reilun viikon päästä Islantiin viikoksi ja tarkoituksena olisi ajaa autolla saaren ympäri sekä hengata Reykjavikissa. vinkit olisivat erittäin tervetulleita. lisäksi tiedot mistä voisin tsekata klubitarjontaa jne. mua kiinnostaa teollisuus ja jäätiköt, kavereita rokki ja arkkitehtuuri. et kaikenlaiset vinkit käy 🙂

 • Sonja

  Sun kielen käyttö vaan irrottaa aina niin hyvät naurut, vaikkei aihe niin hauska ollukaan. Tässä pikkuvauva arjessa varsinki on hyvä aina palata sun vanhempiinkin postauksiin ja sit ei enää vitutakaan niin paljon kun joillekin oman arjen jutuille voi ehkä nauraaki (tai sit vaan helpottaa että jotain muuta on ottanu päähän yhtä huolella).

  Itekin ajattelin ton uutisen kuultuani, että onneks ei olla asettumassa Suomeen loppuelämäksemme. Tosin täällä brittilässä on ydinvoimaloita varmaan ihan samalla lailla. Tai en oo pahemmin mitään vesi-/ tuulivoimaloita nähny.

 • salamatkustaja

  Kiitos kommenteista taas kerran! Lukeekohan tätä ketään ydinvoiman puolustaja? Jos, niin olisi nastaa kuulla teidänkin kommentteja.

  madde – se dokumentti oli varmaankin Dreamland? Siitä on englanninkielisillä teksteillä traileri katsottavissa täällä: http://dreamland.is/trailers.html
  Aika creepyä kamaa. laitoin sulle meilissä tietoa Islannista, toivottavasti niistä on apua.

 • niksipirkka

  Toivottavasti en saa kauheasti kuraa niskaan, mutta musta ydinvoima on Suomelle saatavilla olevista energianlähteistä järkevin. Aurinko ei täällä paista, tuulivoimaa pitäisi rakentaa rannikot täyteen (eikä se maisemaa kaunista), kasvihuonepaineissa hiili on no-no (ja kaikki muukin palava), käyttökelpoiset joet on jo valjastettu eikä sekään ekologisesti ole ongelmatonta, joten mitä jää jäljelle? Niin kauan kuin suurin osa meistä viihtyy sähkövalon ääressä eikä linkolalaisessa karussa alkuhämärässä, kerta kaikkiaan tarvitsemme energiaa. Ja sori, mä en oikein osaa ostaa tuota Suomessa suosittua negatiivisen kasvun estetiikkaa. Olen katsonut sen verran köyhiä maita viime vuosina, että negatiivisen kasvun ihanuudella leikkimiseen on varaa vain tosi rikkailla. Tietty voimme tuupata kaiken teollisuuden pois Suomesta, mutta millä sitten elämme, tuleeko meistä kaikista kynsisalonkiyrittäjiä vai tungeksimmeko mahdollisesti julkisen sektorin palvelukseen?

 • madde

  kotitalouksien sähkönkulutus on varsin peanuts verrattuna teollisuuteen. esim. muutama vuosi sitten paperin lakon aikana koko maan sähkönkulutus tippui ~25-30% (en löytänyt lähdeviitettä tähän hätään). jos metsä-/paperiteollisuus vähenee ja metalliteollisuus myös, niin juuri luvan saaneiden voimaloiden tuottoa luultavasti kaavaillaan myyntiin. myydään sähköä eikä paperia. onhan noita kaksinaismoralisteja muuallakin: Italiassa ydinvoima on kielletty, mutta rajan takana Ranskassa useampi ydinvoimala huruttaa sähköä spagettimaan tarpeisiin.

  mulla ei ole riittävästi tietoa olla asiasta puolesta tai vastaan. energiaomavaraisuusargumenttiin haluaisin esittää vastakysymyksen, että osataanko meillä rikastaa uraania? ilman sitä ei voimala toimi.

 • Kahdessa Kulttuurissa

  Mä olen kyllä aikasta lailla samoilla linjoilla niksipirkan kanssa tässä asiassa. Varsinkin, mitä hän sanoi teollisuudesta / palvelualasta, puhumattakaan julkisesta sektorista. Itse työskentelen kunnallisella alalla ja oma duunini on (toistaiseksi) turvattu. Mutta periaatteessa kaikki se työ mitä teen, ei tuota senttiäkään. Vaikka raadan niska limassa töissä (ja niitä töitä riittää), en maksa itseäni työnantajalle koskaan takaisin, toisin kuin yksityisellä työskentelevä mieheni. Jos tuottavat alat loppuvat, loppuu rahat julkisella puolella. Näin karkeasti sanottuna.

  Olipas kokonaisuudessaan huono kommenntti, mutta toivottavasti pointti tuli selväksi.

 • salamatkustaja

  kiitti ajatuksista! mua itseäni kuumottaa eniten ydinjätteen sijoitus; se roskis ei kai muutu vaarattomaksi kovin äkkiä. ja kuka tietää millaista täällä on esim. 80 000 vuoden kuluttua. mutta toisaalta, voihan olla, että koko maapallo on jo silloin lakannut olemasta…

 • madde

  Kahdessa kulttuurissa. on myös muita kuin energiaintensiivisiä teollisuuden aloja, jotka ovat kansantaloudellisesti tuottavia esim. masuuni vs. kemianlabra, paperitehdas vs. elektroniikan suunnittelu. ehkä tässä maassa ei vaan ole riittävästi aivoja kannattelemaan taloutta ilman perusteollisuutta ja siksi kaavaillaan uutta teollisuuden haaraa sähköntuotannosta. se taas ei kauheesti työllistä, koska ydinvoimalan ajamiseen ei tarvita kovin montaa ihmistä. ehkä halvalla energialla houkutellaan muualta teollisuutta tänne. en tiedä, koska mielestäni tuo työllisyysaspekti ei ole riittävän perusteltu eli pysyisikö muka joku tuotantolaitos täällä, koska energiaa on saatavilla kohtuu hintaan vaikka työvoimakustannukset ovat moninkertaiset vs. itä-eurooppa/kiina.

  btw. mä kävin taannoin katsomassa ydinjätteen loppusujoituskuparilieriöitä Olkiluodon infokeskuksessa. kupariteollisuudelle hyvä bisnes.. muuten en vakuuttunut.
  kunka joku keksisi tuotantokelpoisen kylmäfuusion pian.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *