Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Yrittääkö Väestöliitto tehdä minusta hullun?

Vai yritetäänkö siellä vaan olla hauskoja? Yritys lässähti.

Ostin Suomesta käytetyn äitiyspakkauksen. Peitot, lakanat, makuupussit ja arsenaali pikkuvauvan vaatteita tuli tarpeeseen. Mukana oli myös kasa esitteitä. Ei olisi pitänyt avata sitä Väestöliiton parisuhdeopasta. Julkaisu, jonka nimi on Parisuhdevihkonen vekaraperheen vanhemmille, pitäisi heittää saman tien takansytykkeeksi. Miksi ei vain opas? Miksi sen pitää olla helvetti vihkonen. Miksi vekaraperhe, se on LAPSIperhe. Saatanan saatana…

Kuten vihkosen nimikin siis jo uhkaavasti vihjaa, koko hemmetin läpyskä on täynnä otsikkonsa kaltaista hassunhauskaa pikkuyrittämistä. Minua kyllä rupes suoraan sanoen vituttaa. Tässä mun henk.koht. suosikit (alleviivailin näitä viimeyönä 3am):

”Uimarannoilla voi kesäisin seurata, miten vanhemmuus on yllättävänkin tasapuolisesti muokannut molempien vanhempien keskivartalon pelastusrenkaita. Tervettä maalaisjärkeä osoittaa se, että lapsen tarpeet asetetaan edelle. Perhe-elämän ehdoilla itsestään huolehtiminen on vielä lapsen saamisen jälkeenkin tärkeää. Hyvän vanhemmuusmarinadin maustamat vanhemmat osoittavat sopivassa suhteessa itsekkyyttä, muutosvalmiutta ja avoimuutta itsensä suhteen”.

Siis mitä tuossa yritetään sanoa? Että kaikki vanhemmat on läskejä ja se on ihan normaalia? Vai että se ei ole normaalia? Vai siis mitä kuka häh? Ydinviesti ei todellakaan aukea mulle. Mielessä on vaan Kariniemen kananpojat mandariinimarinadissa. Voi yökkö.

”(synnytyksen jälkeen) paluuta täysin entisenlaiseen tyttömäiseen kehoon ei enää ole. Äidit saisivatkin ylpeänä kantaa näitä uuden elämän synnyttämisessä aiheutuneita kunniamerkkejä (viitataan raskausarpiin jne.). Ne ovat kuin kehoon piirtyneitä poltinmerkkejä, jotka huutavat julki luomisen aiheuttaman tuskan ja onnen.”

Voi HYVÄÄ PÄIVÄÄ. Ensinnäkiin lehmiä ja hevosia merkataan poltinmerkeillä. Sokeripelloille pakkotyöhön pakotettujen afrikkalaisten orjien nahkaan poltettiin orjien omistajien merkit silloin, kun tuon tyylinen orjuus oli vielä täysin laillista. Miksi tähän nyt täytyy vetää äidit mukaan? Eikä mun keho ole kuulkaa ollut tyttömäinen enää vähään aikaan (minusta tytöt on alle 20-vuotiaita, mä oon jo 30). Jotenkin mua etoo tuollainen ”luomisen aiheuttama tuska ja onni”. Kuulostaa niin ylitsevuotavan pyhältä.  Eikä raskausarpi ole mikään kunniamerkki. Se on raskausarpi! On mullakin selluliittiä nyt enemmän perseessä kuin 5 kk sitten, mutta en nyt ihan ensimmäisenä ajattele sitä kunniamerkkinä. Se on nestettä rasvakudoksessa ja piste.

”On mukavaa, jos pienten lasten vanhemmat pystyisivät välillä järjestämään kahdenkeskistä aikaa.”

No shit, Sherlock!

”Äitiys- tai isyysloma huokuu sananakin sellaista seesteistä rauhaa, jota monet kaipaavat nykypäivän hektisessä ja yhä vaativammassa työn määrittämässä elämässä.”

Jaa. En nyt jaksa uskoa, että kotona oleminen on pelkkää seesteistä rauhaa. Kärjistäen voisi sanoa, että ei mun työpaikalla  ainakaan kukaan jatkuvasti paskanna housuun tai huuda kurkku suorana 😀

”Oppiiko poika jo äidinmaidosta sen, että kun naiselta riittävän monta kertaa vonkaa, niin joskus onnistaa? Myös luontodokumenteissa tulee hyvin esiin urosten sinnikäs yrittelijäisyys päästä parittelemaan, eikä epäonnistumisista juuri lannistuta.”

Siis mitä mitä… Ensinnäkin mua vituttaa tuo äidinmaito. Toisekseen mielikuvien nostattaminen pikkulapsesta ja seksin vonkaamisesta ei musta oikein istu. Ja nuo rinnastukset eläimiin (”näinhän se luonto toimii”) olisi pitänyt dellata jo ensimmäisellä editontikierroksella. Siis mä inhoan yksinkertaista sosiobiologiaa, josta tässäkin koitetaan vääntää vitsiä: miehet haluaa enemmän seksiä kuin naiset koska niiden pitää lisääntyä – ihan kuin apinoiden viidakossa. Siinä vaiheessa kun ihmiset alkaa kissan tavoin nuolla peräaukkoaan keskellä olohuoneen lattiaa, lupaan harkita mielipidettäni uudestaan.

Eli siis: ehkä oppaan tekijöillä on ollut hyvä pyrkimys tehdä ”mukaansatempaava ja hauska” vihkonen. Mutta koko lärpäkkeessä ei ollut yhtäkään oikeasti konkreettisesti avuksi olevaa ajatusta. Typeriä latteuksia, joista on koitettu tehdä kiinnostavia muovaaamalla ne säälittävien vitsien muotoon.

Mutta muuten se äitiyspakkaus oli minusta kiva!

*Kirjavinkki*

Tämä riemastuttava vihkonen on ikävä kyllä loppuunmyyyty! Jos joku haluaa tämän mun kappaleen, voin laittaa postimaksua vastaan tulemaan 🙂

14 Comments

 • Nanile

  No huh-huh kamalaa ! Ihan järkyttävää. Miten tuon tasoisilla "raapustelijoilla" on ylipäänsä duunia !?
  Kiitos otteista, opinpa uutta tästäkin. 🙂

 • salamatkustaja

  Nanile: älä muuta sano. Aika järkyttävää jälkeä – kaikkea sitä veronmaksajien varoilla tuetaan… Tuo opas maksoi myynnissä melkein 18 euroa. Samalla rahalla sinne ois voinut laittaa vaikka pari minikokoista bodya 🙂

 • tata

  joo, AMEN tekstillesi!

  Muutenkin kyllä ärsyttää kaikki nuo konservatiiviset ja "perhearvo"höpöhöpö-oppaat, joita koko ajan tupataan joka tuutista!

 • Unikas

  “Oppiiko poika jo äidinmaidosta sen, että kun naiselta riittävän monta kertaa vonkaa, niin joskus onnistaa?” …..siis onko tää IHAN OIKEESTI Väestöliiton oppaasta…!?!?! Ei oo todellista!!

 • Elina

  Vau, mieletöntä tekstiä tuossa oppaassa. 🙂 Oon suorastaan hengästynyt tuosta informaation määrästä, joka noista lainauksista pursuaa..! Näköjään on huomattavat määrät ärsytystä luvassa, jos ja kun äitiyspakkaus joskus saapuu. (Jos siksi, että multa pyydettiin jo kerran lisäselvitystä raskaana olemisesta (!), eikä sen selvityksen jälkeen ole kuulunut mitään… Mitenkähän päivärahojen käy, kun pakkauskin on noin tiukassa.)

 • Noora

  Siis toi oli kamalaa. Toi sama opas oli meidänkin äitiyspakkauksessa, mutta on kyllä jäänyt lukematta, ja hyvä niin. Karmivaa tekstiä! Laita ehdottomasti väestöliitolle postia, ja liitä tämä kirjoituksesi mukaan. Aukaisee ehkä heidänkin silmänsä.

 • salamatkustaja

  Iso käsi kommenteista teille, ihanat! Ajattelin joo laittaa Väestöliittoon vähän palautetta tästä lärpäkkeestä, kiitos kun kannustitte siihen 🙂
  Katsotaan, mitä sieltä vastataan.

  Huumorissa ei sinänsä ole mitään pahaa – kivaa että kaikki julkisen sektorin tuottama härpäke ei ole pelkkää rutikuivaa viranomaisdiskurssia, mutta jotain rajaa. Joko tällaiset viralliset oppaat pitäisi tehdä täysin asialinjalla:
  – esim. tuossa ulkonäköosiossa kerrottaisiin, miksi tulee raskausarpia tai mitä selluliitti on, mikä ruoka auttaa turvotuksen vähentämiseen ja milloin ei kannata tai saa laihduttaa

  Tai sitten materiaali pitäisi tuottaa täysin tuoreesta/uudesta/yllättävästä näkökulmasta:

  – tuli vähän syötyä jäätelöä ja fazerin sinistä odotuksen aikana ja perse levisi usean sentin viikossa ja tältä se nyt näyttää: *mukaan terävä nelivärikuva*. tai sukuni kaikilla naisilla on suonikohjuja, tältä ne näyttää: *mukaan terävä nelivärikuva* ja siihen mukaan toteamus, että vitunko väliä että on siniset pohkeet. ei suomessa kuitenkaan ole koskaan sortsikelejä. tai sitten mukaan ohjeet, minkävärisillä sukkahousuilla suonikohjut on kätevintä peittää, tai millaisilla kauneushoidoilla suonikohjuista pääsee eroon jos haluaa).

  Vitsit ja etenkin roisit vitsit on hauskoja, kyllä niitä voi käyttää tällaisissakin oppaissa. Mutta kukaan ei voi kestää tälläista skeidaa, jossa heitetään kehiin jotain ikivanhoja kielikuvia, stereotypioita vahvistavia sanontoja ja täysin yhdentekevää lätinää, jossa kerrotaan asioista niiden täysin väärillä nimillä.

  Oijjoi. Onneksi avautuminen hellittää vannetta otsan ympärillä 😉

  Hauskaa sunnuntaita!

 • Eileithyia

  Voi luoja ja jeesus myöskin, mitä lässytystä. Mahtavaa, että latteudet ja seksismi on vitsikkyyden nimissä onnistuttu painamaan samoihin kansiin. Voikohan noista vihkosista kieltäytyä etukäteen äitiyspakkausta tilatessa?

 • Sis

  Minuakin vituttaa sosiobiologia, mutta ehkä vähän eri näkökulmasta kuin sinua: olen nimittäin biologi. 😉 Joo, ihminen on eläin siinä missä muutkin, mutta hei haloo, ei muutaan eläimet ole tuolla tavalla suoraviivaisesti verrattavissa toisiinsa! "Koska sittisontiaiset tätä niin kyllähän hevosetkin sitten tuota." Ihan naurettavaa argumentointia, jolla ei ele mitään tieteellistä pohjaa ainakaan noin esitettynä.

  Ja tarvinneeko sitä edes sanoa, että tuollaiset heitot tulee aina sieltä humanistipuolelta, ei todellakaan biologeilta… On tosi helppo selittää mikä vaan asia "biologiseksi faktaksi" tai "geneettiseksi ominaisuudeksi", jos ei tajua kummastakaan mitään. 😀

 • salamatkustaja

  Eileithyia, tuo äitiyspakkaus, jonka mukana läpyskä tuli, on vuodelta 2008 (tilasin käytettynä). Joten en ole ihan varma, onko uusimmassa mukana tuo sama riemastus… Saa siitä ainakin hyvät naurut aikaiseksi, jos ei muuta, eh.

  Sis, tiedän just mitä tarkoitat! Mun mies on nimittäin koulutukseltaan biologi 🙂 Sekin käy aina ihan punaisella, kun jotkut ihmiset puhuu "biologisista faktoista" tajuamatta yhtään mistä ne puhuu. En tiedä liittyykö tämä nyt enää aiheeseen, mutta meillä kotona itse asiassa keskustellaan aika usein siitä (yleensä minä aloitan, yllätys ü), miten pitkälle sukupuoli määrittää ihmisen käyttytymistä – eli siis meillä biologinen sukupuoli ja gender on aika usein tukkanuottasilla. Mun mies on kyllä feministi, mutta melko usein sen argumentit pohjautuu lopulta biologiaan ja evoluutioon. Ja välillä olen jopa joutunut myöntämään, että se saattaa ehkä olla oikeassa ü

 • Miau

  Hahahahah voi apua. Oon ollu jo pitempään sun lukija, mutta nyt tässä joku uneton yö (ylläri) aloin lukemaan puhelimella peiton alta (creepy!) sun blogia alusta asti ja nyt oon menossa tammikuussa 2010. AIVAN MAHTAVAA tekstiä 😀 välillä naurattaa niin kovasti et mä vaan sätkin peiton alla ku yritän olla herättämättä poikaystävää.

  Oon sun fani !

 • Pähkinä

  Löysin vasta (loistavan!) blogisi, ja tätä on kyllä pakko kommentoida näin vuosia myöhemminkin. Siis sanalla sanoen u-s-k-o-m-a-t-o-n-t-a! Onko vanhemmille oikeasti tarpeen lässyttää noin ja esitellä itsestäänselvyyksiä? Pidin tuosta sinun uudesta versiostasi paljon enemmän 😉 Toivottavasti tuo "vihkonen" (aargh!) on tulevista äitiyspakkauksista poistettu, mutta jos ei, niin taidan käyttää saunan lämmittämiseen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *