Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Näin se vaippa vaihdetaan!

Kun aloin pitää tätä blogia, en tiennyt miten vaippa vaihdetaan. Viimeisen 8 kuukauden aikana olen oppinut ainakin sen. Ja pari muuta juttua. Kuten sen, että  on suurta kusetusta väittää, että lapsen synnyttyä voi taas nukkua mahallaan. Jos vedän sikeitä kyljellään tai mahallaan, sänky lainehtii maidosta, eikä siinä pirtelönhajussa voi nukkua kukaan. Olen myös oppinut piilottamaan luottokorttini. Mitä enemmän aikaa viettää sohvalla lapsen kanssa läppäri auki sivupöydällä, sitä enemmän tulee tehtyä harkitsemattomia nettiostoksia. Meinasin jo ostaa noin parin sadan euron hintaisen trenssin MandMDirectista, koska se oli 400 euroa alennuksella…

Se vaippa siis vaihdetaan näin:

1. Laita lapsi hoitopöydälle, tai jonkun rätin päälle sohvalle/sängylle/lattialle.

2. Ota housut pois. Jos muksu on puettu bodyyn, avaa bodyn haaranapit.

3. Ota vauvan jalat oikeaan käteen (jos olet oikeakätinen) ja poista vasemmalla kädellä vanha vaippa. Jos se on kertakäyttövaippa, heitä se roskiin. Jos käytät kestovaippoja, heitä mahdollinen kakkapaperi roskikseen ja likainen vaippa pyykkikoriin odottamaan pesua. Tarkasta vaippakuoren kunto. Jos siinä on kakkaa, laita sekin pyykkikoriin. Huom! Älä sekoita kakkavaippoja muiden vaatteidesi kanssa, varsinkaan sellaisten, jotka vaativat hellää pesua. Paskavaipat pestään kuudessakympissä, välillä myös 90 asteessa. Merinovillaneule kutistuu noissa lämpötiloissa lapaseksi. Ja jos neulerutkusi on valkoinen, siihen jää mitä luultavimmin ikuisiksi ajoiksi kurkuma-mausteen värinen vauhtiraita. Eli kestovaipoille kannattaa hankkia oma säilytysastia.

4. Tarkasta vahingot. Jos se on pissaa, ei tarvitse pestä. Jos se on sitä toista (eron huomaa), pese roiskeet pois vaikka kostealla pyyhkeellä tai kangaspalalla. Jos sinappia on levinnyt koko leivälle, kannattaa kaverin takapuoli pestä esim. vessan lavuaarissa.

5. Kuivaa hyvin pyyhkeellä. Anna tuulettua. Anna-Leena Härkönen suosittelee naisia nukkumaan ilman pikkuhousuja, koska tavaran täytyy antaa tuulettua hyvin edes yöllä. Uskoisin, että tätä samaa logiikkaa kannattaa soveltaa myös tyttö- ja poikavauvoihin. Mutta älä jätä vauvaa koko yöksi ilman vaippaa, yhden yön aikana voi syntyä valtavasti sotkua…

6. Nosta vauvan vartalon alaosaa ylöspäin tarttumalla sitä jaloista oikealla kädellä. Vasen käsi ohjaa uuden vaipan paikalleen. Äläkä kiinnitä bodyä vaipan alle – ensin tulee vaippa, sitten body ja muut vaatteet.

7. Paljosta vetoa, että äidin ja isin pallero paskantaa heti uudestan, ja saat aloittaa kohdasta 1 uudelleen. No, voit lohduttautua sillä, että mitä useammin tämän tekee, sitä nopeammin se käy.

7 Comments

 • Pia

  Mahtavaa, tällaisia lisää! Ihana kuulla, että tämäkin taito on opeteltavissa:) Vaikka kuinka kuvittelen, että helpostihan se sujuu, tarvitsen luultavasti tätäkin toimenpidettä varten käsikirjan. Nimimerkillä en ole tietääkseni koskaan edes nähnyt, kun vauvan vaippa vaihdetaan, aikaa opetteluun 8 viikkoa.

 • st

  Juuh, sama se oli täälläkin; en ollut koskaan edes pitänyt käsissäni vaippaa, ennen kuin oma jälkikasvu tuli maailmaan.
  Vaipanvaihtoa opiskelin ensin sairaalassa katseluoppilaana, kun keisarileikkauksesta piti alkuun toipua hitusen. Ensimmäinen konkreettinen vaipan laittoni oli kömpelö setti, sillä perätilatyttären kippurajalat olivat niin paljon tiellä kuin mahdollista.
  Nyt, kun kokemusta on kertynyt jo lähes kolmelta viikolta, sujuu toimenpide jo varsin näppärästi (Omasta mielestäni. Ainakin olen nopeampi kun naperon isä, joka vaihtaa vaippoja yhtä paljon kuin minä :-p)

 • salamatkustaja

  Juu kyllä tämän oppii – ja mä olen sentään aina ollut todella tumpelo kaikissa kädentaitoa vaativissa töissä. Aika hidastahan se on alkuun, mutta kyllä se siitä alkaa sujua, kun sen joutuu tekemään noin kolkytkertaa päivässä 😀

  Ekat viikot olin kyllä aiha hiessä ja syke 120:ssa lähinnä sen takia, että en uskaltanut koskea siihen vauvaan kunnolla. Mutta kun miettii millaisen tunnelin läpi se on puskettu ulos / millaisista trooppisten olosuhteiden spa-hoidosta se on yhtäkkiä nostettu vatsan läpi kylmään huoneilmaan, eiköhän se haparoivan vaipanvaihdonkin kestä…hehe.

 • Elina

  Hieno opas. 🙂 Me päästiin aloittamaan opettelu torstaina. Aika hurjalta tuntuu! Jostain syystä mies vaihtaa vaipat melkein joka kerta, vaikka ei oikein lämmennyt ajatukselle kun ehdottelin sitä etukäteen. Ei haittaa. 🙂 Sairaalassa sanottiin, että vauvan pitäis kakkia kerran päivässä. Meillä on jotenkin ylitehokas versio, kun sitä kamaa tulee noin kakskymmentä kertaa päivässä… Mutta tosiaan, kehittyypä tekniikka!

 • niksipirkka

  Ihan vinkiksi, että jos haluat eroon kurkuman väristä ilman työtä, laita vaipat ulos aurinkoon puoleksi päivää. Keltaväri häviää itsestään. Toimii tosin vain siellä, missä aurinko oikeasti joskus paistaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *