Me ollaan niin pihalla!

Olimme eilen mammajoogan pari-illassa. Illan tarkemmasta sisällöstä lisää toiste, mutta nyt on pakko avautua siitä, kuinka pihalla me mun miehen kanssa ollaan ihan KAIKESTA. Eilen joogaopettaja kehotti pakkaamaan akupunktiotikun (sellainen puupensseli jota puristelemalla pystyy rentoutumaan) mukaan ”synnytyskassiin”. Akupunktiotikku kuulosti niin oudolta, että sen tunnistamattomuus ei aiheuttanut paineita. Mutta synnytyskassi herätti meissä epäilyksiä. Kuiskailimme siellä joogasalin nurkassa, että kaikki täällä näyttää tietävän, mikä se on! Mieheni veikkasi, että se on varmaan joku naisten beauty-bag, johon tulee rasvoja ja deodorantti. Kotona googlasin. Ensimmäinen hakutulos oli tämä. Siis mitä helvettiä, ollaanko sinne sairaalaan muuttamassa pidemmäksikin aikaa?

Ilmeisesti vauva pitää pukea johonkin ja se tarvitsee vaippoja. Mitä muuta? Mulle vaihtovaatteet ja visa-kortti, eiköhän niillä pärjää. Ai niin, ja piilolinssinestepullo. Ja ehkä myös jotain muuta, mistä meillä ei ole aavistustakaan…

Aloin hysteerisenä googlettaa myös kaikkea muuta. Kuten äitiyspakkauksen sisältöä; ulkomailla asuvana en saa sitä, joten hankinnat joutuu tekemään kaikki erikseen. Osaako joku sanoa, miten pieniä ovat vastasyntyneen vaatteet? Oomme saaneet jonkun verran vanhoja vauvanvaatteita tuttavilta, mutta ne on kaikki kokoa 65 cm ja yli. Eikö vauvat syntyessään ole puolimetrisiä? Minkälaisiin vaatteisiin ne pitää ensimmäisinä viikkoina pukea – haalariin vai paitaan ja housuihin?

Meidän pitäis varmaan ryhdistäytyä. Lastenhuone toimii edelleen varastona. Meillä ei ole vaippoja, ei hoitopöytää eikä kuumemittaria. Eilen aloimme pohtia, että pitääkö se vauvan kakkapylly pestä keittiön hanan alla vai voiko sen ottaa jo viikon ikäisenä suihkuun. Jotkut käyttää vaippojen vaihdon jälkeen sellaisia kertakäyttöisiä kosteuspyyhkeitä, mutta niistähän tulee ihan kreisi määrä jätettä jo yhden päivän aikana! (Käsittääkseni niitä ei voi laittaa biojäteastiaan.)

Jatkan panikointia – jos jolla kulla on hyviä vinkkejä siitä, millaisiin vaatteisiin vastasyntynyt kannattaa pukea ja mitä vaatteita ensimmäisen 4 viikon ajalle tarvitaan, niin kaikki vinkit otetaan erittäin kiitollisena vastaan. Halauksin*

*Kirjatärppi*

On vaikea sanoa, mikä on kaikista lukemistani kirjoista tähän mennessä paras, mutta Sofi Oksasen Puhdistus nousee lähelle kärkeä. Mikään kirja ei koskaan aikaisemmin ole yhtä aikaa ollut sekä a) poliittisesti silmät avaava, b) helvetin jännittävä, c) tapahtumiltaan kiinnostava, d) narratiivisesti niin hyvä, että sitä ei voi jättää mitenkään koskaan kesken, e) yhteiskunnallista epätasa-arvoisuutta tarkasti kuvaava ja f) niin fyysinen lukukokemus, että meinasin oksentaa sitä lukiessa ainakin kolmesti.  Henkilöhahmot ovat taidokkaasti rakennettuja, kirjan tarina auttaa ymmärtämään montaa nykypäivän ongelmaa; siis se ikäänkuin toimii kiinnostavana historiankirjana, vaikka tarina on fiktiivinen. Siis voi lukekaa tämä, jos vielä ette ole lukeneet. Ei sen myynti turhaan Suomessa hakannut Dan Brownin Da Vinci -koodin myyntilukuja (!).

Viisi tähteä.

11 Comments

 • st

  Huono täällä neuvoa, kun itsekään tiedä mistään mitään. Mutta..
  omasta kaapista löytyy 56cm bodyja (5kpl) sekä parit saman kokoiset housut. Kietaisubodyt ovat kuulemma helpompi pukea vastasyntyneelle kuin sellaiset pään yli vedettävät.
  Synnytyskassista ja sen (tarpeellisesta) sisällöstä en osaa sanoa, siitäkään. Paitsi että omaani aion ottaa nestemäistä palautusjuomaa (suklaa), jos se homma vie oikeasti aikaa tuntitolkulla eikä ruokataukoja saa pitää!

  Kosteuspyyhkeitten käytöstä joku kaveri sanoi, että niitä käyttämällä vauvan persaus pysyy paremmassa kunnossa eikä kuivu niin pahasti kun vedellä lotratessa. Tiedä sitten.

 • Myrtti

  Kysyin asiaa neuvolan tädiltä ja hän opasti, että ihan pikkaisia +50cm ei kauheasti tarvitse, kun vauva kasvaa niin nopsaan siinä vaiheessa, että mieluummin satsaa enemmän +60cm vaatteita.

  Itse olen hankkinut 56cm bodyja ja puolipotkareita jokusen ja äitiyspakkauksessa oli suurin osa 60cm. 62cm vaatteita olen myös hankkinut ystäväni neuvosta – kuulemma hänen vauvalleen se koko oli mennyt n. 5kk vanhaksi saakka. Nuo 56cm vaatteet menevät kutakuinkin ensimmäisen kuukauden. Sitä pienempiä vaatteita en olekkaan sitten edes hommannut.

  Esim. täältä saa jotain vinkkiä hankinnoista: http://www.vauva.fi/artikkeli/tarvikkeet/29/mita_vauva_tarvitsee ja tässä kaksplus-lehden vastaava lista: http://kaksplus.fi/vauvasta-leikki-ikaan/vauvan-tarvikkeet/vauvan-tarvikkeet

 • salamatkustaja

  Yes, kiitos oikein paljon näistä vinkeistä! Pitää käydä jossain kaupassa katsomassa noita pieniä bodyja muutaman, sellainen kietaisu on varmaan helpompi – mä en varmaan uskalla edes koskea vauvan päähän ensimmäisten viikkojen aikana, saati vetää sitä päätä puseron kaula-aukosta… Onko teillä ne bodyt sellaisia t-paitamallisia vai pitkähihaisia? Kai on hyvä olla molempia, varmuuden vuoksi. Ja tarviiko sinne alle laittaa mitään muuta kuin vaipan? Pienet vauvat ei kai tarvii alushousuja? (Kuulostaa kyllä niin yksinkertaisilta nämä mun kysymykset, että ihan naurattaa 😀 )
  Noita kokoa 60 ja yli me ollaankin saatu aika hyvin käytettynä, mutta niitä ihan pikkuisia täytyy käydä hankkimassa. Kiitti muuten Myrtti noista listoista, käyn kurkkaamassa!

  Ja nyt kyllä nukkumaan, että jaksaa taas huomenna panikoida 🙂

 • vierailija

  Moi,

  satunnainen lukija kommentoi:

  Ei tarvitsekaan stressata! Me saatiin vuosi sitten esikoinen ja ei juuri etukäteen mitään stressailtu ja asetettu ihme odotuksia ja täytyy sanoa, että tosi sutjakkaasti kaikki on mennyt, omalla painollaan.

  Vaatteista sen verran, että kannattaa juuri niitä 60 cm kietaisubodyja hankkia pitkähihaisina ja puuvilla"hanskoja"/lapasia vauvalle. Muutoin raapii itteensä. Harsoja kannattaa olla iso kasa, niitä menee kun syöttää vauvaa ja kun se puklailee.

  Sairaalakassiin kannattaa pakata omat kempparikamat jos haluaa. Ja pehmeät rintsikat kun maito nousee, kovat sattuu. Itse en pakannut mitään mukaan, en edes niitä ristsikoita ja dödöä. Enkä kyllä tarvinnutkaan., koska olin niin paskana sektiosta, että ei edes tullut mieleen laittaa dödöä tai puuteroida naamaa.

  Tsemppiä!!

 • Sonja

  Täällä ollaan esikoista odotettaessa ihan yhtä pihalla. Mutta onneks netissä on aika paljon tietoa.. Se vauvan pukeminen kai riippuu kuitenki vuodenajastaki. Mä oon vähän ajoissa kun oon jo meidän huhtivauvalle suunnitellu (joskaan en hankkinu) mitä otetaan synnärille puettavaks. Mä lähinnä oman typeryyteni takia ahmin tietoa jo tosi ajoissa, ehkä sit olis jotenki luottavaisempi olo sen suhteen että osaa toimia ees jotenki. Mutta näin mua oli neuvottu huhtivauvan suhteen kotimatkan vaatetukseksi: tietty vaipat, esim. lyhythihanen body, sen päälle joko sellanen pitkähihanen ja pitkälahkeinen potkari tai sitte joku pieni neulepusero ja housut, myssy ja sukat. Tietty riippuu sitte kuinka lämmintä sillon jo on. Täällä kai saattaa huhtikuussa olla jo ihan kesä.

  Ja ite olin aatellu ostaa varmuudeks 1-2 52cm kietasubodya ja housuja ja sitte vähän enemmän 56 cm bodyja, housuja ja potkareita. Ja riippuu tietty siitä missä maassa asut, mutta täällä ainakin saa tosi halvalla noita bodyja sun muita esim. isoista marketeista (Asda yms.) ja Primark tyyppisistä halpis vaatekaupoista. Mä ainaki haluan hommata mahdollisimman halvalla vaatteet jotka lapselle menee tyyliin muutamia viikkoja.

  Ja toi Puhdistus on muuten todella ihan uskomattoman hyvä kirja! Ite suhtauduin vähän skeptisesti kun en ollut tykänny Sofi Oksasen muista kirjoista kauheesti, mutta toi oli kyllä niin hyvä, että oli varmaan yks parhaita kirjoja mitä sinä vuonna luin. Kivoja nää sun kirjavinkit!

 • S

  http://www.kestovaippainfo.fi/kestovaipat/

  Jos olet huolissasi puhdistuspyyhkeiden jätemääristä, niin ehkä sinua huolestuttavat myös kertakäyttöiset vaipat. Tuolla on hirmu kattavasti selitetty millaisia kestovaippasysteemejä nykyisin on. (Jopa niin kattavasti, että pää menee sekaisin…)
  Yksinkertaisuudessaan: vaippaan tarvitsee

  A) osan joka imee kosteutta ja pitää vastasyntyneen löysän kakan sisällään. Ennenvanhaan se oli harso, nykyisin on paljon helpompia muotoonommeltuja versioita. Näitä on kehuttu: http://www.aukustiina.fi/category/6/sisavaipat (paljon halvempiakin löytyy!)

  B) kuoret, jotka pitävät kosteuden sisällään. Muovitetut kangaskuoret (=PUL-kuoret) tai villahousut. Samasta kaupasta pari esimerkkiä, nääkin hyviä: http://www.aukustiina.fi/category/7/vaippakuoret

  Liotella ei tarvitse, pesu hoituu 60 asteen pesuohjelmalla pesukoneessa parin päivän välein. Ei haise samalla tavalla kuin kertakäyttövaipat. Ei tartte kantaa vaippapaketteja. Jos haluaa hifistellä, nykyisin on myös vaikka mitä all-in-one -vaippoja ja taskuvaippoja, mutta niitä ehtii miettiä sitten myöhemmin jos haluaa.

  Ei ole tarkoitus painostaa tai syyllistää jos aiottekin käyttää kertakäyttöisiä, tuli vaan mieleen että saattaisitte oikeasti olla kiinnostuneita. 🙂

 • Elina

  Tuo sairaalakassi on kyllä ihmetyttänyt minuakin! Normaalisti, kun lähden pariksi päiväksi reissuun, mukana on ehkä yhdet vaihtovaatteet ja hammasharja (jos muistan). Ja eikös se vauva pueta joihinkin vaatteisiin ihan sairaalan puolesta? Kai sitten kotiutumisen lähestyessä mies voi tuoda vaatteet. Eikös sairaalassa ole kahvio, josta saa vaikka sitten sitä pillimehua?

  Kannattaa varmaan käydä kelan sivuilta katsomassa äitiyspakkauksen sisältöä, niin saa vähän osviittaa mahdollisista hankinnoista. Eiköhän sen vauvan voi kylvettää vaikka keittiön lavuaarissa. 🙂 Aika monet sukulaisvauvat on kyllä tykänneet suihkussa käymisestä. Ja melkein kaikilla taitaa olla vanna (siis sellainen pikkuinen muoviamme) jossa ne kylpee kerran tai pari viikossa.

  Minun käsittääkseni vauvat ei käytä alushousuja. 🙂 (Paitsi jos käyttää kestovaippoja, jolloin kai pitää olla jotkut vaippahousut?) Niin ja kannattaa oikeasti hankkia paidoiksi lähinnä niitä bodyja, tavalliset paidat kun ovat makkaralla kainaloissa minuutin sisään pukemisesta. Vauvat muuten vissiin käyttää useammankin vaatekerran päivässä. Olen ymmärtänyt, että kakkaa löytyy joskus niskasta asti.

  Minun suurin mietityksen aihe liittyy sairaalasta kotiutumiseen: meillä ei ole autoa eikä tulossakaan sellaista, ja Suomessa vauvan pitää olla turvakaukalossa kaikilla automatkoilla. No helkkari, ei kai me ruveta yhtä taksimatkaa varten ostamaan jotain turvaistuinta? Me kävellään. Tosin sama ongelma on vastassa aina, kun reissataan junalla sukulaisiin ja joku tulee vastaan. Ihan idioottimaista.

 • Mari

  Sairaalakassin valmiiksi pakkaamisessa on se hyvä puoli, että jos tulee kiire lähtö, niin voi olla vaikea ajatella selkeästi, että mitähän ottais mukaan. Ja höperön miehen voi olla myös vaikeaa tajuta, että mitä oikein halusitkaan.

  Kokemusta on äkkilähdöstä, otin hammasharjan, mutta en tahnaa ja sairaalan tahna oli tosi pahaa, enkä muistanu deodoranttia. Ja kun olin 2,5 viikkoa ennen synnytystä vuodelevossa sairaalassa, meni kaks viikkoo ennen kun mies tajus, että mikä pussukka on se minkä halusin sinne sairaalaan. -Se kangaskassi siinä vessan ovessa roikkumassa! – Ei tässä oo mitään kassia. Kaksi viikkoa myöhemmin kassi löytyi siitä ovesta ja selitys oli, että no kun se oli isompi kun mies kuvitteli…

  Vauvankamppeita ei juuri ollut mitään valmiina, johtuen tuosta äkkilähdöstä ja kaikki vaatteet oli auttamattoman isoja meidän pikkuriikkiselle vauvalle, mutta hyvin pärjättiin, vaikka sopivia(vähiten liian isoja) vaatteita oli alkuun kahdet(2 bodya, 2:t pöksyt), pitkät hihat ja lahkeet voi kääntää käden ja jalan suojaksi.

 • salamatkustaja

  Ihanaa, kiiiitos!! Kiitos kaikista näistä neuvoista. Päätin repäistä ja – TADAA! – rekisteröidyin Huuto.nettiin. Tilaan sieltä käytetyn äitiyspakkauksen – ensi viikkojen vaatetusongelma ratkaistu. Siinä tulee mukana noita bodyja, myös kietaistavia malleja. Ja jotain talvivaatteitakin, joita on hyvä olla helmikuun kylmissä. Vaikka joudun vähän maksamaan postikuluja, sain paketin kuitenkin huomattavasti halvemmalla kuin täältä ostelemalla yksittäisiä juttuja.

  Vitsi mutta tuo äitiyspakkaus on hyvä juttu, onkohan sellaista missään muualla kuin Suomessa? Ja silti on jengiä jotka valittaa siitä, pakkauksessa on kuulemma niin rumia vaatteita ja väärän värisiä ja voi yäk. Voi hyvää päivää, menkää valittajat itseenne ja miettikää vähän. Sillä 140 euron äitiysavustuksella saa ehkä kolme Burberryn potkupukua, on hienoa ja kallista juu, ja käyttöikä noin 3 kuukautta.

  No joo, tuo avautuminen tuli taas vähän puun takaa 😀
  Mutta helpotti.

  Elina, tuo lapsen kotiin kuljettaminen hämmästyttää myös mua. Meillä on sairaala noin kilsan päässä, eikä kätilön mielestä sieltä voi talvella kävellä kotiin (liukasta ja pakkasta). Kai se on hankittava se turvaistuin ja kököteltävä tuo matka autolla. Mäkin luulin, että sairaalasta saa vaatteet lapselle mukaan, mutta täältä ei saa. Omat vaipatkin pitää kuulemma ottaa mukaan. Eli ne kannattaa varmaan pakata sinne mystiseen sairaalakassiin.

  Sonja, mulla oli ihan sama mielikuva Sofi Oksasen kirjoista, jätin Stalinin Lehmät kesken ja Baby Janea en ees aloittanut. Mutta nyt kun luin tuon Puhdistuksen, niin taidan aloittaa sen Stalinin Lehmätkin alusta ja keskittyä. Miten joku noin nuori voi kirjoittaa noin hyviä lauseita, se on ihan käsittämätöntä. Tai sitten sillä on ihan saatanan hyvä kustannustoimittaja 🙂

  S, kiitos kestovaippavinkeistä ja -linkeistä. Me mietitään tätä just, että mitä tehdä. Ehkä silleen, että kestovaipat kotona ja kertikset kun matkustetaan tai ollaan kylässä. Pari tuttua sanoi yllättyneensä, miten helppoja kestovaipat on, pesukone täytyy joka ilta laittaa päälle ja liinat kuivausrumpuun, mutta muuten työtä ei tule yhtään enempää. Ajattelimme ainakin kokeilla! Ja jos menee hermot tai se ei onnistu, niin sitten noita kertakäyttöisiä.

 • Heli

  Elina ja muutkin turvakaukaloita ihmetelleet. Olen kuullut, että nykyään joissain takseissa on turvakaukalo. Pitää vain pyytää sellaista taksia tilatessa. Lisäksi turvavälineitä voi vuokratakin aika edulliseen hintaan ainakin Helsingin liikenneturvallisuusyhdistykseltä ja Mannerheimin lastensuojeluliitolta. Olisikohan Salamatkustajan maassakin jotain vastaavia systeemejä?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *