Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Anna sen huutaa

Käytännössä opittua. Tajusin taas jotain uutta vauvanhoidosta, tämä kannattaa jakaa.

Kääpiömme rakastaa liikettä. Nyt kaduttaa, että vatkasimme vastasyntynyttä  kehdossa edes takaisin. Nukahtaminen paikallaan seisovaan sänkyyn on ollut vaikeaa.

Koska päätin, että en ala  heiluttelemaan yli kymmenen kiloa painavaa retkisänkyä puolelta toiselle, enkä jaksa roikottaa vauvaa kantokassissa unten maille viidensadan ylös-alas-pohjelihasliikkeen verran, päätin, että nyt riittää vispaaminen.  Mummin mukaan kaikki me hänen lapsensa opimme nukkumaan yksin, vaikka aluksi vähän itkettikin:

”Anna sen huutaa. Itku tuntuu pahalta, mutta jos jatkat heiluttamista saat vatkata sitä vielä kolmevuotiaanakin.”

Niinpä päätin kokeilla. Rauhoitan ipanan sänkyyn, hyssyttelen hetken ja häivyn huoneesta. Jään oven taakse kuuntelemaan peukut pystyssä. Kolmena viimeisenä päivänä vauva on nukahtanut  päiväunille ja yöunille viiden minuutin kitinän jälkeen. Yhden kerran hän alkoi karjua naama punaisena – palasin lepyttelemään ja otin beben syliin. Viisi minuuttia hyssyttelyä ja uudestaan nääpiö  vaakatasoon. Toimii.

Ja herätessään vauva nauraa kuin Hangon keksi.

Ipanan unirytmi:

Herää 6:30. Jos käy hyvä tuuri kääpiö leikkii yksikseen sängyssä (hän on juuri tajunnut, että hänellä on kädet) ja vanhemmat saavat nukkua puoli kasiin.

1. Päiväunet: 9-10

2. Päiväunet 11-12

3. Päiväunet 15-18

Yöunille kello 20

Vauva nukkuu  sänkymme vieressä omassa sängyssään. Kun yöheräämset loppuvat, vauva muuttaa omaan huoneeseensa. Perhepeti-henkinen ratkaisu ei nimittäin ole meitä varten. Vanhempien sänky on vanhemmille, eikä sinne tulla hihittelemään kuin poikkeustapauksissa.

7 Comments

 • 4-kuukautisen äiti

  Onpa mahtava rytmi teiän kääpiöllä! Varsinki nuo kolmannet päikkärit… kateeksi käy!

 • Miia

  Jopas on ihanasti samanmoinen ajatusmaailma kuin omani.. 🙂 Ja minähän olen aina oikeassa (??).. 😀
  Minä en ole kertaakaan nostanut poikaa yöaikaan ylös sängystä muuta kuin syöttämistä varten. Ja kun ensimmäisen kerran meni yö ilman syömistä, en nostanut poikaa sieltä enää senkään takia.
  Viekussa on nukuttu vain joissain poikkeustapauksissa kipeänä jne.. ja sunnuntaiaamuisin saa tulla vanhempien sänkyyn pötköttämäänn.
  Kyllä lapsi siihen tottuu, että pitää itsekseen nukahtaa. Voi kuinka monen monta sitteriä vispaavaa äitiä olenkaan nähnyt.. ja se on ihan totta! Niitä saa keinutella 3-vuotiaanakin! Ja jos on perhepetiin totuttu, niin ei sieltä poiskaan haluta..
  Yritä siinä sitten tehdä lisää lapsia jos pitää kiivetä ensin lapsen yli ennen kuin pääsee miehensä kainaloon… 😀 <3

 • st

  Täällä on toinen kateellinen noin monista päiväunista! Meidän ipana nukkuu oikeastaan vaan yhdet päiväunet, jotka ovat kestoltaan 3-4h. Sen jälkeen vaan torkahdellaan pitkin päivää, mutta ei missään nimessä nukuta niin että vanhemmat saisivat sillä välin tehtyä mitään järjellistä.
  Ipana nukkuu meidän välissä, minun tahdostani. Koen niin paljon näppärämpänä pitää sitä vieressä, kun yösyötöille ei oikeastaan tarvitse herätä vaan ainoastaan havahtua vähäsen (mukula on kaksi yötä nukkunut kehdossa, ja ne ovat ainoat huonosti nukkumani yöt). Ehkä se nukkuu vielä rippikouluiässä äitin vieressä, mene ja tiedä. Nähtäväksi jää! :-p

 • Elina

  Oon kyllä vähän kade tuosta päivärytmistä ja päiväunien määrästä, mut kyllä meilläkin on jotain hyvää: 12 tunnin yöunet, joista eka pätkä on kuusi (6) tuntia. Tämä jo viikon, että ehkä ei vielä parane tuulettaa. 🙂

  Mun pikkuveljet ja kummityttö sekä pikkuveljensä on nukkuneet perhepetissä, eikä noista sen hullumpia tullut. Kyllä ne oppi omiin huoneisiinsa. Meillä vauva nukkuu omassa sängyssään koska nukun itse mieluumin miehen kainalossa kuin vauva minun kainalossani (ja koska sänky on 120cm leveä), mut aina reissussa ja joskus yösyöttöön nukahtaessani se jää viereen.

  Periaatteessa meidänkin vauva osaa nukahtaa yksin, mutta välillä on yliväsynyt ja/tai muu vaiva (esim. mahakipu), ja silloin kyllä hyssytellään ja pidetään sylissä. En usko, että noin pienet (2kk) vielä huvikseen pompottaa vanhempiaan, vaan jos se itkee niin sit on joku hätänä. Tosin itkulla on eri asteita: pieni nukahtamisitku kuuluu joskus pinnasängystä ja saa kuulua, paniikki-itku taas vaatii välitöntä reagoimista tai muuten banarissa meneekin koko perheen koko yö.

 • Fanny

  Tärkeintä kaiketi on seurata vauvan oloa ja mukautua siihen kuin väkisin survoa omaa ideologiaansa läpi, jos se ei vaan toimi. Totta on, että vauva kuin vauva oppii ja tottuu nukahtamaan yksinään, mutta toisilla se sitten voi olla useamman kuukauden hysteerisen huudon seuraus, jossa ei mielestäni ole kyllä mitään järkeä.

  Toisille äideille tärkeintä on saada lapsi mahdollisimman nopeasti omaan huoneeseensa pois häiritsemästä vanhempia. Toisille äideille tärkeintä on toimia niin, että vauvalla (ja usein sitä myöten koko perheellä) on riittävän hyvä olla.

 • salamatkustaja

  Olen kyllä onnellinen tästä päivärytmistä, totta tosiaan… Välillä jopa mietin, että onkohan ipana tietoinen tästä äitinsä "friikkailusta" ja siksi se nukkuu noin hyvin. Yölläkään se ei juuri koskaan valvota, syö vaan ja jatkaa nukkumista. Toisinkin voisi olla…

  Fanny, oikeassa olet, totta kai. Jos meidän kääpiö vetäisi kärsimysnäytelmää ja huutaisi täyttä kurkkua omassa huoneessaan yli viisi minuuttia, niin se otettaisiin rauhoittumaan sänkyineen meidän kanssa samaan makuuhuoneeseen. Ja nytkin jos se vetää kunnon konserton, niin käy nostamassa sen välillä sängystä ja laitan takaisin muutaman minuutin kuluttua kun se on rauhoittunut. Viimeistään kolmannella kerralla vauva nukahtaa – ja nyt sormet ristiin 🙂

 • Heidi

  Makiat päivärytmit teillä!

  Meillä mies on paljon parempi tässä "Anna sen huutaa" hommassa 😀 Yhteistä linjaa kuitenki pidetään nukkumaan menossa ja onneksi bebe nukahtaa yleensä suhteellisen nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *