Työnarkkis, terve!

Milloin kuuluu jäädä äitiyslomalle? Mulla ei ole hajuakaan. Virallinen ”lomani” alkaa kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa, eli alle kahden viikon päästä. Jaiks! Huolestuttavaa on se, että aika monta työtä on edelleen kesken, tilauksessa on läjä hommia jotka haluan saada ajoissa valmiiksi plus otin juuri yhden uuden työn vastaan, joka ajoittuu ajalle helmikuu-toukokuu – eli sopivasti juuri tuohon äitiysloman päälle. Nätisti hoidettu.

Ok, tuo mainittu äitiysloma”työ” ei vaadi läsnäoloa missään muualla kuin netissä noin  pari tuntia viikossa. Homma kuulosti niin mielenkiintoiselta, että en vaan voinut jättää sitä väliin. Se liittyy kirjallisuuteen ja lukemiseen – tosinörtti vaan ei pystynyt sanomaan ei.

Ensin puolustuspuhe tähän työkeskeisyyteen. Mun mies on kotona kesään asti, joten en joudu olemaan täällä yksin. Ehkä päivästä (yöstä) jää tunti tai pari aikaa tehdä töitä. (Dream on.) Teen töitä freelancerina, eli jokainen työtunti tuo rahaa – ja olen vähän perso rahalle, minkäs teet. (Siis asuntolainaa pitäis saada lyhennettyä.)

Sitten ruoskinta. Kolmen kuukauden äitiysloma on oikeasti lyhyt, sinä aikana mikään työ ei karkaa minnekään. Äitiyslomalta saa lisäksi äitiyspäivärahaa, joten ruoka ei kaapista lopu eikä laskut jää maksamatta. Mieskin saa vanhempainrahaa. Tosiasiassa kai vaan pelkään että muumioidun kotiin, eli mä en OSAA jäädä ”vain” kotiin. Taidan olla henkisesti vähän vajaa. Eihän mulla ole käsitystäkään siitä, miten paljon aikaa lapsen hoitaminen vie (ja onko se  ylipäätään edes terve; voihan olla että kaikki menee perseelleen ja lapsi vaatii erityshoitoa tai kuntoutusta), joten on ihan typerää tehdä minkäänlaisia suunnitelmia ensimmäisten kuukausien ajalle.

Sillä välin kun nämä kaksi pirua taistelevat pääni sisällä, taidan keskittyä oleelliseen. Uusin Vauva-lehti nimittäin tuli tänään postissa 😀 Alan nyt kammata sitä läpi, katsotaan mitä kivaa sieltä löytyy!

Ai niin, sain mieheltäni mieleenpainuvan 30-vuotislahjan. Se osti mulle sellaiset kenkien pohjaan kiinnitettävät nastalaput. Etten kotoa töihin tai joogaan muumina vaappuessani kaadu minnekään katuojaan. Tätä on siis aloittaa neljäs vuosikymmen. Nastakengät!  (No sain mä kukkiakin, ja hierontaa ja lukulampun ja ravintolalounaan ja -illallisen – mutta jotenkin nuo nastarenkaat jäi päällimmäisenä mieleen..hih.)

7 Comments

 • st

  Täällä (niih, olen melko uusi lukija ja raskauden tuomasta hitaudesta huolimatta jo älynnyt että et asukaan kotosuomessa…vai?) äitiysloma taitanee alkaa järestään 30 arkipäivää (joka tarkoittaa viikonpäiviä maanantaista lauantaihin) ennen laskettua aikaa ja tietyissä tapauksissa jo ennen sitä. Kuukausi pitäisi vielä odottaa oman 'loman' alkamista..
  Kovasti olen kyllä ehtinyt jo listaamaan mitä kaikkea tekemätöntä 'lomallani' teen. Listalla on jo pari vuotta ajatuksen tasolla muhinoituneita ideoita ja suunnitelmia, joilla ei mukamas muulloin ole aikaa toteutua kuin silloin kuin on lapsi syntymässä. Tämä on varmaan sitä ensikertalaisen typeryyttä?

 • Kahdessa Kulttuurissa

  Tervehdys!

  Olen tavallaan uusi lukija (löysin blogisi n. kuukausi sitten ja kahlasin sen läpi heti) ja vasta nyt päädyin kommentoimaan.

  On ollut mahtavaa seurata jonkun noin erilaista suhtautumista raskauteen, äitiyteen jne. Vaikka siis itseasiassa en ole juurikaan raskausblogeja lukenut, mutta niihin muutamiin verrattuna, sinulta puuttuu se siirappisuus ja imelyys. Kerrot asioista karskisti ja hersyvällä huumorilla. Olen saanut sinun blogistasi toivoa sille, että jos joskus raskaudun, ei minua odota välttämättä katatoninen tila ja että aivoihini mahtuu muutakin kuin vain äitiyden autuus.

  Suomessahan äitiysloma alkaa n. kuukautta ennen laskettua aikaa, mutta ilmeisesti sinun maassasi, missä asut, asia ei ole näin. Saako muuten kysyä, että missä asut? Itse olen veikkauksissani päätynyt Norjaan… En tiedä miksi. Toinen hurja veikkaukseni oli Islanti tai Venäjä. Ymmärrän kyllä, jos et halua kertoa. 🙂 Suomessahan äitiysloman pituus on n. 9kk ja sen jälkeen on mahdollisuus jäädä kotiin hoitamaan lasta maks. kolmeksi vuodeksi.

  Mahtavaa loppuodotusta, joka siis taitaa olla ihan loppusuoralla 🙂

 • Elina

  Kahdessa Kulttuurissa: Äitiysloma ei kyllä ole kuin n. neljä kuukautta (mukaanlukien 30pv ennen synnytystä), sen jälkeen alkaa vanhempainvapaa, jonka meillä pitää mies.

  Sori kun saivartelen, ja toisen blogissa vielä. 🙂

  Mutta eikö kannata olla todella tyytyväinen tilanteeseen, että saa tehdä sellaisia töitä jotka oikeesti kiinnostaa, ja joista ei välttämättä ees halua pitää taukoa? Minusta vaikuttaa just ideaalilta tilanteelta. Tosin voihan olla, että hurahdat täysin ja rupeat kotiäidiksi. 🙂

 • Kahdessa Kulttuurissa

  Elina: Niin, itsellänihän ei ole lapsia ja jos joskus tulee, niin ehkä sitten otan selvää, mikä minkäkin loman pituus on 🙂 Tosin kaikki ystäväni, jotka raskautuneet ovat ja äitiyslomalle jääneet, ovat sen ruhtinaallisen 9kk viettäneet tyynesti kotona ja mies on ollut töissä. Ainoastaan ihan lapsen syntymän alussa viettäneet kotona about 2 viikkoa. Todella hienoa, jos sun miehesi pitää osan tästä vapaasta. Pointsit sille. 🙂 Mutta ilmeisesti kaiken kaikkiaan siis tämä äitysloma+vanhempainvapaa ovat n. 9kk? Am I right…

 • salamatkustaja

  Moikka! Kiitos taas kommenteist kaikille! Suomessa siis kuukausi ennen synnytystä äitiyslomalla, eli mun pitäis olla jo 🙂

  Otin selvää paikallisista käytännöistä, ja täälläkin äitiysloman voi aloittaa 4 viikkoa ennen laskettua aikaa. Ja pakko se on aloittaa 2 vk ennen laskettua aikaa. Mutta eihän meitä freelancer-retkuja kukaan vahdi – ainoastaan jos pankkitilille tulee suorituksia asiakkailta paikallinen Kela saattaa alkaa kysellä, että mitäs tuloja nää on… Mutta harvemmin tuollaista valvontaa tapahtuu.

  st: Heh, meillä eletään tuossa "samassa typeryydessä", mies rakentaa just kirjahyllyä (puutavara on ollut varastossa odottamassa vasta 2 kk), nikkaroi vessaan hyllyä (ollaan jo 5 kk asuttu tässä uudessa asunnossa mutta dödöpurkit pyörii edelleen pahvilaatikossa kylppärin lattialla). Pitäisi vielä hankkia uusi sänky, vaatekaapit ja päivittää molempien tietokoneiden käyttikset. Ja aikaa noin kolme viikkoa – ei terve! Varsinkin kun tän kaiken ois voinut tehdä jo esim. ennen joululomaa. Mutta aina ei näköjään ehdi…ennen kuin on viimeinen pakko.

  Kahdessa Kulttuurissa: Kiitos kommentistasi ja palautteesta! Ihana kuulla, että olet tykännyt lukea blogiani. Tätä on myös ollut tosi rentouttavaa kirjoittaa – rakastan avautumista, ja välillä on hyvä avautua suomeksi kirjoittamalla, vieraalla kielellä kotona vaahtoaminen ei ole yhtä palkitsevaa, hehe.

  Aika pohjoisessa asutaan, Helsinkiä ylempänä (päivänvaloa riittää tällä hetkellä noin 4 h päivässä…se alkaa jo syödä naista). Ja maa löytyy veikkauslistaltasi 🙂 Palaan tähän aiheeseen vielä myöhemmissä postauksissa, liittyen lähinnä tähän vanhempainvapaasysteemiin. Suomessahan se taitaa olla silleen että on äitiysloma, vanhempainvapaa ja sitten tuo mainitsemasi kolmen vuoden mahdollisuus olla kotona, jota kutsutaan kai hoitovapaaksi tms.? Mulla vaan menee nää termit aina sekaisin enkä oikein tiedä milloin mikäkin alkaa ja kuka siitä maksaa… Täällä meidän kotimaassa systeemi on vähän yksinkertaisempi – tai siis on vain yhdenlainen "vapaa". Mutta palaan siis tähän vielä myöhemmin..

  Elina: Joo, se on kyllä tosi kivaa että voi tehdä työtä josta pitää paljon. Mutta ongelmana siinä on just se, että on hankala lopettaa. Koskaan mitään ei saa täysin valmiiksi tai tehtyä, kun aina mielessä on jo seuraava homma, johon haluaisi iskeä hampaansa. Mulla ei ole ollut kesälomaa varmaan viiteen vuoteen… Mutta freelancerina olen sitten välillä pitänyt lomia milloin sattuu, esim. keskellä syksyä tai kevättä lähtenyt kuukaudeksi jonnekin lomailemaan. Tai pitänyt välillä maanantain vapaata ja nukkunut pitkään (no joo, olen ehkä kerran viime vuonna pitänyt maanantain vapaata, eli se siitä fleksiibelistä elmästä ü). Ja totta, eihän sitä tiedä vaikka hurahtaisin ja haluaisin kohta LISÄÄ lapsia. Ajatus on hyvin epätodennäköinen, mutta melkein kaikki tuttavapiirissä olevat skeptikotkin, jotka ovat saaneet yhden vauvan, ovat myöhemmin halunneet myös toisen. Joten kaikki on ilmeisesti mahdollista – vaikka nyt ajattelen, että vai kuolleen ruumini yli 🙂

  Pointsit muuten sun miehelle, että se jää vanhempainvapaalla kotiin, loisto juttu!

 • Elina

  No sen on vähän pakko jäädä, koska uraohjusäiti aikoo siirtyä ensi vuodeksi opiskelemaan ulkomaille. Jotta perhe pysyisi kasassa, mies lähtee mukaan eikä siellä maalimalla mitään töitä oo kuitenkaan. No oikeesti ei tarvinnut edes kiristää, ihan se on itse kannattanut vastuun jakamista molemmille syyllisille. Mutta pointsit sun miehelle myös, kun sekin kerta aikoo olla kotona. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *