Kotivanhempi

Mies haluaa paljon lapsia, mutta ei kuitenkaan jää niitä itse kotiin hoitamaan. Äiti sen sijaan jää. Isä on kotona vain viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Illat venyvät töissä yleensä siihen asti, että alle metriset on jo taisteltu yöunille kun isä tulee kotiin. Äiti komentaa, syöttää aamupuurot ja survoo kersat talvihaalareihin. Lasten mielestä isä on ihan huippu: hän ei komenna, käske syömään aamupuuroa tai pakota talvivaatteita päälle ulos mentäessä. Isin kanssa saa nukkua sunnuntaina pitkään, käydä lauantaina karkkiostoksilla ja äidin ollessa jumppatunnilla sunnuntaiaamupäivällä lapset saavat hyppiä olohuoneen pöydällä. Isän mielestä lapset ovat vaan vähän vilkkaita. Äiti on hermoromahduksen partaalla. Ja taas raskaana. Miehen viiden lapsen toiveesta kun puuttuu vielä yksi: ”Kerroin mun vaimolle ennen kuin me mentiin naimisiin, että mä haluan sitten ison perheen.”

Tapasin toissa kesänä miehen vanhan koulukaverin perheineen (hän on menestyvä yrittäjä, taloustieteestä BA-tutkinnon suorittanut  vaimo on nyt kotona kuudetta vuotta putkeen). Tuo tarina on peräisin siltä visiitiltä. Voi juma. Muistin tämän vierailun, kun luin tällä viikolla tämän käsittämättömältä kuulostavan uutisen.

Aloin miettiä tuota lisääntymistä ja työssäkäyntiä vähän lisää. Miksi niin monella työssään menestyvällä miehellä on hyvin usein monta lasta ja avioliitto? Loistokasta työuraa tekevillä naisilla ei ole lapsia läheskään yhtä usein. En ole tavannut yhtäkään ei-perheellistä työssään erittäin hyvin menestyvää, yli 35-vuotiasta heteromiestä. Työssään menestyviä, yksin asuvia heteronaisia sen sijaan olen tavannut aika monta.

Niin, ja jos nainen haluaa todella hyvän uran ja todella hyvän työpaikan, on aika tyypillistä, että hän on sinkku tai sitten mieskin on urahiiri, jolloin lapset hoitaa käytännössä lastenhoitaja. Harvoin on niin että mies turvaa naisen uran jäämällä hoitamaan lapsia himaan.

Mistä tämä johtuu? Vaihtoehtoja on karrikoiden vain muutama (oletetaan, että molemmilla on samanlainen koulutus ja hyvät mahikset edetä omalla alalla):

– Naiset haluavat olla lapsen kanssa mieluummin kotona kuin miehet, mies pakotetaan töihin.

– Miehet eivät tunne oloaan kotoisaksi koti-isänä vaan menevät mieluummin töihin, nainen pakotetaan kotiin.

– Miehillä on parempi palkka kuin naisella, siksi on taloudellisesti järkevämpää että mies menee töihin. (Ja tämä järjestely jatkuu sinne hamaan loppuun saakka, koska mitä useamman vuoden nainen on himassa, sitä huonommaksi tilanne työmarkkinoilla kehittyy.)

– Äidit tykkää lapsistaan enemmän kuin isä. Isä herää mieluummin aamulla töihin kuin kakkavaippaa vaihtamaan.

Mä en osaa allekirjoittaa noista mitään. Lähimpänä todellisuutta on kai tuo kolmas vaihtoehto.  Eikä se  muutu, jos kukaan ei käännä venettä.  Miksi siis äiti jää useammin kotiäidiksi kuin isä koti-isäksi? (Tarkoitan siis useita vuosia kotona, ei noin 5-12 kk tauosta joka synnyttämisen ja rintaruokinnan takia ”lankeaa” naiselle…)

6 Comments

 • Kahdessa Kulttuurissa

  Asenteet. Isä ei voi jäädä kotiin. Tiedän erään pariskunnan, jossa mies jäi kotiin hoitamaan perheen lapsia. Siis kahta lasta. Vaimo meni töihin, muistaakseni vanhemman lapsen ollessa 6kk ja uudelleen, kun nuorempi täytti saman verran. Ikäeroa tenavilla on jotain 2 vuotta. Olivat sopineet näin ennen lasten hankintaa. Kertoivat sitten, että on ollut aivan uskomattoman rankkaa. Ei siis vaimolla töissä tai miehellä kotona, vaan muiden asenteissa.

  Miehen vanhemmat piikittelevät häntä jatkuvasti ja kyselevät kuulemma syitä tähän. Ovat mm. luulleet, että mies on saanut potkut/alkoholisti/narkkari. Miehen äiti luulee, että vaimo pakottaa miehen (tyyliin aseella uhaten) jäämään kotiin. Eivät millään voi uskoa, että mies on itse halunnut tätä. Miehen kaverit suhtautuvat tilanteeseen naureskellen ja ylipäätään hyvin ihmetellen, kuten kaikki muutkin. Surkuteltu sitä, että ura menee ohi ja tulee taloudellisia tappioita. Neuvolassa oli kuulemma aluksi katsottu kieroon. Perhekahvilassa vielä enemmän.

 • Peikko

  Voi apua..! Siis nää kertomukset tuntemistanne perheistä. Että tällasta vielä on 2000-luvulla! Kiinnostaisi tietää onko nämä esimerkkitapaukset Suomesta vai ulkomailta? Sitä kun kuvittelee että Pohjoismaissa ollaan muuta maailmaa edellä tasa-arvokysymyksissä…

  Noista neljästä ehdotetusta syystä siihen, miksi nainen jää kotiin eikä mies: Uskoisin että kaikissa noissa neljässä on jotain perää.

 • Elina

  Hesarissa oli tuon tutkijan kirjoitus joku aika sitten, ihan käsittämätön juttu!

  Minun äitini oli miehensä kanssa vuorotellen hoitovapaalla, kun saivat lapsia. Äidin sukulaismiehet kyllä muistaakseni vittuilivat kiitettävästi, ja vielä nykyisinkin puhutaan välillä siitä, miten tämä mies on tossun alla. Kun mies ei vielä ollut ollut itse koti-isänä, hän saattoi joskus töistä tultuaan kommentoida, että miksei äiti ollut esim siivonnut tai leiponut tai jotain. Kommentointi loppui kun oli hänen vuoronsa olla kotona. 🙂 Siinä valossa vähän ihmetyttää tuo tutkimus – mikä lasketaan kotityöksi? Onko imettäminen tai lastenhoito ylipäändä koti- tai huoltotyötä..? Minun mieheni jää syksyllä ensin vanhempainvapaalle, sitten hoitovapaalle, kun muutetaan Tukholmaan minun opiskelujeni takia. Toivottavasti siellä ollaan "vapaamielisempiä" kuin Suomessa. Täällä on sukulaiset jo varoitelleet siitä, miten nuoret ruotsalaisäidit vokottelevat sitten miestäni hiekkalaatikon reunalla. Tai vauvauinnissa!

 • salamatkustaja

  Aloin googlailla tuon tutkimuksen tehneen ukon taustoja, kuulosti sen verran kummallisilta sen jutut – esim. just se, että mikä on hänen tutkimuksessa kotityötä. Hän ei saleen ole laskenut lastenhoitoa ja imetystä kotityöksi, koska muutoin nuo aikamäärät eivät voi millään pitää paikkansa. Kyseinen mies on matemaatikko ja ollut it-alalla töissä. Eläkkeelle jäätyään hän on alkanut tehdä tutkimusta. Kaikki hänen tutkmus on julkaistu omakustanteena, eli mistään akateemikosta ei ole kyse. Ei sillä, että vain akateemikot osaisi tehdä tutkimusta, mutta kyllä se nyt jotain kertoo…

  Emeritustutkijan t nettisivut löytyy muuten täältä: http://tasa-arvo.com/
  Hieno tuo ulkoasu 😉

  Ja joo, tsiisus mitä asenteita jengillä on! Mun esimerkkiperhe on Pohjoismaista, ikävä kyllä. Esim. talouslehtiä lukiessa vastaavia esimerkkejä löytyy paljon Suomestakin: kun nuoret, paljon työssään matkustavat sällit kertoo niiden nimityksistä ja uraliikkeistä, taustalla on aina "vaimoni Sirkka/Liisa/Katariina, joka hoitaa lapsia kotona". Ja yleensä tämä Sirkka/Liisa/Katariina on tavattu siellä samassa yliopistossa tai korkeakoulussa, josta mies on ponnistanut uralleen… Luen noita nimitysuutisia ja uratarinoita kuin piru raamattua, varsinkin tämän lapsen tulon jälkeen 🙂

 • Peikko

  Ääk! Aattelin ettei tollasta voi olla Suomessa/Pohjoismaissa, että pakko olla jossain Etelä-Euroopassa vähintään…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *